Lopovi za minut ukradu vozilo

Auto-mafija koju je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) razbila akcijom „Volan“ bila je jedna od najprofesionalnijih ikada u BiH i bili su obučeni da za manje od minuta ukradu automobil vredan više od 100. 000 KM, otkriva „EuroBlic“.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


U ovoj akciji uhapšeno je šest osoba uglavnom iz Istočnog Sarajeva, a sumnja se da su ukrali automobile vredne više miliona maraka.
 
U SIPA su pojasnili da su uhapšeni osumnjičeni za organizovani kriminal, krijumčarenje, teške krađe i iznude. Uhapšeni su od ranije poznati policiji po krađama i više puta su do sada hapšeni.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da je ova akcija trajala oko dve godine i da su prikupljeni brojni dokazi koji potvrđuju da je ova grupa ukrala više od 100 automobila na području BiH.

"Najviše automobila je ukradeno na području Kantona Sarajevo, zatim u Tuzli, kao i jedan deo u Republici Srpskoj. Ova grupa je automobile krala od 2010. godine do danas", pojasnio je sagovornik, piše EuroBlic.

On je istakao da je reč o profesionalnoj grupi u kojoj je svaki član tačno znao šta da radi i da su ovim hapšenjem zadali “udarac u glavu” auto-mafiji u BiH.

"O kakvim profesionalcima je reč govori i podatak da su koristili veoma sofisticirani alat, a vrednost samo jednog dekodera kojeg su imali bila je oko 30.000 maraka. Upravo uz pomoć njega krali su automobile za manje od minut. Na primer automobil 'BMW X6' čija vrednost dostiže i do 150.000 maraka uz pomoć tog dekodera ukradu za oko 50 sekundi", pojasnio je sagovornik.

Prema njegovim rečima, oni na mestu krađa skoro da nisu ostavljali nikakve tragove, ali su otkriveni profesionalnim radom inspektora.

"Prvo smo došli do informacija sa kojim automobilima idu u krađe i zatim smo ih oko dve godine pratili, prisluškivali i snimali. Sve je bilo veoma dobro organizovano. Prvo izaberu automobil koji će da ukradu, a zatim jednim automobilom na koji stave lažne tablice odlaze do mete. Kada ukradu automobile, odvozili su ih na sakrivene lokacije", istakao je izvor.

Zatim kaže da su ih brojne kamere snimile, ali da  su uvek na glavama imali kape i da se na osnovu tih snimaka ne mogu prepoznati.

"Međutim, mi smo ih skoro dve godine pratili i snimali i na tim snimcima se čuje kako dogovaraju krađe, gde idu i slično, a pomoću toga smo mogli i skontati ko je ko. Na osnovu toga smo i mogli povezati koji je lopov imao koji zadatak, a upravo od njegove uloge u krađi je zavisilo i koliki će procenat novca dobiti", kaže pomenuti izvor.

On ističe da su skupocene automobile krijumčarili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku i zatim prodavali, a manje vredna vozila su sekli i prodavali u delovima. Osim toga u nekim slučajevima su zvali vlasnike i nudili im da vrate automobile za određenu svotu novca.

Pripadnici SIPA su poslednjih godina proveli više akcija u kojima su hapšene osobe osumnjičene za krađu automobila, tako su i u ovoj godini imali još dve akcije. Tom prilikom hapšene su osobe iz Istočnog Sarajeva, Lukavice i Sokoca zbog ovih dela, a prema nezvaničnim informacijama sve ove grupe su međusobno povezane.

Učestvovale sve policijske agencije

Iz SIPA je saopšteno da su u ovoj akciji učestvovala i Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH, MUP Srbije, Granična policija BiH, kao i MUP Republike Srpske i Kantona Sarajevo.

"Svi oni su pružili veliku pomoć u realizaciji ove akcije, koja je ujedno jedna od najsloženijih policijskih akcija u BiH", rekli su u SIPA.

(EuroBlic)

KOMENTARI11
POŠALJITE PORUKU

Svaani zoro

15.07.2017 11:18

Zar nije Pandorai Pavlović banka najsloženija? A da, one su propale.

A šta je sa onima u kojima učestvuju oni koji traže ,kradljivce a 0ni su ti, Ti koji ometaju istragu a prave se kao Fool da tragaju za rješenjem. !!!???? E takvih je puuuno ,puuno,vlastito iskustvo.

A

15.07.2017 12:14

nn

15.07.2017 12:03

Rampu staviti na Vraca, Koziju Čupriju i put za Lukavicu i nema krađe.

Tako je.Da su radili svoj posao sprijecilo bi se to odmah.Ujutro u 2 stave rampe,uzmu masinke,stanu na put i stani.Izlazi i daj dokumente.I prvo mene pa sve ostale.Ma dajte.

Tako je

15.07.2017 21:08

Po tebi su svi lopovi koji kradu vozila u Istočnom Sarajevu, Palama, Sokocu itd. Jadan bio, samo u Sarajevu radi više organizovanih grupa kriminalaca i narko dilera nego u cijeloj Republici Srpskoj. Većina ukradenih vozila se otkupljuje u centru grada po iznajmljenim garažama i na parkinzima.

re nn

18.07.2017 12:00

MK

15.07.2017 12:40

A ŠTA JE SA BANJALUČKIM MAFIJAŠIMA POJEDINI ČAK RADE ZA VLADU RS I ONI IH ŠTITE

Pa njih mile cuva zbog nabavki rezervnih dijelova

nenad

16.07.2017 08:30

DNS Pale

15.07.2017 19:02

Zasto niko neobjavljuje ko je uhapšen,što kriju imena,svako ime treba objaviti pa da gradani znaju postene gradane.

Eto ti ne znaš ko fali na Palama. Idi u ''Astoriju'' i sve će ti biti jasno. To su novokomponovani paljanski ''biznismeni'' koji su od krađe auta i od droge napravili ugostiteljske objekte, pokupavali stanove i pos.prostore po Srbiji i Crnoj Gori. Vozni park im je skuplji od institucija bih.

re

17.07.2017 15:04

Sbpok

15.07.2017 21:42

Bravo momci, rijetki su koji znaju kako je to tezak posao bio. Kapa dole Sa i Sl

Samo hapsi lopove.Bravo za Sipu.

Knjaz

16.07.2017 10:18

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.