WB: Federer u 11. finalu!

Švajcarski teniser Rodžer Federer boriće se za 19. rekordnu Grend slem titulu pošto se posle pobede nad Čehom Tomašom Berdihom plasirao u finale Vimbldona.  Zovite ih sitnicama, ali Federer je u finalu! Nekoliko poena odlučilo je polufinale Vimbldona, ali upravo je to razlika između najvećih šampiona i vrhunskih ATP igrača.

Tenis 14.07.2017 | 20:00
WB: Federer u 11. finalu!
Jedan je Fedeks - novo finale Vimbldona i potera za 19. gren slem titulom! Švajcarski teniser u polufinalu nakon tri seta teške borbe savladao Tomaša Berdiha i u nedelju se bori za osmi pehar na najvećem teniskom turniru.

Rodžer Federer se namučio, ali je ipak do finala Vimbldona stigao bez izgubljenog seta. Pred njim je nakon nešto više od dva sata borbe pao Tomaš Berdih. Švajcarac je slavio sa 3:0, po setovima 7:6 (4), 7:6 (4), 6:4.

Početak meča nije obeležio vrhunski tenis, šta više oba igrača su dosta grešila. U prvom setu je viđena zaista velika borba. Federer je imao prednost brejka jedno vreme, a onda kada je Berdih uzvratio, Švajcarac se u nekoliko navrata našao u velikom problemu. Ovaj deo igre je na kraju rešen u taj-brejku koji je pripao sedmostrukom šampionu londonskog gren slema koji je napravio manje grešaka.

Drugi set je bio baš izjednačen, tenis i dalje nije bio na nivou događaja, osim pojedinih bljeskova uglavnom od strane Federera. Servis je bio taj koji ih je držao u egalu, ali je Fedeks opet bio bolji u taj-brejku.

Berdih se ipaj nije predao i dobro se držao sve do sedmog gema trečeg seta kada je Federer napravio brejk, iako je i Čeh imao svoje prillike. I upravo će to da kopka najviše Berdiha posle ovog poraza, pošto je mogao mnogo više, samo da je bio konkretniji. Protivnik mu nije bio na šampionskom nivou i da su naspram njega stali Đoković,Nadal ili Mari (zdravi, naravno), verovatno bi meč rešili su voju korist.

Ovako, u nedelju Rodžer Federer ide po svoju osmu titulu u Londonu i 19. gren slem u karijeri. A između nove stranice istorije belog sporta i njega stajaće samo Marin Čilić, jer se dobro zna na čijoj će strani biti publika u Londonu.. Ukoliko uzme titulu, Fedeks će takođe sprečiti Novaka Đokovića da se vrati na treće mesto ATP liste, pošto će ono pripasti Švajcarcu.

Zovu ih sitnicama, i kada se pogleda tok današnjeg polufinala Vimbldona deluje da to jesu, ali…

Upravo to su stvari koje razdvajaju najtrofejnijeg tenisera svih vremena i standardnog igrača iz vrha ATP liste.

Legendarni (3) Rodžer Federer boriće se u nedelju od 15 časova za osmu titulu na Vimbldonu, a 19. gren slem trofej u karijeri, nakon što je u petak predveče u tri seta završio posao u meču sa (11) Tomašom Berdihom.

Za razliku od nekih prethodnih nastupa u završnicama velikih turnira, Čeh ovog puta nije izašao na "Centralni teren" da bude "počišćen", ali je uprkos svom uloženom trudu i periodima zaista dobre igre, uspeo samo da uvede 36-godišnjeg Švajcarca u taj-brejkove prvog i drugog seta.

I tu smo videli "te sitnice" - 7:6 (7:4), 7:6 (7:4), 6:4.

Berdih je u prvom setu uspeo da se vrati posle rano izgubljenog servisa i napravi brejk za 4:4 uz dve Federerove duple servis greške u osmom gemu, ali je u igri "poen za poen" u taj-brejku napravio taman toliko grešaka da bude kažnjen.

Slično je protekao i drugi set, bez brejkova (Federer je imao dve brejk lopte, Berdih jednu), posle čega je ponovo odlučila jedna neiznuđena greška visokog Čeha u taj-brejku, posle koje je odmah napravio još jednu i stavio sebe u bezizlaznu situaciju.

Kada je i pomislio da je odškrinuo vrata preokretu (vodio je 3:2 u trećem setu i imao dve vezane brejk lopte), Federer je u maniru velikog šampiona vezao četiri servis vinera za 3:3 i odmah u narednom gemu napravio brejk koji je potom rutinski pretvorio u novo finale, 11. na Vimbldonu.

Federer je sedmu titulu u Londonu osvojio 2012, a od tada gubio dva velika finala - oba puta od Đokovića (2014, 2015).

Berdih je pobedom nad Đokovićem u polufinalu 2010. godine izborio finalni duel u kojem ga je Rafael Nadal preslišao, što mu je do danas ostao jedini prodor do finalnog duela na gren slem nivou.

Federer će drugu gren slem titulu ove sezone, posle duge pauze koju je napravio prošle godine, imati priliku da osvoji pobedom nad (7) Marinom Čilićem, koji je u četiri seta zaustavio (24) Sema Kverija.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar