Hamilton: Ima još mnogo! Fetel: Nisu gume krive!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton ponosan je zbog pobede na domaćoj stazi u trci Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije.  Nekada Alan Prost, danas Luis Hamilton! Samo Francuz i Britanac imaju pet pobeda u Silverstonu, s tim što je aktuelni pobednik jedinstven po četiri uzastopna trijumfa.

Ostali sportovi 17.07.2017 | 11:15
Hamilton: Ima još mnogo! Fetel: Nisu gume krive!
Hamilton je u nedelju, peti put u karijeri, pobedio na Silverstonu.

"Nikada nije lako. Ne mogu da opišem kako se osećam, sjajno je što sam na podijumu. Ponosan sam što svuda vidim britanske zastave, a podrška ovog vikenda je bila neverovatna. Ponosan sam što sam sve ovo mogao da uradim za publiku", rekao jeHamilton.

Britanac je smanjio zaostatak za vodećim Sebastijanom Fetelom iz Ferarija samo na bod.

"Plan je da se osvoji titula, ali do kraja šampionata ima mnogo. Ekipa je ovog vikenda bila nepogrešiva. Valteri (Botas) je obavio neverovatan posao, ovo je bio savršeni vikend za nas", naveo je trostruki svetski šampion.

Kralj Silverstona je Luis Hamilton!

Vozač Mercedesa četvrti put uzastopno je pobedio na trci Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije. To do sada niko nikada nije uspeo, a ova staza uvršćena je u kalendar F1 1950. godine, s tim što se u kontinuitetu vozi od 1987. godine.

Hamilton je takođe bio najbolji i 2008. i sa petim trijumfom u Silverstonu se izjednačio sa legendarnim Alanom Prostom.

Tri puta uzastopno, ali ne i tri godine zaredom, pobeđivao je Argentinac Hoze Florijan Gonzales. Vozač Ferarija dominirao je Silverstonom ranih pedesetih godina prošlog veka - 1951, 1954. i 1956.

Britanci su pobeđivali pet puta uzastopno zahvaljujući Džimu Klarku (1963, 1965. i 1967) i Džekiju Stjuart (1969. i 1971). Tada se u Silverstonu vozilo svake druge godine. Po dva puta zaredom slavili su Alan Prost (1983. i 1985), Alan Prost (1989. i 1990), Najdžel Mensel (1991. i 1992), Žak Vilnev (1996. i 1997) i Dejvid Kultard (1999. 2000).

Njegov timski kolega Valteri Botas zauzeo je drugo mesto, iako je krenuo sa devete pozicije. Botas je iskoristio probleme obojice vozača Ferarija Kimija Raikonena i Sebastijana Fetela i osvojio drugo mesto.

"Sigurno da mi nije bilo lako da startujem sa devetog mesta, ali ekipa je izabrala savršenu strategiju. Pognuo sam glavu i vozio, a na kraju kvar kod Raikonena je za nas bila srećna okolnost. Za nas je vikend bio savršen, čestitam Luisu", naveo je Botas.

Treći je bio Finac Kimi Raikonen, 36 sekundi iza pobednika, a 20 od drugog Mercedesa.

"Danas su bili brži, ja sam se pomalo mučio u odredjenim trenucima, a nažalost prate nas neke nesrećne situacije. Nisam zadovoljan, ali izvukli smo najviše što smo mogli. Prednja leva guma je eksplodirala, ali prilično brzo sam stigao u boks, a bolid je ostao u jednom komadu", rekao je vozač Ferarija.

Vodeći u generalnom poretku Fetel je kroz cilj prošao tek sedmi, ali je ostao na prvom mestu u generalnom poretku.

"Mislim da nikoga ne možemo kriviti za gumu. Kimi je imao sličan problem, a njegove gume su bile pet, šest krugova svežije. To nas je obojicu iznenadilo. Mislim da je ovaj vikend mogao da bude bolji, ali nije katastrofa. Na početku su mi se zapalile kočnice i od tada sam imao poteškoće. Posle nisam mogao da obidjem Maksa, ali je bilo bolje posle boksa", rekao je Fetel.

"Nakon toga bilo je jasno da će me Valteri obići. Sitnice na jednoj i drugoj strani su dovele do gužve. Nije mi pomogla borba sa Verstapenom. Siguran sam da je izgledalo dobro, ali želeo sam da ga obidjem a nisam uspeo, bilo je nezgodno. Pokušao sam sve", dodao je četvorostruki svetski šampion.

Naredna trka u šampionatu vozi se 30. jula u Mađarskoj, na Hungaroringu.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar