Irak proglasio pobjedu nad ID

Premijer Iraka Hajder el Abadi i zvanično je proglasio pobjedu nad militantima "Islamske države" u Mosulu, prenijeli su mediji u Iraku. Abadi je pobjedu proglasio u operativnoj sobi Servisa za borbu protiv terorizma, čija je elitna jedinica prva ušla u Mosul u novembru.

Svijet 10.07.2017 | 22:03
Irak proglasio pobjedu nad ID
"Danas proglašavam kraj, poraz i kolaps lažne terorističke države koju su teroristi 'Islamske države' proglasili upravo ovdje, u Mosulu", rekao je Abadi.

Irački premijer je napomenuo da, uprkos činjenici da je Mosul oslobođen od militanata, Irak sada ima novu misiju, a to je da se uspostavi stabilnost, da se ponovo gradi i da se unište ćelije "Islamske države".

Abadi je dodao da naredna misija zahtijeva obavještajne i bezbjednosne napore, a najviše jedinstvo, koje je i omogućilo borbu protiv "Islamske države", prenosi Bi-Bi-Si.

Iz koalicije predvođene vojskom SAD potvrđeno je da postoje i dalje dijelovi Starog grada iz kojih treba ukloniti mine i odakle treba protjerati militante koji su se možda sakrili, ali da iračke bezbjednosne snage ipak čvrsto drže Mosul pod kontrolom.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zoki

10.07.2017 20:51

Sve cestitke na pobijedi nad ekstremistima.Najaci savez ce biti RUSIJA,KINA,IRAN,INDIJA,TURSKA I BJELORUSIJA.DA Rusija se nije uplela u rjesavanje ID,nikad ih nebi pobijedili Ameri i njeni saveznici.

ODGOVORITE