EU razume poziciju Srbije

Predsednik Saveta EU Donald Tusk istakao je danas da EU računa na Srbiju, i da Srbija može da računa na punopravno članstvo u EU po završetku dijaloga sa Prištinom.

Srbija 14.07.2017 | 15:32
EU razume poziciju Srbije
On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da EU računa na Srbiju, kao što Srbija može da računa na EU.

„Na kraju dijaloga stoji punopravno članstvo Srbije u EU. To je ono što smo obećali u Solunu i što smo spremni da ispunimo“, naglasio je predsednik Evropskog saveta.

- „Srbija je napravila svoj geostrateški izbor odlučujući se za evropski put i tu nema povratka. Nadam se da će tom izboru slediti i akcije“ - rekao je Tusk.

On je čestitao Srbiji na ulozi u očuvanju regionalne stabilnosti.

- „U svojih prvih 50 dana na funkciji predsednika Srbije Vučić se sreo sa svim partnerima u regionu i zalagao se za regionalnu stabilnost i mir“ - kazao je Tusk.

Vučić: Vreme da se razgovara sa Merkel i Makronom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je dobio čvrstu reč predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da će Srbija postati članica EU kada ispuni obaveze.

Vučić je, na zajedničkoj pres konferenciji sa Tuskom, rekao da je zadovoljan razgovorima, ali da danas nije bilo moguće čuti konkretan datum.

- Postoji perspektiva, i to je dobro, ali Srbija želi da dobije značajniju motivaciju - rekao je Vučić.

Preneo je da se od Srbije očekuje završetak dijaloga s Prištinom, kao i reformi u oblasti spoljne politike i vladavine prava, i istakao da Srbija može da završi reforme, ali da završetak dijaloga zavisi od druge strane.

- Sada je vreme da se razgovara sa kancelarkom Merkel i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom - primetio je predsednik Srbije.

EU razume poziciju Srbije, kaže, ali je potreban dodatni stimulans da bi naša zemlja završila posao.

Bilateralni sastank dvojice predsednika nastaviće se radnim ručkom, a zatim i obraćanjem Tuska i Vučića medijima u Briselu.

Vučić ja tokom svojih prethodnih sastanka sa najvišim EU zvaničnicima, šeficom EU diplomatije Fedrikom Mogerini i predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom, od kojih je dobio jasnu i nedvosmislenu podršku za evrointegracioni put naše zemlje, zatražio ubrazanje procesa pristupanja Srbije i jasne okvire.
 
(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Maybe...

14.07.2017 14:27

Kakav Tusk, kakvi bakrači? Poljak da razumije poziciju Srbije? Zalud se Vučiću nadaš. Čovjek dolazi iz klerikalno-katoličko-antipravoslavne i antiruske zemlje Poljske. Ona je u svom dodvoravanju Jenkijima otišla najdalje i spremna je na sve kako bi ostala prva američka ulizica među novim istočnoevropskim članicama NATO-a...

ODGOVORITE
Name

Darko

15.07.2017 05:18

Hoce srbija u EU kada prizna Kosova kao drzavu.

Name

milos1389

14.07.2017 15:10

Blago tebi i tvojoj pameti

ODGOVORITE
Name

Bero

15.07.2017 16:07

Ovaj Vucic se vise ne zadovoljava sa obecanjima u vezi pristupa EU.Trazi vremenski okvir.Za razliku od njega,nas inostrani ministar,svako obecanje ovih iz EU u vezi Eu puta rastrubi kao nas a i njegov veliki uspjeh.

ODGOVORITE