Dijalog o Kosovu u septembru

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuće u septembru državni dijalog o Kosovu, što je najavio na početku svog predsjedničkog mandata, pišu “Novosti”.

Srbija 12.07.2017 | 14:18
Dijalog o Kosovu u septembru
Kako taj list piše, Vučić će na konsultacije pozvati sve parlamentarne stranke, predstavnike Srpske pravoslavne crkve, organizacija civilnog društva, Srpske akademije nauka i umjetnosti i druge relevantne društvene činioce.

Prema pisanju lista, cilj dijaloga je da se pronađe jedinstveno rješenje za kosovski problem.

“Novosti” pišu da je cilj ovog ambicioznog nacionalnog “okruglog stola”, koji je šef države najavio čim je stupio na dužnost, da Srbija izađe sa što homogenijom strategijom u vezi s raspetljavanjem zamršenog kosovskog čvora. To konkretno znači da se u širokoj, argumentovanoj raspravi iskristališe šta kao narod, imajući u vidu faktičko stanje, možemo da uradim za opstanak južne srpske pokrajine.

Vučić je upravo postizanje unutrašnjeg konsezusa o Kosovu i Metohiji i novom Ustavu postavio kao jedan od ključnih ciljeva svog predsjedničkog mandata. Govoreći o KiM, Vučić je na televiziji Hepi poručio da se nada da će Srbija imati snage da stvari postavi na racionalni nivo, kao i da je uvjeren da je traženje rješenja bolja opcija od očuvanja zamrznutog konflikta. On je, međutim, naglasio da je skeptičan kada je riječ o mogućnosti da se to rješenje pronađe.

Predsjednik je kazao i da je iluzija da će SAD odustati od zahtjeva za priznavanje Kosova, ali da to ne znači da će Srbija to učiniti. Naveo je da Zapad insistira na nastavku razgovora, što, po njegovom mišljenju, jasno ide u smjeru ka nezavisnosti, ali da, s druge strane, imamo podršku Rusije, Kine i Indije.

Upravo stav Zapada o mogućem okviru za rješenje problema KiM, analitičar Dragomir Anđelković vidi kao jedan od ključnih faktora za postizanje nacionalnog konsenzusa o tom pitanju:

“Trajno rješenje koje bi uključivalo i odricanje od dijela teritorije, srpska tiha, ali dominantno patriotska javnost mogla bi da prihvati jedino kao dio šireg paketa koji bi uključivao podjelu teritorije KiM i rješenje pitanja Republike Srpske”, kazao je on.

Anđelković smatra da apsolutni konsenzus nije moguć, ali da se može doći do preovlađujućeg društvenog stava i kritične mase koja bi stala iza takvog rješenja.

Opozicione političke stranke različito su reagovale na najavu otvaranja dijaloga o KiM. Desno krilo opozicije uglavnom je jedinstveno u stavu da su razgovori na tu temu mogući jedino ako se vode o odbrani teritorijalne cijelovitosti zemlje. Dio proevropskih stranaka smatra da je dijalog potreban, ali da prije toga treba promijeniti društvenu i političku atmosferu.

Osim za rješavanje problema KiM, Srbija će u narednom periodu tragati i za konsenzusom za usvajanje novog Ustava. Među temama o kojima će se raspravljati, osim uređenja pravosuđa, gdje su stvari uglavnom jasne, jesu i pitanje političkog sistema, uloge i načina izbora predsjednika Republike, izborni sistem, broj poslanika, regionalizacija…

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mile

12.07.2017 13:35

Jaoo, sad kao Predsjednik jos ce vise imati vremena za pametovanje..

ODGOVORITE
Name

yugosloven

12.07.2017 13:53

PREDSEDNICE DIJALOG I MONOLOG JE ZA DRAMSKU UMJETNOST A VI KORISTITE POLITICKE TERMINE.

ODGOVORITE