Vlada se zadužuje da spase banke

Vlada Republike Srpske zadužuje se za 55 miliona maraka kod EBRD-a da bi sanirala alarmantno stanje u bankarskom sektoru.

Republika Srpska 16.07.2017 | 12:35
Vlada se zadužuje da spase banke
U preostalih osam banaka postoji više od pola milijarde kredita koji su teško naplativi, pa MMF traži hitnu intervenicju. Loši krediti odveli su u propast Bobar Banku i Banku Srpske koje ipak nisu bile od ključne važnosti za cijeli sistiem. Ipak, Centralna banka BIH otkrila je da su pred kolapsom i dvije velike banke u BiH pa ekonomisti kažu da je potrebna hitna intervencija.

“Nažalost mi nismo upoznati koje su to dvije sistemske banke i koje su to preostale nesistemske banke koje su po ovom izvještaju zaista u jednoj situaciji koja zahtjeva, ja bih rekla, sistemsko rješenje.

Postoji veoma značajan rizik o kojem ne govorimo na sistemski način i dalje govorimo o bankama i pojedinačnim slučajevima koji su isplivali u javnost ali nismo pričali o svim ovim bankama”, rekla je Adisa Omerbegović, prorektor Međunarodnog univerziteta u Sarajevu.

Ima ih ukupno devet po izvještaju Centralne banke a dvije velike mogu sa sobom da povuku u propast cijeli sistem jer jedna ima čak 50 odsto kredita koje će teško naplatiti. Ti podaci već na narednom zasjedanju naći će se pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji će glasati kako o izvještaju Agencije za bankarstvo tako i o kreditu za spasavanja banaka. Prijedlog zaduženja kod EBRD-a za opoziciju nije loš izbor jer MMF i Svjetska banka uvode neku vrstu supervizije.

“Očigledno je da, upravo zato što oni nemaju povjerenja u domaće finansijske institucije, traže da kroz ove projekte, koje će praktično finansirati građani Republike Srpske, uvode superkontrolu koja će značiti da nam se u buduće neće moći dešavati ovakve pojave koje su nam se desile u prošlom vremenskom periodu. Ono što ostaje veliki problem to je pitanje odgovornosti”, rekao je Adam Šukalo, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Odgovornost je pokrenuta, odgovaraju u vlasti, i ističu da rješenje za tako važan problem moraju svi zajedno naći.Na tom kursu je i nedavna promjena direktora Agencije za bankarstvo.

“Vi znate da je na prošloj sjednici izabran i novi direktor Agencije za koga i određeni opozicionari, prije svega gospodin Čavić i njegova partija, su dali podršku što znači da nije promjena samo zbog promjene”, rekao je Radovan Višković, šef kluba poslanika SNSD-a u NS Republike Srpske.

Rade Rastoka zamijenio je Slavicu Injac na mjestu direktora Agencije za bankarstvo pa vladajući očekuju od njega konkretne poteze. Kredit od 55 miliona za podršku saniranju bankarskog sektora Vlada podiže na 32 godine a biće vraćan iz budžeta Republike Srpske.

Info.BN

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Zool

16.07.2017 10:45

Bobar Banka nije propala zbog loših kredita nego zbog svesnog davanja kredita izmišljenim firmama i to novac koji gradova i državnih firmi i fondova na čujem su čelu bili SNSD kadrovi koji su po nalogu sa vrha stranke taj novac držali u BB a onda ga isisali kroz fiktivne kredite.Tu su pokradeni gradjani.Banka je bila protočni bojler kroz kog su novac iz budžeta protivili do svojih džepova i financiranja izbornih kampanja.

ODGOVORITE
Name

Dr

16.07.2017 21:10

Ako jeda covjek sebe ovlasti i privatizuje vlast ova situacija je neminovna. Kupovinom pojedinaca bliskih vlastodrscu stvara se sistematska uzurpacija institucija koje mogu i trebaju sprecavati ovakve stvari od vlade do suda. Zato Mile zeli srusiti sudove koi nisu njemu potlaceni. Sva prica oko propadanja banaka pokusava se prebaciti na bankarski sektor BiH sto je apsurdno. Dizanjem kredita za sanaciju banaka je jednako povlacenje i urusavanje citavog niza, najocigledni primer je Konzum.

Name

Ime

16.07.2017 10:53

Do koske! Ne spasavaju ni jedni ni drugi RS nego svoje fotelje, premije, benificije.....Bez RS nemaju oni gdje funkcije obavljati. Znaci drze vodu dok majstori odu. Onog momenta kad se RS ugasi gdje ce svi ovoliki ministri, poslanici....Zato crpe sve sto mogu da se obezbjede za takav period.A vi obicni gradjani ?

ODGOVORITE
Name

Sta Vi Pricate,

16.07.2017 10:55

Kakve super vizore,predsednik drzave ,ukoliko je jos ima : neka izda siroka ovlastenja "mupovima ,sudstvu "advokatimama oduzeti pravo zastupanja kada se radi o velikim kriminalima , koji predstavljaju opasnost za opstoj :republile ili brzave .to vam je jedini izlaz "druge vam nema 'ovakva prepucavanja ne vode nicemu dobrom :među stanovnistvom samo usvarujete visok stepen nervoze i nepoverenja ,sto nikako nije dobro ni za koga.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

16.07.2017 12:14

Jedino u Republici Srpskoj imate jednu pravnu situaciju koja se zove monopol nad pravdom, a koju su uveli petorica moćnih advokata , uglavnom su iz Banja Luke i koji imaju dilove sa organima vlasti , MUP-om RS, sudijama na svim nivoima i koji nameću pravdu . Mislim da su u nekim slučajevima ti advoakti moćniji i od samih sudija koji su primorani da sude kako im oni nalože. Naravno, radi se veoma pametnim osobama , izuzetno dobrim pravnicima koji su dugo u pravosuđu i koji se u svom radu, da bi ostvarili profit, nagrada za advokata, veoma često služe uticajima na pravosudne organe da se čak ide i na izmenu zakona po hitnom postupku, a zauzete stavove, sudije mijenjaju na kafici sa ovim advokatima. Drugi advoakti koji nisu u igri mogu samo da gledaju kako se donose presude koje služe samo za jednokratnu upotrebu, tj. za ime i prezime tužitelja ili tuženog, jer zauzeti stav u drugom predmetu ne važi bolan , to je bilo samo za Peru. Tako da u RS cvjeta i monopol na pravdu.

Name

Turnoskara

16.07.2017 10:57

Divno vlada se zadizuje za 32 godine a kredit ce vracati narod rs.E pa ljudi ako vam ovo nista negovori I neucinimo nista ako I dalje budemo sve ovo njemo posmatrali onda nas stvarnonovi politicari trebaju JEB....Ti sve ovr 32god a dotad ko ziv ko mrtav nasljedice nas nasa djeca.E djeco ako mi ko vasi roditelji sad neuradimo nista za vasu buducnost odma svi kofere ubruke I bjezite vani kud koji mili moji bolje svuda nego vracati tudje dugove 32 godine nesposobni politicara koji su kriminalom stekli ogromno bogastvo naseva I vase nije njihovo.Pamet u glavu narode

ODGOVORITE
Name

Увијек су се владе задуживале

16.07.2017 12:55

Увијек су се владе задуживале. Овдје имамо два пшримејра, праве и наша влада. Праве владе се задужују за помоћ ликвидности привредних и аграрних банака за пласмане кредита за производни сектор. У овом случају влада РС нас задужује да би ми вратили кредит због опљачканих наших пара, ето, то је та мала разлика. Шта је ту чудно, наставиће се даље, може им се кад се преко двије деценије нико из финансијске полиције, тужилаштва, мупа и судова не мијеша у свој посао.

Name

Nije nego

16.07.2017 10:59

Oni spasavaju ono što su oni ipljačkali da bi u narenom periodu opljačkali sve.

ODGOVORITE
Name

Srbijanac Radivoje

16.07.2017 11:11

Ajde bre ukidajte ta sranja, banke sprpske vlada srpske. Jedna drzava BiH i bice vam puno bolje.

ODGOVORITE
Name

RS

16.07.2017 11:26

Moze jedna drzava, ali Republika Srpska

Name

Milkan

16.07.2017 11:19

Pitam se ko je sljedeci? Vjerovatno neka banka kojoj je nasa kvazi drzava omiljeni klijent. Poput Nove banke.

ODGOVORITE
Name

samo radno

16.07.2017 12:28

Dosli do koske, pa lome zube na vlastitim principima. Jel doslo voda do grla? Tako treba samo hrabro i puno pozdrava!

ODGOVORITE
Name

Zeljko

16.07.2017 13:42

Bravo za Vladu .....

ODGOVORITE
Name

krsto

16.07.2017 14:45

Dobro neko reče.kolko se sadasnji lopovi bore da sacuvaju pozicije pod plastom R.Srpska i federacija toliko svojim djelovanjem uticu na njihov nestanak..E kad je tako neka nestane i R.Srpske i federacije ,pa neka bude Bosna onakva kao za vrijeme Tite,drugacije se ovi lopovi iz oba entiteta ne mogu pomesti....Nama je sada ite kako potrebna medjunarodna zajednica vise nego 96-te godine...Neka ovo sve rasture,lopove pohapse,otudje im ono sto su pokrali i adekvatno ih kazne..Nama obicnim smrtnicima i nasoj djeci je to jedini spas...i jedino rjesenje...

ODGOVORITE
Name

ANA ELIZABETH AYALA

31.07.2017 03:56

Да ли вам је потребан потребан кредитни кредит? ДА СТЕ БАНКОВИ УЗВОЉАВЉАВАЈУ КРЕДИТ ЗА ВАШО ПОСЛОВАЊЕ, ПЛАЋАЊЕ ДУГОВА И СТАНОВАЊА, НЕ ПОГЛЕДАТЕ НЕЋЕ. * Веома брз и брз трансфер на ваш банковни рачун * Отплата почиње осам месеци након што добијете новац На свом банковном рачуну * Ниска каматна стопа од 2% * Отплата дугорочне (1-30 година) дужине * Услови флексибилног кредита и месечних плаћања * Примите - добијете одобрење - рачун приписан износом кредита ================================ Молимо контактирајте нас са овом поштом   ([email protected])

ODGOVORITE
Name

SARAH WILLIAMS

06.11.2017 00:20

Ски Ворлд Фирма, ми дају кредите по каматној стопи 0ф 3%. [email protected]   Добар дан господине / ма ам. Ми смо приватна компанија и нудимо кредите по ниским каматним стопама приликом утврђивања висине кредита између 100 милиона резервисања за кредит од $ 1,000 долара за развој бизниса: конкурентност за раст / пословну експанзију. Нудимо разне кредите * Лични кредити (осигурани и неосигурани) * Бизнис кредити (осигурани и неосигурани) * Консолидациони зајам    Без накнаде. Захваљујемо вам што сте одвојили вријеме да прочитате овај оглас. За више информација и упите пошаљите нам е-маил данас [email protected] скиворлдлоанфирмс@иахоо.цом Сарах Виллиамс.

ODGOVORITE