Čelsi dočekao Bakajoka, ispraća li Matića?

Timue Bakajoko (22) prešao u Čelsi nakon višenedeljne sage.

Fudbal 16.07.2017 | 10:15
Čelsi dočekao Bakajoka, ispraća li Matića?
Saga je završena, Timue Bakajoko (22) je potpisao za Čelsi!

Fudbaler Monaka je već duže vreme boravio u Londonu i već je i navijačima postalo sumnjivo što "plavci" ne saopšavaju da je potpisao za njih (čak se spekuliše da ima problema sa kolenima) i on je konačno ove subote stavio paraf na petogodišnji ugovor.

To znači da je Čelsi pobedio Mančester junajted u trci za potpis francuskog defanzivnog veziste, a još ostaje da se vidi da li je to poslednja "prepreka" ka Matićevom napuštanju "Bridža".

Srpski fudbaler je pre dve nedelje bio "već viđen" na "Old Trafordu", ali od tada se Čelsi naljutio zbog Mina Rajole i Romelua Lukakua i odluke da ovaj Belgijanac obuče "đavolji dres", a u trku za potpis srpskog fudbalera uključili su se Juventus, Inter i čak Arsenal.

On nije na spisku fudbalera za pripreme Čelsija u Indoneziji i Kini, a dosadašnji fudbaler Monaka, koji je uzeo broj 14 (pre njega ga nosio Loftus-Čik koji ide na pozajmicu u Kristal Palas) kazao je u izjavi za zvanični sajt da jedva čeka da se razvija kao fudbaler pored sjajnih saigrača i fenomenalnog menadžera Antonija Kontea.

Bakajoko je nedavno debitovao za reprezentaciju Francuske igrajući uz Ngola Kantea, verovatno budućeg parnjaka i u klupskim bojama, a Čelsi ga opisuje kao visokog, jakog i brzog igrača koji je bio važan šraf "kneževa" koji su dogurali do polufinala LŠ.

Za razliku od Matića radi se o igraču koji voli da "povuče" napred, nije mu ni dribling loša strana, a istovremeno je odličan kada brine o defanzivi.

Karijeru je počeo u Renu, a u Monaku "eksplodirao" po dolasku Kloda Makelelea koji ga je fudbalski usmeravao iako je u klubu imao ulogu tehničkog direktora.

Upravo je savet sjajnog defanzivnog veziste bio presudan u odluci Čelsija da angažuje Bakajoka.

Tjemue Bakajoko ugasio je požar na Stamford Bridžu! Momak kome je dugogodišnji mentor bio Klod Makelele konačno je prošao medicinske preglede i završio potrebnu papirologiju, posle čega je i definitivno postao novi fudbaler Čelsija. 

Toliko čekano pojačanje stiglo je u dom engleskog šampiona, a verujemo da će najviše biti zadovoljan Antonio Konte, kome je izlazila para na uši poslednjih sedmica jer muRoman Abramovič ne dovodi tražena pojačanja. 

Posle dolaska Antonija Ridigera iz Rome za gotovo 38.000.000 evra, dolazak Tjemuea Bakajoka najavljuje neko novo vreme na Stamford Bridžu. Francuski vezista stavio je autogram na petogodišnji ugovor čija se vrednost čuva u strogoj tajnosti, ali je jasno da će njegov bankovni račun biti značajno osvežen. Ono što malo ko zna jeste da jeBakajoko donedavno u Monaku primao gotovo 23.000 evra sedmično, što je identičan iznos koji je potpisao kada je iz Rena stigao na stadion Luj II leta 2014. godine.

Dok se o plati još ne zna previše, poznat iznos obeštećenja koji će stići na Monakov račun. Radi se o sumi od 45.600.000 evra! Što je na kraju za bezmalo dva miliona evra više od sume koja se prvobitno pominjala. 

Ovim poslom definitivno je stavljena tačka na boravak Nemanje Matića na Stamford Bridžu. Srpski as sada ima dovoljno vremena da mudro izabere između Mančester junajteda, Arsenala, Juventusa i Intera, a u redovima Čelsija nadaju se da će njegov transfer gotovo anulirati novac izdvojen za Bakajoka. 

Šta će Čelsi dobiti dolaskom Bakajoka? Vezistu koji se još oporavlja od operacije kolena i koji će gotovo sigurno propustiti veći deo priprema za novu sezonu. Igrački, Bakajokune bi trebalo ništa da se promeni, jer će kraj sebe imati vrlo agilnog sunarodnikaN'Goloa Kantea, koji će baš kao Fabinjo u Monako voditi glavnu reč u srcu veznog reda.

Doduše, Bakajoka čeka transformacija iz vrlo ofanzivne varijable „4-4-2“ u šampionsku „3-4-3“ formaciju, koja je Čelsiju i donela titulu. Biće interesantno videti kako će seBakajoko navići na nove uslove igre, ali jasno je da će on biti taj koji će imati veću ofanzivnu slobodu, dok će Kante biti zadužen najviše za rešavanje odbrambenih zadataka.

Bakajoko je kao furija kada ima loptu u nogama i njegovi juriši unapred često podsećaju na ono što je Jaja Ture radio u najboljim danima. Doduše, za razliku od Turea, pa iMatića koga će menjati, u njegovom arsenalu nema toliko kvalitetnih dodavanja u prostor, samim tim i kreativnosti, što je Čelsiju davalo potreban balans na sredni terena.Bakajoko je prilično „jednostavan“ igrač, zna da zadrži loptu u svojim nogama i da je povuče napred.

Opet, videćemo kako će se Bakajoko snaći u uslovima Premijer lige, što je ipak stepenica više u odnosu na Ligu 1, a pre svega na to kako će se Francuz snaći u situaciji kada će trpeti veliki pritisak protivničkih ofanzivnih linija. 

Sve u svemu, Čelsi je napravio jedan interesantan strateški potez, koji će donekle izmeniti dosadašnji klupski identitet. 

Sada još samo da ga vidimo na delu. 

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar