WB - finale: Može li Čilić da zaustavi Federer ekspres?!

Švajcarac u Londonu danas od 15 časova kreće po 19. gren slem titulu, osmu na Vimbldonu, a jedini koji ga u tome može sprečiti je hrvatski as.

Tenis 16.07.2017 | 15:00
WB - finale: Može li Čilić da zaustavi Federer ekspres?!
Vrhunac teniske sezone je pred nama. Na legendarnom Centralnom terenu na kompleksu Ol ingland kluba u bogatoj komuni na jugozapadu Londona, Vimbldonu danas se igra finale muškog singla.

Od 15 časova po srednjoevropskom vremenu rekete ukrštaju neponovljivi Rodžer Federer i opasni Marin Čilić. Malo je reči koje bi mogle dovoljno da opišu ono što je Švajcarac učinio za beli sport uopšte. Ikona, islikana tokom dve decenije dominacije, borbi sa najboljima koji su ikada igrali i čak 18 gren slem titula, od čega je čak sedam osbvojio baš na londonskom gren slemu, vreme je da ponovo zasija. Sa druge strane mreže će stati jedan od najvećih talenata tenisa koji nikada zapravo nije dao koliko je trebalo. Jeste skromni momak iz Međugorja osvojio je US Open 2014. godine, kada mu se žreb prilično "otvorio", ali mu je to do danas bilo jedino gren slem finale. I titula naravno.

Praktično da nema statističke kolone u kojima ova dvojica igrača mogu da se uporede. Isto je i za samu igru, jer se Federer bolje kreće, bolje udara sa obe strane, bolje poznaje igru na travi i mnogo, mnogo je iskusniji jer mu je ovo 11. finale na Vimbldonu. Da ne pričano o tome da će 99 posto navijača, posebno na samom stadionu biti uz njega.

Ipak, Marin ima ono što Fedeks nema, a što dobijaju svi koji se rađaju na ovim prostorima - prkos. Na krilima istog Novak Đoković je pokorio teniski svet, Goran Ivanišević je osvojio baš ovaj gren slem i to kao kvalifikant, pa bi i momak iz Zapadne Hercegovine mogao isto. Glavno oružje u pokušaju da "ubije alu iz Bazela" biće njegov servis kojim je razneo protivnike sve do ovog finala. Ako ga krene, Švajcarac je njegov, a ako ne, teško.

Ono što je Federer, koji će u slučaju da podigne osmi vimbldonski pehar ipak preskočiti Novaka na trećem mestu ATP liste, pokazao do sada je apsolutno majstorstvo, ne izgubivši niti jedan set. Ipak, u polufinalu je testiran od strane Tomaša Berdiha i tada se videlo da ima "rupa". Fedeks je odigrao ispod vrhunskog nivoa, ali je opet pobedio. A to je odlika velikih majstora.

Da bi i danas slavio, taj nivo igre će morati da bude mnogo viši, jer verujemo da bi Marin mogao da ga natera da "zaigra za sve pare". Šampioni će pored svetske slave i bonusa, od sponzora turnira dobiti 2,2 miliona funti i 2.000 ATP poena, dok poraženom u finalu ide duplo manje para i 1.200 bodova.

Izvor: mozzartsport

foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar