Naučnici stvorili vrstu banane koja će spašavati živote?

Poznato je da su banane dobre za zdravlje, ali je neverovatno pomisliti da bi mogle da spasu život.

Zdravlje 15.07.2017 | 10:58
Naučnici stvorili vrstu banane koja će spašavati živote?
Australijski naučnici su uspeli da stvore banane koje su toliko bogate provitaminom A da je veoma verovatno da bi one ubuduće mogle da spasu živote stotinama hiljada dece koja umiru od nedostatka tog vitamina širom sveta, piše Newsweek.com.

Nova banana ima jestivi deo zlatno-narandžaste boje, a nastala je preuzimanjem gena iz posebne vrste banana koja potiče sa Papue Nove Gvineje i koja je veoma bogata provitaminom-A.

Preuzete gene naučnici su iskombinovali sa najrasprostranjenijom sortom kevendiš banana na svetu.

Provitamini su supstance sa veoma malo vitamina ili bez njih, ali koje mogu da se pretvore u nosioce vitamina. Vitamin A ostvaruje vitalne funkcije kod rasta i razvoja dece, u imunom sistemu, kao i kod vida.

Nova revolucionarna vrsta banana razvijana je u poslednjih 10 godina na Tehnološkom univerzitetu u Kvinslendu, a istraživanje je finansirala fondacija Bila Gejtsa.

"Tokom godina smo razvili banane koje imaju visoke nivoe provitamina-A, od čega i potiče njihova zlatno-narandžasta boja. Ti rezultati daće ključan doprinos kvalitetnijoj ishrani među nekima od najsiromašnijih zajednica u Africi. Naša nauka radi. Ovi elitni geni su poslati u Ugandu u epruvetama da bi bili ubačeni u tamošnje sorte banana", rekao je vođa istraživanja Džejms Dejl.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar