Sve desetke i ostaje u Srpskoj

Jelica Rastoka (22), Banjalučanka koja je protekle sedmice postala diplomirani ekonomista upisala se u istoriju 43 godine starog Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci na kojem se školovala.

Republika Srpska 16.07.2017 | 10:47
Sve desetke i ostaje u Srpskoj
Fakultet je četiri mjeseca prije roka završila sa svim desetkama u indeksu, i to bez poništavanja lošijih ocjena, a osim nje od osnivanja ovog fakulteta sve desetke imalo je još dvoje studenata koji su se školovali prije više decenija.

Diplomski rad "Preduzetništvo u javnoj upravi kao faktor održivog razvoja" odbranila je takođe ocjenom 10.

"Ako govorimo o savremenim trendovima preduzetništvo je jedna od stvari koja mora biti primjenjivana ukoliko bilo koji sistem pa čak i pojedinac želi težiti bilo kakvom napretku i prosperitetu", rekla je ona i dodala da smatra da je preduzetništvo uz IT sektor još par oblasti, predstavlja profesiju budućnosti.

Već dva dana nakon diplomiranja ova odlučna mlada djevojka prikupljala je dokumentaciju za upisivanje master studija, takođe na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci jer je zanima akademska karijera, dok će za više cikluse studija razmisliti i o inostranim fakultetima, a što će joj sigurno olakšati činjenica da govori pet jezika i to engleski, njemački, španski, francuski i ruski.

"Moj najveći san je da napravim naučni doprinos da nešto otkrijem što niko nije otkrio", kaže ona i dodaje da namjerava da se bavi se analizom preduzetništva sa aspekta održivosti i samoodrživosti jer je - nevjerovatno koji su multiplikativni efekti preduzetništva i samozapošljavanja.

Na pitanje kako je uspjela dobiti "iz prve" sve desetke objasnila je da je gotovo sve ispite polagala u prvom ispitnom roku, a da joj je mnogo pomogao aktuelni sistem školovanja, jer je nakon spremanja dva kolokvijuma na kraju za ispit samo ponavljala već naučeno.

"Mogu reći da je to najviše iz poštovanja prema profesorima, da nisam nikada izlazila na ispit nespremna", kaže ona. Ključan je bio i njen interes za nauku i znatiželja zahvaljujući kojoj je pažljivo slušala profesore na predavanjima.

"Stvarno nije bilo ni jednog predmeta u kojem nisam pronašla nešto interesantno", rekla je ona i dodala da i inače koristi svaku priliku da ljude od kojih može nešto naučiti pita sve što je zanima.

Takmičarski duh posjeduje od malih nogu kada se majkom takmičila ko će složiti više odjeće za kraće vrijeme, a razvijala ga je u osnovnoj i srednjoj školi gdje je učestvovala na brojnim takmičenjima.

Na fakultetu je pisala naučno-stručne radove, a naročito je ponosna na rad koji je sa napisala sa kolegom, a u kategoriji ekonomija budućnosti osvojili su srebrnu medalju na Univerzitetu Tambov u Rusiji, iako su im i profesori bili konkurencija.

Učestvovala je i u brojnim konferencijama, na kojima je često bila i jedini student učesnik, kao i u mnogim projektima među kojima je "EU for You" u organizaciji Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH, gdje je sa kolegama osvojila prvu nagradu sa kampanjom "Self up".

Namjera joj je da ostane u Bosni i Hercegovini i kaže da ne zna koliko bi morala biti dobra ponuda da se predomisli i ode u inostranstvo, jer je patriota i voli ovdašnju kulturu, način življenja i provođenja slobodnog vremena. Često je boravila u inostranstvu, ali semestar na studentskoj razmjeni u Beču omogućio je da najbolje doživi inostrani način života.

"Ja se definitivno tamo ne uklapam, volim to što možemo na ulici zaustaviti prolaznika i pitati ga koliko je sati, a da nam odgovori na to. Koliko god da se sa strane nameće naša netrpeljivost unutar države, ja ne vjerujem da je to tako jer mi se svi nekako toliko volimo, pazimo jedni na druge - to nigdje drugdje ne postoji.

Ne volim to što neki "stranci", da ih tako nazovem, žele da nametnu da se mi međusobno ne trpimo, jer postoji i mudra izreka najviše se svađamo sa ljudima koje najviše volimo zato što znamo da će nam oprostiti. Mislim da je takav slučaj i kod nas i da bi najsrećnija bila ovdje", rekla je Jelica Rastoka i dodala je je ubijeđena da se u BiH može bolje živjeti sa 1.000 KM nego u većini zemalja Evropske unije sa 1.500 eura.

Izvor: Anadolija

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Rodoljub

16.07.2017 08:50

Bravo , za sve pohvale

ODGOVORITE
Name

Dr

16.07.2017 15:33

Pohvale za izuzetan uspjeh. Samo jos pokusaj ostati principijelana ako te uvuku u ovu mrezu nemas buducnost u smislu prosperiteta drustvenih nauka, ostaces opterecena proimitivizmom i sluzbi mocnika. Sretno

Name

xx

17.07.2017 00:12

Inteligentan student je malo i buntovan. Ja ovde vidim i veliku ogranicenost. Izjaviti da se od 500Eura može zivjeti bolje nego od 1500Eura moze samo nasa premijerka. Mala trebaš još da učiš, da volontiras kako ti reče i to u nekoj privatnoj firmi dok se ta predstava ne iskristalizira. I ona bi u ministarstvo sa ovakvim shvatanjem. Imas ti jos da učiš.

Name

polako dijete

16.07.2017 08:55

Posjetite je za deset godina, da vidimo gdje je ostala.

ODGOVORITE
Name

Varte-eliminator

16.07.2017 09:25

Naravno da ostaje jer kuda ce sa tim znanjem i faksom,u zapadoj evropi nista ne vrijedi ovaj faks,da je bar medicina onda bo mogla u njemacku da brine o starcima po starackim domovima a ovako negine joj clanstvo u SWOTu i neko izmisljno mjesto u nekom ministarstvu,opstini ili nekoj agenciji gde ce da parazitira do kraja zivota

Name

Re vart....

16.07.2017 10:26

I za to mora da ima dobre predispozicije tj. nekog ko ce da je "progura" I pogura.

Name

Ana

16.07.2017 08:58

Nema gdje ici inače ni isla.Ako je kći nidje dobro ce profitirat,ne trebaju joj tu desetke

ODGOVORITE
Name

Hm

16.07.2017 09:24

Sve cestitke ! Nadam se da ce drustvo prepoznati "potencijal" i zadrzati ovu djevojku u nasoj zemlji.

Name

rokky

16.07.2017 09:19

Sve pohvale za uspjeh i želje za ostvarenje planova. Interesantno će biti vidjeti razmišljanje ove djevojke za nekih 5-10 godina provedenih u institucijam RS ili BiH.

ODGOVORITE
Name

Stevan

16.07.2017 09:26

Tužno je ovo. Toliko truda, a realnost će je šokirati kad počne raditi. Posebno ako pokuša nešto da radi oko "preduzetništva". Naziv diplomskog rada je daleko od realnosti. Članstvo u partiji je danas jedino preduzetništvo na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

JESS

16.07.2017 10:13

ZAVISI U KOJOJ PARTIJI ?

Name

braindamaged

16.07.2017 09:37

Dzaba desetki kad je mentalitet palanacki i ksenofoban prosaran blagim rasizmom, sve dok bubatori i papagajski ponavljaci budu promovisani kao vrhunski intelektualci nema nama naprijed. Intelektualac mora biti ne samo vrhunski strucnjak u svojoj oblasti nego i sirokog opsteg obrazovanja, razvijenog osjecaja za pravednost, kosmopolita i gradjanin svijeta, a ne prikriveni rasista i nacionalista.Shvatanja i razmisljanja ove mlade gospodjice ne sezu dalje od razmisljanja prisutnih na gajbama pred seoskom prodavnicom, porazavajuce je sto je nas visokoskolski sistem proizvodi kadrove sa retrogradnim i razmisljanjima devetnaestog vijeka, mada je to i razumljivo s obzirom kakva primitivna razmisljanja imaju i profesori na istom. Recimo smjer istorije na Filozofskom fakultetu BL je leglo ksenofoba, fasista, nacionalnih mitomana koji samo mlate istu praznu slamu ne radeci nikakva istrazivanja, nova osvjetljavanja dogadjaja iz istorije nekim novim cinjenicama razmisljanima i pristupima. Ti i takvi nakaradni profesori proizvode sebi slicne klimoglavce i aminase, dajuci im desetke i odlicne ocjene, a svakog ko pokusa misliti svojom glavom i iznijeti kriticki stav i dovesti u sumnju neke bajate dogme czaste sa jedva prolaznim ocjenama.

ODGOVORITE
Name

VG

16.07.2017 12:23

Tačno 100%

Name

kao Bane

17.07.2017 00:21

Bravo! Ti si za desetku. Kakav je to intelektualac koji u svemu ovom ne pokazuje bunt? Pogledajte njenih navodenja da se sa 1000KM može ziveti bolje nego sa 1500Eura na zapadu. To treba vratiti ponovo na ispit. Mala igra na podanistvo da se uvali negde i da se vecito spominje njen prosjek na tom tricavom fakultetu.

Name

Milojko

16.07.2017 09:53

Sve mi se čini da je članica SNSD mladeži, ili joj je neko mozak isprao. A da će raditi za hiljadu maraka je čista laž. Radiće ona kod Dodika za 5 ooo KM minimalno.

ODGOVORITE
Name

Trebava

16.07.2017 09:56

Čestitam!Svaka čast!Volio bih ovu djevojku u budućnosti da vidim kao uspješnog privrednika.Recimo da pokrene vlastiti posao i primijeni naučeno u praksi,te se na taj način dokaže.Ovako ako sve ostane u sferi teoretisanja,postavlja se pitanje sposobnosti da se naučeno primijeni i tako da konkretan doprinos društvu u cjelini.Većina mladih ekonomista na zapadu želi da radi u privredi,zbog mogućnosti napredovanja ,dokazivanja i mnogo veće zarade nego da rade u prosvjeti ili nekoj drugoj državnoj instituciji.

ODGOVORITE
Name

bosanac

16.07.2017 09:58

Cestitka ovoj djevojci, ali.... i da ima sve 20- tke u Dodikovo privrednom sistemu pljacke i korupcije....nista joj pomoci nece. Tamo jos samo nisu zrak pokrali i privatizovali na samo njima poznati pljackaski nacin. Ovoj djevojci iskrene cestitke i puno uspjeha u buducem radu.

ODGOVORITE
Name

vazduh

16.07.2017 10:45

Kako nisu pokrali? Jesu i to. Nađi na netu.

Name

Bizmark

16.07.2017 10:33

Svaka cast za desetke, ali ocjene u indeksu nisu parametar necije inteligencije...cesto znaju biti posljedica iskompleksiranosti roditelja koji nisu nista napravili pametno u svom zivotu, pa zele svoje neostvarene ambicije ostvariti kroz djecu. Inace, ljudi u Becu, kao i u vecini civilizovane Evrope, nisu nepristojni, nego samo imaju drugaciji mentalitet i filozofiju zivota...oni koji to shvate brzo se uklope, ostali se vrate u balkansku kaljuzu.

ODGOVORITE
Name

slažem se

16.07.2017 10:45

Tačno.

Name

Nije nego

16.07.2017 10:34

Ovo samo može na fakultetima tzv. društvenih nauka i na medicini preko veze.

ODGOVORITE
Name

Cestitke

16.07.2017 10:55

Cestitke, samo bih rekao da sklonost ka ucenju ne znaci nuznu da je najbolji kadar za neko radno mjesto, jer nekad znaju ostati samo teoreticari a u stvarnosti to ne znaju provesti ili ne znaju organizovati posao, voditi kolektiv i sl... I nije bas da samo trebas uciniti i citav svijet je tvoj, gorak je zapadni lebac cak i ako te prime tamo, pored prokletih para, ostanes moralni invalid

ODGOVORITE
Name

Pero

16.07.2017 13:33

Moje dijete tvoje znanje i tvoja diploma ali bolje prolaze oni što ništa neznaju žao mi je što je to tako jer to nećeš moći upotrebiti u ovoj drzavi

ODGOVORITE
Name

Ne 10 Godina

16.07.2017 13:38

Pozovite je za 6 mjeseci da vidimo gdje je

ODGOVORITE
Name

Spiric

16.07.2017 13:38

Bice asistent, zajedno sa sinom Nikole Spirica.

ODGOVORITE
Name

Bjezi i to odmah

17.07.2017 09:14

Moj savjet ti je Jelice.Bjezi i ne okreci se.Ako zelis da gledas lopovluk,nepotiam,neadovoljne ljude,da ne nas sta sutra eka,lazljive politicare koji te ubjedjuju da si ti kriv sto je drzava u ovakvom stanju,da se klanjas budali koja je preko veze dobila posao onda ostani.

ODGOVORITE
Name

MEJDAN BL

17.07.2017 16:48

Koliko je dobar student,toliko je jos bolja treba..

ODGOVORITE