Požari bukte, potrebna pomoć

Širom Jadrana od jutros bukte šumski požari.

Region 16.07.2017 | 13:44
Požari bukte, potrebna pomoć
U šibenskom naselju Brodarica jutros je izbio požar u neposrednoj blizini kuća, a istrovremeno je buknuo veliki šumski požar na području opštine Šestanovac u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kako navodi sibenik.in, u Brodarici su jake vatrogasne snage izašle na intervenciju.

Navodi se da je oko 11,30 sati stigao i avion "kanader" i bacio prvu turu vode na zapaljenu borovu šumu.

Hina prenosi da veliki šumski požar u mestu Prpuša u opštini Šestanovac gase sve tamošnje raspoložive vatrogasne snage. I tamo se očekuje pomoć "kanadera".



Šumski požar većih razmera izbio je jutros posle 9 časova na granici između Krtola i Donjeg Grblja, odnosno između opština Tivat i Kotor.

"Vijestima" je rečeno da gori makija i nisko rastinje, na području od Grabovca prema Bigovi.

Požar se širi prema Plavom horizontu na jednom strani i prema Bigovi na drugoj. Pored ekipe Službe zaštite i spašavanja Tivat na gašenju su angažovani i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva "Krtoli" iz Radovića, dok su na frontu prema Bigovi angažovane sve raspoložive snage Službe zaštite i spasavanja Kotor.

Gašenje vatre otežava jak severni vetar.

Prema nezvaničnim saznanjima vrlo je moguće da komandir Službe zaštite i spasavanja Kotor Maksim Mandić uskoro naredi i evakuaciju celog naselja Bigova u što bi morala da se uključe i Plovna policija MUP-a i Uprava pomorske sigurnosti jer vatra već ugrožava saobraćajnicu kojom se kopnenim putem stiže do Bigove.



Situaciju otežava činjenica da zbog jakog vetra protivpožarni avioni MUP-a nisu u stanju da deluju.

Na požarištima na području opštine Ljubinje od jutros je stanje dosta stabilnije, vatrogasci drže pod kontrolom vatrenu stihiju u selima Mišljen i Mrkalji, ali se jedan njen krak širi ka Ržanom Dolu i preti da pređe preko magistralnog puta Ljubinje-Trebinje.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić rekao je da vatrogasci treći dan za redom daju sve od sebe da zaustave širenje vatre ka selu Ržani Do, jer ukoliko ona pređe preko magistrale, biće nemoguće njeno gašenje zbog veoma nepristupačnog terena.

"Ukoliko pređe, vatru ne možemo da zaustavimo i ona će se širiti ka teritoriji grada Trebinja", naveo je Krunić, koji, takođe, učestvuje u gašenju požara.

U gašenju požara angažovano je više od 100 pripadnika vatrogasaca, "Elektrodistribucije", opštinske administracije, šumara i građana.



Pomoć su uputile i vatrogasne jedinice iz Trebinja, Nevesinja i Gacka, a 20 naprtnjača stiglo je i od Vatrogasnog saveza Republike Srpske.

"Naprtnjače su nam najpotrebnije, jer se do požarne linije ne može doći vozilima", dodao je Krunić.

On je objasnio da, zbog sve jačeg vetra koji duva na tom području, postoji bojazan od ponovnog širenja požara u dva navedena sela koji je stavljen pod kontrolu.

Požar velikih razmera izbio je pre dva dana i zahvatio je šumu i nisko rastinje, a izgorelo je nekoliko pomoćnih objekata i štala sa stokom.

U protekla dva dana, kada je situacija bila najkritičnija, u gašenju vatrene stihije učestvovalo je više od 300 ljudi.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

001

16.07.2017 17:17

Trebinjci i ljubinjci gdje vam je sad dodo i njegov helikopterski servis

ODGOVORITE