Britanci ostaju bez trke F1?!

Navijači sa Ostrva uskoro više neće uživo moći da gledaju "najbrži cirkus".

Ostali sportovi 14.07.2017 | 18:30
Britanci ostaju bez trke F1?!
Da li Britanci, počinju da se pozdravljaju sa organizacijom trke Formule 1, uprkos dugoročnom ugovoru koji imaju ? Čini se, da!

Iako zvanično Britanski trkački klub, koji upravlja stazom Silverstoun sa vlasnicima F1, kompanijom Liberti medija, ima potpisan ugovor do 2027. godine, po svemu sudeći organizovaće trke Formule 1 samo još u naredne dve sezone.

Naime, u ugovoru postoji klauzula o prekidu saradnje 2019. godine, koja će po svemu sudeći biti aktivirana.

Razlog - novac.

Naime, predsednik Britanskog trkačkog kluba Džon Grent izjavio je da su troškovi svake godine sve veći zbog čega će se verovatno posegnuti za ranijim prekidom ugovora.

"Sa žaljenjem moram da saopštim da ne možemo više da poslujemo pod trenutnim uslovima koji stoje u ugovoru. Bez obzira na ljubav koju gajimo prema ovom sportu, mi smo stigli do ivice. Organizacija trke u Silverstounu donosi nam samo gubitke. Pre dve godine smo izgubili 2,8 miliona funti, prošle sezone 4,8 miliona, a ove godine opet očekujemo ogroman 'minus'. To je nemoguće izdržati", naveo je Grent.

Procenjuje se da bi do završetka ugovora 2027. organizatore trka za Veliku nagradu Velike Britanije koštala čak 26 miliona funti.

Sudeći prema trenutnom stanju u Silverstounu će se voziti ovog vikenda, i 2018. i 2019. godine. A onda bi tradicija duga 67 godina mogla biti prekinuta. Naime, trke F1 voze se u Velikoj Britaniji od prve sezone, 1950. godine.

Ugovor koji je potpisan kada je stvari u svojim rukama držao Berni Ekleston možda neće biti ispoštovan do kraja. Ipak, novi čelnici Formule 1, koji su postali većinski vlasnici u septembru prošle godine, svesni su da se radi o kultnoj trci. Oni su saopštili da će "u narednom periodu nastaviti pregovore kako bi se pronašao način da ugovor bude odrađen do kraja".

Trka za Veliku nagradu Velike Britanije jedna je od ukupno četiri u kalendaru Formule 1 koja se vozi od prve sezone, 1950. godine. Osim u Britaniji svake godine vozilo se i u Italiji, Monaku i Belgiji.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar