Hakeri prijete nuklearkama u SAD

Američke kompanije koje upravljaju nuklearnim elektranama u SAD-u mogle bi biti meta hakerskih napada, upozorili su Ministarstvo za unutrašnju sigurnost SAD-a i američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Svijet 08.07.2017 | 11:30
Hakeri prijete nuklearkama u SAD
Kako se navodi u njihovom izvještaju, hakeri bi mogli upasti u kompjuterske sisteme nuklearnih centrala i drugih snabdjevače energijom širom SAD-a. Hakeri su već navodno pokušali upasti u neke poslovne i administrativne mreže postrojenja. Jedna od kompanija koja je bila meta hakera je Wolf Creek koja upravlja nuklearnim objektom u blizini Burlingtona u Kansasu.

Nadležni organi i FBI često savjetuju privatni sektor da se zaštite od hakerskih napada, ali novo upozorenje stiglo je nakon brojnih navoda u medijima da bi američke nuklearne i druge elektrane mogle biti meta hakera.

Hakeri navodno redovno šalju zaražene datoteke radnicima elektrana koji imaju pristup kritičnim nuklearnim sistemima. To čine zbog prikupljanja obavještajnih podataka ili zbog krađe pristupnih podataka koje bi mogli koristiti u drugim napadima.

Prema pisanju New York Timesa, postoje velike indicije da ruski hakeri napadaju američku nuklearnu industriju kojima, kako piše, nije cilj stvaranje štete ili onesposobljavanje nuklearki, već špijuniranje.

(KliX.ba)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BL_GB

08.07.2017 09:47

Ma to mora da su ovi hakeri iz Banja Luke.

ODGOVORITE