SP: "Delfini" razbili Južnu Afriku na startu!

Igra orki i foka! Svetski prvaci počeli su odbranu trona kako se i očekivalo - ubedljivo, efektno, lako.  Vaterpolo reprezentacija Srbije ubedljivo je sa 21:5 savladala ekipu Južne Afrike na startu Svetskog prvenstva u Mađarskoj (6:1, 7:1, 5:1, 3:2) po četvrtinama.

Ostali sportovi 17.07.2017 | 20:00
SP: "Delfini" razbili Južnu Afriku na startu!
Srbija je rešetala iz svih "oružja", a čak deset igrača se upisivalo u strelce.

Najefikasniji su bili debitant Nikola Jakšić, zatim Milan Aleksić i Andrija Prlainović sa po tri gola. Po dva su postigli Ćuk, Filipović, Mitrović, Pijetlović i Rašović, a još po jedan Mandić i Ubović.

"Delfini" su na planetarni šampionat u vodenim sportovima došli kao najbolja selekcija na svetu, pošto je Srbija trenutno vlasnik sva četiri velika takmičenja. Srbija se nalazi u grupi C sa pomenutom selekcijom Južne Afrike, zatim Španije i Grčke, a narednu utakmicu igra protiv Španije.

Pre četiri godine, Srbija je bila tek sedma na Svetskom prvenstvu u Barseloni. Bio je to veliki udarac, prvi put bez medalje od 2007. godine. Ali, glave su ohlađene. Dejan Savić je po dolasku u Beograd mirno analizirao:

"I dalje verujem u ovaj tim. Znate, nekada se flaša prepuni i potrebno je da se isprazni da bi se opet napunila".

Od tog takmičenja do danas, Srbija je gotovo nepobediva. Već naredne godine "tripla kruna", uključujući titulu prvaka Evrope u Budimpešti, pa onda svetska titula u Kazanju 2015. godine i vrhunac 2016. godine - evropska titula u Beogradu, a onda i olimpijsko zlato u Rio de Žaneiru.

"Delfini" su danas krenuli u odbranu svetskog zlata. U Budimpešti, u domu najvećeg sportskog rivala u ovom sportu, Srbija je deklasirala Južnu Afriku 21:5 (6:1, 7:1, 5:1, 3:2).

O utakmici nema šta mnogo da se priča.Igra mačke i miša, ili u ovom slučaju orka ubica i foke. Ili ono što je Južnoafrikancima blićže - bele ajkule i foke.

Aklo je za utehu simpatičnom rivalu, jeste to što je imao 1:1 protiv olimpijskog, svetskog i evropskog prvaka, i što je u svakoj četvrtini dao po gol. U poslednjoj dva.

Srbija je, ipak, druga dimenzija, drugi svet u vaterpolu za Južnoafrikance.

Vaterpolisti su šampionski krenuli i u utakmici protiv Južne Afrike koja je samo na početku u uvodna dva minuta imala egal rezultat. Već od 1:1, srpski vaterpolisti su počeli da igraju maksimalno angažovano u odbrani jer im se manja ležernost u jednoj situaciji osvetila. Već posle uvodne deonice najavili su kanonadu koja će uslediti.

Od 1:1 do kraja prve četvrtine prave razliku od pet golova i vode sa 6:1, a Južnu Afriku primoravaju na veliki broj izgubljenih lopti.

Ako i nisu sekli dodavanja Južnoafrikanaca, "Delfini" su ih presingom udaljavali od gola, pa je do izražaja dolazila panika u napadu rivala Srbije. Rešenje je obično bilo ili šut sa distance ili istekao napad. Razlika je na drugoj strani rasla i posle 7:1 u drugoj četvrtini na poluvreme se otišlo sa 13:2 u korist Srbije.

Pijetlović je na golu sakupljao odbrane u kojima su mu zdušno pomagali spoljni igrači spomenutim presingom pa prave opasnosti po gol Srbije dugo nije bilo. Dobru odbranu su reprezentativci Srbije igrali i na centrima Južne Afrike, pa je igra blizu gola bila potpuno odsečena.

Raduje što se igralo bez mnogo faulova. U napadu je bio izuzetno dobar mladi Nemanja Ubović koji je u nekoliko situacija uspeo da iznudi isključenje protivnika posle čega bi stizala kazna.

Na ulasku u poslednju deonicu Srbija je imala čak 15 golova prednosti i vodila sa 18:3. Vaterpolisti su u tom trenutku imali gotovo neverovatnu realizaciju iz igre, 18 od 26.

Tek tada su "Delfini" malo popustili u igri i dozvolili protivniku da priđe golu Srbije i postigne još neki pogodak. Rezultatski "najneizvesnija" četvrtina je bila poslednja. Dobila ju je Srbija sa 3:2, pa Španiju u sredu čeka u dobrom raspoloženju i formi.

Prvenstvo je krenulo utakmicom Brazila i Kazahstana (6:2), dok je Kanada napravila iznenađenje odigravši nerešeno sa Crnom Gorom. Pobede na startu turnira ostvarile su reprezentacije Italije i Grčke, koja je sa 8:7 pobedila Španiju.

SP Vaterpolo, grupa C:

tabela:

1. Srbija 21:5 2
2. Grčka 8:7 2
3. Španija 7:8 0
4. Južna Afrika 5:21 0

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar