Analiza: Rekete u ostave, vrijeme je za lečenje!

Novak Đoković i Endi Mari odvojeno kontepliraju o dužim pauzama ne bi li se povratili i fizički i psihički. Operacije kao poslednje, ali nekad nezobilazno rešenje.

Tenis 15.07.2017 | 20:30
Analiza: Rekete u ostave, vrijeme je za lečenje!
Dva tenisera koji su proteklih sezona vodili najveće borbe, najviše titula pokupli, držali (i drže) prvo mesto na ATP listi, ispisivali nove stranice istorije tenisa i sporta uopšte, Endi Mari i Novak Đoković su konačno zaustavljeni. Zapravo, preciznije je reći -- potrošeni.

I to obojica zbog svojih, fizičkih i nešto manje memntalnih problema. Naš as je od osvajanja Rolan Garosa osvojio samo tri titule (kanadski masters i dva turnira ATP  250, Doha i Istburn), dok će Endi Mari od ponedeljka postati prvi vladar svetske liste koji u poslednje 52 nedelje (to jest godinu dana) nema u rukama niti jednu gren slem titulu.

I jedan i drugi su na Vimbldonu zaustavljeni u četvrtfinalu i to ne zato što su igrali loše, već zbog povreda. Novak je predao meč Tomašu Berdihu zbog problema sa laktom desne ruke, dok je Endi ispao nakon pet setova protiv Sema Kverija i jakih bolova u predelu kuka. Zanimljivo je da i jedan i drugi ove povrede vuku već više od godinu dana, a da ih ni jednom nisu pomenuli, čak i kada su imali problema da pobede i daleko slabije igrače.  Junački su držali stisnute zube, sve do pre dva dana.

Tada je već postalo očigledno da su fizički problemi uzrokovali njihov pad, što je još jednom pokazalo da su tensieri zaista posebna fela. Naime, nepisani je kodeks da se nikada, ako baš ne moraš ne izvlačiš na povredu kada ti loše ide. Oni su se toga držali "ko pijan plota" i možda tako napravili i veće probleme. Naravno, tu su i obaveze prema sponzorima, turnirima, ATP-u, navijačima itd.

Sad, kada su "udarili u zid", priznali su probleme i odmah seli sa stručnim timovima da popričaju šta im je dalje raditi. I jedan i drugi možda završe na operacionom stolu, što je uvek poslednje rešenje. Ali, pre svega treba da uzmu dobar odmor, da srede sve probleme koje vuku, a verujte da to nisu samo kuk i lakat.  I da se vrate sveži i jači. I da se vrate tamo gde pripadaju - na sam vrh.

I Federer i Nadal su napravili iste greške, nisu se lečili kada je trebalo, tako da su naptavili ozbiljne "rupe u neverovatnim karijerama. Ali, kada su sredili šta je trebalo biti sređeno, pre svega kolena, evo ih ponovo kako žare i pale.

Momci, vreme je da odmorite.

Izvor: mozzartsport

foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar