F1: Dominantni Hamilton, katastrofa Ferarija!

Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Velike Britanije, pošto je od starta do kraja trke dominirao stazom.  Britanac za volanom Mercedesa odneo je pobedu pred domaćom publikom na Silverstounu četvrtu godinu zaredom, ispisao istoriju i "zakuvao" situaciju na vrhu tabele vozača.

Ostali sportovi 16.07.2017 | 16:15
F1: Dominantni Hamilton, katastrofa Ferarija!
Ovom pobedom Britanac se izjednačio po broju pobede na Silverstonu, pa sada deli prvo mesto sa pet prvih mesta sa Alanom Prostom i Džimijem Klarkom.

Odmah iza Hamiltona na cilj je stigao Valteri Botas, dok je kao treći završio Kimi Raikonen.

Na kraju trke činilo se da će Raikonen završiti na drugom mestu, Botas na trećem, a Fetel na četvrtom mestu. Ipak, tada je usledila katastrofa za Ferari.

Prvo je stradao prednji desni pneumatik Fincu, a potom je i nastaradala leva guma Fetelu, koji je na kraju završio tek na sedmom mestu. Pored Hamiltona, junak trke je njegov timski kolega Valteri Botas, koji je na kraju uz dosta sreće uspeo da dođe do drugog mesta.

Naime, Botas je startovao sa devetog mesta i odličnom vožnjom je uspeo da dođe do trećeg mesta. Ipak, usled problema Raikonena, Valteri je uspeo da dođe do velikog drugog mesta.

Pored Botasa, jedan od heroja je i Daniel Rikardo, koji je od 19. mesta došao do čak petog na kraju trke.

U generalnom plasmanu Hamilton je sada prišao na samo bod zaostatka, dok je i Valteri Botas smanjio zaostatak za Sebastijanom Fetelom.

Britanac se tako četvrti put uzastopno, a peti u karijeri popeo na pobedničko postolje na "domaćem" Grand priju, čime se izjednačio sa dvojicom vozača kojima je to već polazilo za rukom.

Škot Džimi Klark uspeo je da uradi istu stvar, da slavi pet puta na Velikoj nagradi Velike Britanije, takođe ostvarivši četiri trijumfa u nizu u periodu od 1962. do 1965. godine. Osim njega pet puta na najvišem stepeniku pobedničkog postolja na Ostrvu bio je još samo legendarni Francuz Alen Prost.

Mercedes je odradio fantastičan posao na Silverstounu, ostvarivši dvostruku pobedu, jer je drugo mesto zauzeo Valteri Botas. Treći je bio Ferarijev as Kimi Raikonen, kome je pukla guma u finišu trke, a njegov timski kolega i lider u šampionatu, Nemac Sebastijan Fetel završio je na sedmom mestu, jer je takođe imao problema sa pnumatikom.

Četvrto i peto mesto pripalo je vozačima Red Bula, Maksu ferštapenu i Danielu Rikardu, dok je kao šesti kroz cilj prošao vozač Renoa Niko Hulkeberg.

Bodove na Silverstounu su još osvojili vozači Fors Indije Esteban Okon i Serhio Perez, kao i Felipe Masa iz Vilijamsa.

Vozači su umesto jednog vozili dva kruga za zagrevanje, dok sa staze nije uklonjen bolid Džoliona Palmera, koji je odustao zbog kvara na kočnicama. Uoči starta video se dim i iz Fetelovog bolida, najverovatnije zbog kočnica, ali je trka odmah počela. Hamilton je dobro krenuo sa pol pozicije i zadržao prvo mesto, iza njega vozio je Raikonen, a odlično je startovaoFerštapen koji je pretekao Fetela na trećem mestu.

Dobro je startovao i Botas koji je nadoknadio dve pozicije i popeo se na sedmo. U drugom krugu izašlo je bezbednosno vozilo, posle sudara vozača ekipe Toro Roso Danila Kvjata i Karlosa Sainca. Španac je posle toga odustao, a ruski vozač je nastavio trku.

U petom krugu trka je nastavljena, a Hamilton se odmah odvojio od Raikonena. U 14. krugu Fetel je pokušao da obiđe Verstapena, Holanđanin se odbranio i tom prilikom na kratko izašao sa staze, ali je odbranio poziciju. U tim trenucima dobro je vozio Botas, koji se nalazio na petom mestu odmah iza Fetela.

Pet krugova kasnije Fetel je otišao u boks i vratio se na stazu kao šesti, iza Botasa i Hulkenberga, a u 20. krugu na zamenu guma otipšao je i Verstapen, koji se zadržao nešto duže, pa se na stazu vratio iza četvorostrukog svetskog prvaka. U međuvremenu, Hamilton je stekao šest sekundi prednosti nad Raikonenom.

Finac je u 25. krugu otišao u boks i vratio se iza Botasa, a zatim je na zamenu guma otišao i Hamilton, koji je izbio ispred klupskog kolege i preuzeo prvo mesto koje do kraja nije ispuštao. Iza njih vozili su Raikonen, Fetel, Verstapen i Rikardo. Posle sedam krugova u boks je otišao i Botas i na stazu se vratio sa 5,5 sekundi zaostatka za Fetelom.

Botas je posle toga prišao Fetelu, prvo je pokušao u 43. krugu da ga obiđe, Nemac se odbranio, ali samo do sledećeg kruga, pa je vozač Mercedesa preuzeo treće mesto. Za to vreme Hamilton je na prvom mestu imao 12,5 sekundi prednosti nad Raikonenom.

U samoj završnici prvo je Raikonenu pukla guma, zbog čega je otišao u boks i na stazu se vratio kao treći, a zatim je prednja leva guma pukla Fetelu, pa je sa trećeg pao na sedmo mesto.

Hamilton, koga su mnogi kritikovali prethodnih dana jer nije učestvovao na egzibicionoj vožnji na londonskom Trafalgaru zajedno sa brojnim vozačima F1, burno je proslavio trijumf sa članovima svog tima i navijačima, što je dovoljan pokazatelj koliko mu je bilo važno da opet bude najbolji pred domaćom publikom i iskoristi pol-poziciju.

Britanac je sada prišao na samo bod vodećem Fetelu u generalnom plasmanu vozača, nakon što je upisao četvrtu pobedu ove sezone i ukupno 57. u karijeri.

Naredna trka vozi se 30. jula na "Hungaroringu" za Veliku nagradu Mađarske.

Velika nagrada Velike Britanije:

1. Luis Hamiton (Mercedes)
2. Valteri Botas (Mercedes) +14,063
3. Kimi Raikonene (Ferari) +36,570
4. Maks Ferstapen (Red Bul) +52,125
5. Daniel Rikardo (Red Bul) +1:05,955
6. Niko Hilkenberg (Reno) +1:08, 109
7. Sebastijan Fetel (Ferari) 1:33,989
8. Esteban Okon (Fors Indija) 1 krug
9. Sehio Peres (Fors Indija) 1 krug
10. Felipe Masa (Vilijams) 1 krug

GENERALNI POREDAK VOZAČA

1. Sebastijan Fetel (Ferari) 177

2. Luis Hamilton (Mercedes) 176

3. Valteri Botas (Mercedes) 154

4. Danijel Rikardo (Red Bul) 117

5. Kimi Raikonen (Ferari) 98

6. Maks Ferštapen (Red Bul) 57

7. Serhio Perez (Fors Indija) 52

8. Esteban Okon (Fors Indija) 43

9. Karlos Sainc (Toro Roso) 29

10. Niko Hulkenberg (Reno) 26...

GENERALNI PLASMAN KONSTRUKTORA

1. Mercedes 330

2. Ferari 275

3. Red Bul 174

4. Fors Indija 95

5. Vilijams 41

6. Toro Roso 33...

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar