Mišja groznica hara Hrvatskom

Epidemija mišje groznice u Hrvatskoj traje od marta i gotovo svakodnevno se javljaju novi oboljeli, a prvi smrtni slučaj zabilježen je u Slavoniji, piše portal Index.

Region 09.07.2017 | 10:20
Mišja groznica hara Hrvatskom
Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je da je prije mjesec dana zbog komplikacija uzrokovanih hemoragijskom groznicom s bubrežnim sindromom preminuo stariji muškarac iz Požege.

Na Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" kažu da je od početka epidemije do sada na liječenju ukupno bilo oko dvije stotine oboljelih. Najveći broj oboljelih dolazi s Medvednice, Sljemena, a manji iz okolnih gradova i opština. Mišja groznica je naziv bolesti koji se u javnosti često koristi za hemoragijsku groznicu s bubrežnim sindromom (HGBS).

Inkubacija bolesti može trajati i do 40 dana, ali se prvi simptomi najčešće javljaju već nakon 10 do 14 dana. Prvi simptomi su povišena temperatura, glavobolja i loše opšte stanje. Bolesnici s blažim simptomima u bolnici provedu desetak dana.

Bolest uzrokuje direktan ili posredan dodir s glodarima i njihovim izlučevinama, a do nešto češćeg obolijevanja ljudi obično dolazi u godinama velike brojnosti malih glodara.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo savjetuje da se prilikom boravka na otvorenom ne sjedi i ne leži direktno na tlu, posebno ne na mjestima gdje su uočeni glodari ili njihovi tragovi. Tokom boravka u prirodi potrebno je čuvati hranu i piće, kao i lične stvari od dodira s glodarima i njihovim izlučevinama.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Srb

09.07.2017 09:38

Pa šta su im sada i miševi krivi?

ODGOVORITE
Name

Hrv

09.07.2017 09:59

Trujemo sve od reda.

Name

Kek .

11.07.2017 10:48

To nije nista ,sta ih tek ceka .

Name

Doc

11.07.2017 16:34

Hara i sjeverozapadnom Republikom Srpskom, Kostajnica, Dubica, Laktasi, Gradiska...