Vuk Hamović naplaćuje putarinu

Firma „Univerzal Monte“ Vuka Hamovića u proteklih osam i po godina zaradila je više od 20 miliona KM naplatom putarine na regionalnom putu Trebinje – Herceg Novi, otkriva portal CAPITAL.

Region 13.07.2017 | 07:26
Vuk Hamović naplaćuje putarinu
Radi se o dionici dugoj samo 13 kilometara na crnogorskoj teritoriji čije korišćenje vozače samo u jednom smjeru košta tri evra.

Prema podacima koje je CAPITAL dobio od Granične policije BiH preko Međunarodnog graničnog prelaza Zupci od 2009. godine do početka ovog mjeseca u oba smjera prešlo je više od 1,7 miliona vozila. To znači da je naplaćeno najmanje 10,58 miliona evra putarine, ali ova cifra je i veća s obzirom na to da se u ukupnom broju vozila koja su prešla granicu nalaze i kamioni i autobusi koji plaćaju znatno veću putarinu.

Ovaj put, koji najviše koriste građani BiH putujući na crnogorsko primorje, otvoren je u julu 2008. godine i svrstan u puteve petog razreda na brdovitom terenu sa dozvoljenom brzinom od 40 kilometara na sat.

Prema pisanju crnogorskih medija ovo je vjerovatno jedini put te vrste na svijetu za koji se naplaćuje putarina i to tri evra za dionicu od nepunih 13 kilometara. Na primjer putarina na 36 kilometara dugom autoputu Banjaluka –Gradiška košta 2,50 KM.



Trebinjci kažu da mahom izbjegavaju odlazak u Herceg Novi baš zbog putarine koja je za njih preskupa.

„Skoro niko iz Trebinja ne ide u Herceg Novi na more, jer nam do Dubrovnika treba oko sedam – osam KM goriva, a do Crne Gore samo za putarinu 12 KM, a pored toga i put im je loš“, kažu stanovnici Trebinja sa kojima smo razgovarali.

Put prema Herceg Novom gradila je firma „Univerzal Monte“, u vlasništvu srpskog biznismena Vuka Hamovića, po BOT sistemu – izgradi, koristi i vrati. Po ugovoru je za izgradnju te dionice od nepunih 13 kilometara, bila predviđena cijena od 18,5 miliona evra, odnosno oko 36 miliona KM. Od ukupnog iznosa investicije oko 9,8 miliona evra je otišlo za građevinske radove, a ostalo za izradu naplatne rampe, izmještanje instalacija komunalne infrastrukture i izgradnju pratećih sadržaja.

Zauzvrat  je „Univerzal Holding“, u čijem je sastavu „Univerzal Monte“ dobio koncesiju, odnosno pravo naplate putarine na 20 godina.

Crnogorski mediji su pisali da je koncesionar tada dobio i ekskluzivno pravo da duž ove dionice izgradi dvije benzinske pumpe, restorane, parking, tržni centar.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Joja

13.07.2017 06:22

"More Marko ne ori drumove More Turci ne gaz'te oranje..."

ODGOVORITE
Name

vn

13.07.2017 06:22

Pobogu putarina je zaista skupa i to ne liči na put da bi se plaćalo Ali u Dubrovniku je sve drugo duplo skuplje iiiieto ti računice.

ODGOVORITE
Name

Turboskara

13.07.2017 06:33

Ovo je strasno kataklizma narode zar nevidis sta ti rade ko te laze ko te krade Sve ce to narod po (z)(m) atiti jednog dana.

ODGOVORITE
Name

W

13.07.2017 06:52

Putarina u Dubrovnik se ne plaća, a ni Dubrovcani ne kupuju u Dubrovniku već u TREBINJU ILI CAPLJINI. AKO NEESTO I TROSIS U DUBROVNIKU USLUGA JE VRHUNSKA DOK U CRNIJ GORI PORUDZBINU TI BACI NA STO VJERUJTE LJUDI SU BRIZLJIVIJI KADA DAJU GRANULE LJUBIMCIMA

Name

E

13.07.2017 06:44

NEKA ZARADUJE KADA MU BUDALE DOZVOLJAVJU.TOLKI NOVAC ULOZIO ZA GRANICNI PRELAZ, KONTROLNI PUNKT 20 KVADRATA ALI DOCEKAJ DOK SE CRNOGORSKI POLICAJAC ODLUCI DA RRADI. NEKI SKLEPANI DEPO NALIK ZS STALU ZA KONJE KOJU NE KORISTE I KO JE PROJEKTOVAO NEZNA ZA STO SLUZI I NAPLATNA RAMPA PLJACKE 2 KVADRATA.HAMOVIC JE 2008.god.dvije tri krivine proširio za 1 metar I ZAKRPIO NEKOLAIKO RUPA I NI KADA VISE OD TE 2008/09 NIJE URADIO.1% AUTOMOBILA NA TOK DIONICI PUTA DO MELJINA SE NE SPUSTI DA 1-2 GUME NISU PROBUSENE.PA KADA DODETE U MELJINE OBA OKA DA ISPADNU NACI VULKANIZRA.NADETE VOLKANIZERA ALI NEMA PRISTUPA RADNJI I PARKIRANJA I PLATITE 15 €.MOZDA STOJE U UGOVORU PLAN HOTELA ILI PUMPI, ALI NISTA OD TOGA NEMA.DRSKOST GRANJCNE POLICIJE C.GORE NEMOZETE ZAMISLITI,SVAKA CAST RJJETKIM.MOGLO SE IZ BIH UCI SA LICNOM KARTOM A SADA TRAZE PASOSE.GLEDAM PO TREBINJU KAKO SE BAHATO PONASAJU CRNOGORCI.DA JE SRECE I SLOGE TAJ PRELZ I DIONICU PUTA NAJKRACU NA SVIJETU A NAJSKUPLJA TREBA BOJKOTOVATI I NATJERATI DA ZATVORE.DUBRVNIK JE BLIZE ALI ZBOG USKOG GRLA NA GRANICNOM PRELZU BRGAGT RH CEKA SE 3-4 SATA, A NA IZLASKU IZ RH OD 18 časova CEKA SE ISTO TOLIKO.OVE PODATKE IZNOSIM DA ZNAJU ONI IZ UNITRASNJOSTI KOJI PLANIRAJU ODLAZ NA TEDSTINACINACIJE ŠTA CEKA LJUDD.PETRE ĐOKICU INTERVENISI KOD. VLADTI C.GORE DA POVECAJU PUTARINU U KORIST HAMOVICA JER TI TO MOZES U SVAO DOBA DA NE PROPADNE PLJACKAS

ODGOVORITE
Name

kmkok

13.07.2017 07:16

E da crnogorci imaju Petra Djokica za ministra on bi ove putarine uduplao...da mu drug Hamovic slucajno ne propadne...

Name

re

13.07.2017 07:59

To naplaćuju prijedor-putevi/Pavić/jer su oni i gradili taj jadni i čemerni put,Vuk je samo pokriće jer njemu je već postalo svejedno šta pišu o njemu,nemoze mu niko ništa /Dodik/ga štiti..Malo se ogrebe i crnogorski Milo i mirna Bosna ..

Name

Trge

13.07.2017 08:56

Taj je zlo.

ODGOVORITE
Name

Mali Perica

13.07.2017 09:57

E stvarno ne kontam ljude koji navodno ljetuju po crnogorskim čukama i njemačkom primorju u Hrvatskoj. Tamo ne idem tridesetak godina i nemam problema koje navodite. Toliko boljih destinacija po Evropi i niko normalan ne ide u Miloland i Tuđmaniju. Lijep pozdrav sa sunčane italijanske obale.

ODGOVORITE
Name

BGD.SRB

14.07.2017 15:12

Vuka Hamovica za predsednika Republike Srpske, Mladen Ivanic da kao njegov dobar drug da bude savetnik, a Zlatko Mandzuka za koncesije.........

ODGOVORITE
Name

Starohercegovac

22.01.2019 22:03

Da put Vuk ne napravi, Milo ga nikad nebi napravio jer spaja srpski narod. I danas bi tim putem samo koze mogle da idu. Na 5€ treba da digne putarinu. I veliko mu hvala.

ODGOVORITE