Šta su pričali Putin i Angela

Svima su poznati veliki globalni izazovi", kazala je Angela Merkel liderima devet najrazvijenijih zemalja svijeta i EU-a.
 

Svijet 08.07.2017 | 07:43
Šta su pričali Putin i Angela
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je grupu G20 na kompromis u pogledu ključnih spornih pitanja zbog velikih razlika u pogledima između američkog predsjednika Donalda Trampa i drugih svjetskih lidera na području trgovine, klimatskih promjena i migranata. 

"Svima su poznati veliki globalni izazovi", kazala je Merkel liderima devet najrazvijenijih zemalja svijeta i EU-a.

"Zato rješenja mogu biti pronađena samo ako budemo spremni na kompromise uvažavajući međusobne poglede", kazala je u uvodnom govoru dvodnevnog samita.

"Možemo takođe reći da među nama postoje razlike", dodala je.

Sammit je do sada samo još više naglasio razlike između Trampa i drugih lidera jer on nastoji nametnuti svoj protekcionistički pristup ekonomiji u završnu deklaraciju skupa, koja bi trebala biti usvojena do subote, a tome se posebno protive države BRICS-a (Kina, Rusija, Brazil, Indija i Južnoafrička Republika).

"Ovo je cirkus", rekao je jedan zvaničnik.

"To se nikada nije dogodilo na prijašnjim sammitima G20." Sammit je bio prilika i za prvi sastanak Trampa i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Lideri G20, po nacrtu završne deklaracije, primaju na znanje izolaciju SAD-a kad je riječ o klimi, ističući da će sve druge članice tog foruma provesti Pariški sporazum o borbi protiv klimatskih promjena.

"Primamo na znanje odluku SAD-a da istupi iz Pariškog sporazuma", kaže se u tekstu, dodajući da drugi lideri smatraju sporazum o borbi protiv klimatskih promjena "nepovratnim."

Ako to usvoje, lideri foruma će poručiti SAD-u da nema povratka i novih pregovora o promjeni sporazuma. Čak i ako vrata Americi ostaju otvorena ako se ponovno predomisli.

Skup prate veliki nasilni protesti antiglobalista. Jedanaest njih teško je povrijeđeno kada su se bježeći od policije pokušali popeti preko zaštitne ograde. Ograda visoka četiri metra pala je pod njihovom težinom pa su pali na tlo.

Zanimljiv je bio trenutak kada je Putin pokušao nešto objasniti njemačkoj kancelarki. Što je točno govorio ne zna se, no prema reakciji Angele Merkel, čini se da joj i nije prijalo, pa je "zakolutala očima".



(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Car Dušan

08.07.2017 07:14

Neka se zna ko je Vladimir Putin.

ODGOVORITE
Name

hh

08.07.2017 07:49

Prijalo joj ili ne, ona mora da promjeni stavove prema Rusiji i Putin ne sme naivno da seda na toboznju koaliciju.

ODGOVORITE
Name

Zuli

08.07.2017 10:49

Pricali o Malinama i o Seselju...

ODGOVORITE