Vučić i Erdogan u istom automobilu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Istanbulu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a prema ranijim najavama, očekuje se da će, pored turskih investicija u Srbiji, gasovod Turski tok biti u prvom planu.

Svijet 10.07.2017 | 13:19
Vučić i Erdogan u istom automobilu
Posle govora koji je održao na 22. Svetskom naftnom kongresu u Istanbulu, u kojem je rekao da očekuje da jedan krak Turskog toka ide i preko Srbije, predsednik Vučić uputio se u predsedničku palatu u Istanbulu, na susret "jedan na jedan" sa turskim domaćinom.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je energetska stabilnost prestala biti samo ekonomsko pitanje, a postala jedno od ključnih i političkih pitanja svake države.

Vučić se obratio učesnicima 22. Svjetskog kongresa nafte u Istanbulu i tom prilikom istakao kako je nužna saradnja svih zemalja regije kada je u pitanju sektor energetike.

Na Kongresu, čiji je AA globalni medijski partner, Vučić je također kazao kako je energetska stabilnost važan segment nacionalne sigurnosti, a održiv izvori snabdijevanja energentima jedan od najvažnijih segmenata vanjske politike država.

“Srbija je ovisna o uvozu kada je riječ o nafti i prirodnom gasu. Ne možemo razdvajati zemlje kada je riječ o energetici, jer moramo zajednički djelovati u svim regijama“, poručio je Vučić.

Ističući kako se Srbija želi pokazati kao pouzdan partner u podmirivanju njenih energetskih potreba, Vučić je dodao da je ta zemlja u proteklom periodu učinila niz važnih iskoraka u pravcu privlačenja investicija, povećanju proizvodnje i jačanju mreže dobavljača.

“Želim ponovo naglasiti važnost turske podrške u kreiranju povoljnog tla za investicije i jačanju energetske sigurnosti. Turska je u tom kontekstu zaista jedna od ključnih zemalja“, kazao je Vučić.

On je ukazao i na velike razvojne potencijale i važan geopolitički položaj Srbije u regiji.

“Turski tok će biti važna investicija, posebno za zemlje Zapadnog Balkana. Smatramo da je to važna investicija sa aspekta povezivanja i određivanja cijena gasa. Važnim smatramo i rezerve prirodnog gasa u istočnom Mediteranu“, kazao je Vućić.

Tokom posjete Istanbulu, Vučića je u palati Mabeyn primio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Posebno je zanimljivo da su Erdogan i Vučić od kongresnog centra do predsedničke palate išli u istom automobilu, i to na izričit zahtev predsednika Turske.

O čemu su dva državnika pričala tokom vožnje u predsedničkom automobilu ostaće tajna, ali je Erdogan na ovaj način ukazao veliku čast predsedniku Srbije.

Izvor: Agencije

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Dumine

10.07.2017 11:28

Dobro je da se radi u interesu oba naroda i države. Sretno.

ODGOVORITE
Name

Simsirpasic Savudin

10.07.2017 12:19

Lijepo je raditi u interesu multieticnosti.

Name

re Daumine

10.07.2017 21:23

Jeste dobro kada nama kazu stace nam Tursko, Arapske investicije zato Srbija danas ima najvece investicije iz Arapskih zemalja na balkanu a Turke su odavno preplavile Srbiju. Zato smo mi pametni i nemamo privredni rast.

Name

Luu

10.07.2017 11:37

Zar moze Turcin iskazati veliku cast jednom Srbinu? U Srbiji izgleda moze, ali kad bi on to uradio jednom bosanskom Srbinu, uiii...kako bi ga kritikovali da je prodana dusa i da je kosovska bitka svetija od njegove guze :-)

ODGOVORITE
Name

istoricar

10.07.2017 11:42

Za vrijeme Osmanlija bilo je dosta Pasa porijeklim iz Bosne i Srbije,pa i ovaj ce.

Name

re Luu

10.07.2017 11:50

Uvijek se nadje neki Luu ili Buu koji umjesto nesto sto je za pozdraviti,iskazuje sopstvene komplekse ili mrznju.

Name

General

10.07.2017 11:57

Zato bosanski srbi i jesu prezaduzeni do preko glave. Nek se odvajaju da vidim dokle ce kad i onako 300 mil PDV-a ide vise njima nego sto se uplati. Treba podvuci crtu i reci dosta je! Zavrni pipu da vidimo!

Name

re Luu

10.07.2017 12:00

Takvim Srbima kao ti,sigurno od Turcina ne bi imao postovanje zato sto ne vole lupeze a normalni Srbi svakako zasluzuju postovanje.

Name

Luu

10.07.2017 13:00

@re Luu Sarkazam ti je kao rijec nepoznata?! Nikoga ne mrzim nego mi je pomalo smijesno kako su bosanski Srbi veci od onih u Srbiji (po Miletu naravno). Nije bolje ni kod Hrvata u Hercegovini. Naravno da pozdravljam, svaki moguci kontakt, jos pogotovo kada to znaci dolazak kapitala i radnih mjesta. Nisam zaista nikoga htio uvrijediti.

Name

za Luu

10.07.2017 13:51

Onda izvini,kulturno si odgovorio,sto znaci kad dva covjeka komuniciraju,pa kad se i ne razumiju,sto je isto ljudski i normalno,zavrse komunikaciju civilizovano.Pozdrav!

Name

uhljup

10.07.2017 11:39

A nevalja Turska jelde...Otiso vucic u maticnu zemlju..jbg nije malo 500 godina

ODGOVORITE
Name

@Doce Klinton

10.07.2017 12:42

@ uhljup,kad bi se Vucic malo potrudio mogo bi pronaci i biolosku rodbinu.

Name

hm

10.07.2017 11:51

Šta će sad na ovo reći Milorad, otkud pravo Vučiću da se sastaje sa Erdoganom ? p.s. usput... sjećate se naših (tročlano predsjedništvo), otišli u službenu posjetu Merkelovoj sa TRI auta !!!

ODGOVORITE
Name

za hm

10.07.2017 12:14

Sta ce reci,nista,on bi bio sretan da ga predsjednici mjesnih zajednica pozovu u goste,Mile bi od toga napravio kao veliki uspjeh za RS.

Name

Kiki

10.07.2017 15:02

Pa ide Mile sutra u Mostar. Kaze da ide u ZVANICNU POSJETU u Mostar..hihihihi. Kakva je on dalabu.

Name

komedija

10.07.2017 12:08

Samo da se ne posvadjaju ko ce vozit!

ODGOVORITE
Name

Turbiskara

10.07.2017 12:14

Sad ce baja o izdajstvu srpstva I baja spasava srbiju od izdajnika I pobacaja.Nervira se bajson Svi negdje Vuvic Ivanic Crnadak samo baja nigdje I niskim .Dok ga bray Covic ne prevasla zednog preko vode.Daj boze vise ovakvi susreta I pozitivni vjesti.Erdogan je vazan faktor na politickoj sceni kojeg postuje I putin a samo ovim gestom pokazuje koliko je I Vucic izrastao u vaznu figuru I politicara za razliku od naseg baje sa kojim nece niko nikakav kontakt.Sta ocekivati od baje osim samo da trazi para na ler a uzeo je vise se nezna ni of koga ni kolko pa sad izolacija.Cak ni neki ambasadorcic neke ambasade nema kontakt .Puko si baja preko srbije ce ici gasovod a gdje smo mi nema nas nigdje u srbiju dolaze investicije a kof nas kamate na kredite I prodaja mjenica.E baja kad srbija udje u eu uvesceti vucic vize.Voditi jednu drzavu nije pjevati pod satorom.

ODGOVORITE
Name

za Turbiskara

10.07.2017 12:51

Sto si me slatko nasmijao sa ovo "BAJSON",svaka ti cast.

Name

Dewac

10.07.2017 12:15

Znaci postace novi Pasa krunisanje je u toku.

ODGOVORITE
Name

Zoki

10.07.2017 13:56

Neznam,a zasto bi se neko od visokih drzavnika veliki zemalja sastajao sa Dodikom.Didik je Predsjednik jednog Entiteta Drzave BiH.To bi isti bilo kad bi jedan Predsjednik mjesne zajednice neke Opstine isao na sastanak sa Dodikom umjesto Gradonacelnika.Izgleda da nama jis nije jasno,a ni Dodiku koliko mi to voljeli,da RS nije Drzava,da je Drzava danas bi Cvijanovicka umjesto Zvizdica bila u Briselu sa Mogerini.

ODGOVORITE
Name

Kiki

10.07.2017 16:14

Daj Zoki oladi. Nemoj da nam kvaris dozivljaj.