Amerika uzvraća udarac Koreji

Američka agencija za protivraketnu odbranu objavila je video-snimak uspešnog testiranja protivraketnog sistema THAAD koji je oborio projektil srednjeg dometa.

Svijet 12.07.2017 | 08:16
Amerika uzvraća udarac Koreji
Raketa srednjeg dometa lansirana je iz Pacifika a oborena je nad Aljaskom, navela je američka agencija.

"Uspešno dejstvo sistema THAAD protiv rakete srednjeg dometa povećava sposobnost zemlje da se suoči sa raketnim pretnjama u Severnoj Koreji i drugim državama u svetu", saopštila je u utorak MDA.



Raketa je lansirana iz aviona C-17 koji je bio nad Pacifikom severno od Havaja.

"Radar sistema THAAD je prvo otkrio metu, a potom ju je pratio. Zatim je lansiran presretač koji je uništio raketu u direktnom sudaru", navedeno je u izjavi kompanije "Lokid Martin", koja je proizvela sistem THAAD.

Dodaje se da je reč o 14. uspešnom testiranju THAAD-a od 2005. godine. Međutim, mete u prethodnim testiranjima nisu bile najnovije generacije raketa srednjeg dometa.

Sistem THAAD dospeo je u žižu javnosti kada je Vašington odlučio da ga rasporedi u Južnoj Koreji kao odbranu od severnokorejskih raketa.

Peking i Moskva nisu blagonaklono gledali na taj potez ističući da to ugrožava strateške bezbednosne interese sila u tom regionu, uključujući Rusiju i Kinu. Takođe, Moskva i Peking smatraju da taj potez ne doprinosi denuklearizaciji Korejskog poluostrva kao ni miru i stabilnosti u regionu.

U međuvremenu je Severna Koreja nastavila da sprovodi raketna testiranja uprkos pozivima SAD i UN da prestanu da razvijaju nuklearni program.



Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar