U Makedoniji simpatije Srbiji

Većina anketiranih građana Makedonije, njih 44,3 odsto, smatra da je Srbija najviše prijateljski nastrojena država.

Region 06.07.2017 | 10:53
U Makedoniji simpatije Srbiji
Kada je riječ o Albaniji, samo 14,8 odsto Makedonaca smatra je prijateljskom zemljom.

Simpatije prema Bugarskoj ima 11,2 odsto anketiranih, pokazuje istraživanje koje je telefonskim putem sproveo "M prospekt" za makedonsku televiziju "Telmu".

Nije zanemariv procenat onih koji kažu da nijedan susjed nije prijateljski nastrojen prema Makedoniji - to misli 17,9 odsto anketiranih.

Zbog blokiranja evroatlantskih integracija Makedonije u vezi sa sporom o imenu, neprijateljski stav prema Grčkoj ima čak 59 odsto ispitanih, a daleko manji broj anketiranih ima takav stav prema Albaniji - njih 11,3 odsto i Srbiji 5,7 odsto.

Kada je riječ o značaju dobrosusjedskih odnosa, 58,4 odsto ispitanika smatra da su oni "veoma važni".

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Odjehi!

06.07.2017 09:48

A kad je trebalo odvojiti se od Srbije onda je bilo drugačije. Sve su uradili kako su im njihovi "prijatelji" sa zapada rekli. Bili su uzorni u tome. Sada kada Šiptari (na njihovom jeziku "Shqiptar") hoće uz pomoć svojih zapadnih prijatelja (istih onih koji su "prijatelji" Makedonije), mic po mic, da otkinu zapadni dio teritorije i da ga, na kraju, pripoje državi koja se zove "Shqiptarja" - sada su simpatije prema Srbiji najveće. Možda Srbi treba opet da ginu za to da drugi dobiju svoje države, kao što su ginuli u Drugom svjetskom ratu (preko 60% pripadnika NOB.-a su bili Srbi), u Prvom svjetskom ratu (samo u Srbiji je izginulo dvije trećine muškog vojnosposobnog stanovništva), ili u ustancima protiv Osmanskog carstva, ili na Kosovu polju... da bi gospoda danas imala svoje Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije. A da bi Srbi bili zli, i krivi za sve, i da bi se po njima pljuvalo.

ODGOVORITE
Name

Bj

06.07.2017 20:07

U pravu si Dragutine, tu se i spominje 44,3 procenta

Name

Dragutin

06.07.2017 10:10

Ti koji nas podžavaju to su čisti Makedonci pravoslavci, ove druge u anketi nemojte da računate to su šiptari, njihovo nam mišljenje uopšte nije bitno... Srbija je trebala sa Makedonijom,Crnom Gorom i BiH da ostane u krnjoj Jugoslaviji,ali bošnjaci i šiptari ne htedoše?Da nije bilo bošnjaka i šiptara sad bi ove države bile jedna država...Zašto nama Srbima uvek ti neki kvazi narodi da određuju našu sudbinu?Te kvazi narode obavezno i uvek podržava neka: usa,eu i nato,samo da mi Srbi ne bi imali jaku i stabilnu državu na Balkanu...

ODGOVORITE