Objavljena slika golog Tita

Istražujući ulogu nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita u građanskom ratu u Španiji, novinar Željko Zirojević pronašao je potpuno nepoznatu i dosad neobjavljenu fotografiju maršala u neobičnom izdanju - sasvim golog, okrenutih leđa prema objektivu.

  • Vijesti
  • Region


Fotografija je nazvana "Jugosloveni koji se kupaju", a nastala je 1939. godine. Tito je tada sa svojim saborcima boravio u francuskom vojnom logoru, koji je bio rezervisan za međunarodne snage.

Iako je fotografija objavljena u Zborniku španskih boraca 1961. godine, ona nikad nije pronašla svoj put do jugoslovenske javnosti, najvjerovatnije jer je režim smatrao da ugrožava ugled predsjednika, a sama knjiga ubrzo je povučena s tržišta.

"Tačno je da je Josip Broz Tito 5. maja 1952. novinarima američkog ’Lajfa‘ rekao da je jednom kratko posjetio Španiju i proveo jedan dan u Madridu.

Druge činjenice istraživanja, koje nisu sporne i predstavljaju naučni i dokazni materijal, govore o tome da je Tito radi preuzimanja potpune kontrole nad KPJ morao prvo da se oslobodi Blagoja Parovića Šmita, koji je 1937. godine, kada je likvidiran, bio predviđen za generalnog sekretara KPJ“, kaže Zirojević, a prenosi hrvatski "Exspress".

Zirojević tvrdi i kako je nalog za Parovićevu likvidaciju izdao Tito.

"Dokaz za to je činjenica da je Vlajko Begović fotografisao mrtvog Parovića odmah nakon ubistva i ta je fotografija odmah dostavljena Titu", objasnio je Zirojević.

Izvor: Sputnjik

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

BL Komunista

05.07.2017 20:51

Objavila Staljinova agencija, pametnome dosta.

Kakve veze to ima,kada se svakakve budale skidaju :zbog cega bi bilo njemu zabranjeno.

Car.

05.07.2017 22:05

Sad pisite sta zelite al Tito je samo mogao napisati na papiric "Prozor mora pasti" A da niko nepita kolika ce zrtva biti. Ono sto je Tito izgradio za dan ovi danasnji nemogu okreciti za citav zivot. Ispricaj te al bez ubacivanja svojoj djeci ono sto je Tito stvarao uz KPJ da daju svoje misljenje. Iznenadisete se kao i ja odgovorom a poznato nam je da djeca govore ono sto misle i nisu pristrasna. Meni je na moj upit sta misli o zivotu u takvoj politickoj kulturnoj, socijalnoj i ekonomskoj drzavi odgovorijo ! Samo stoka rusi ogradu koja je stiti od provalije.. Ostao sam fasciniran bez obzira sto sam i ja ganeracija koja je prozvana.

re

05.07.2017 23:43

Legenda

05.07.2017 21:29

Legenda Jedini koji je mogao vladati sa sedan ludih plemena.

Ex Zvornicanin

05.07.2017 21:57

SVAKA CAST!!!!!Nek je objavljena ta fotografija.I treba.Kakav smo dobar zivot imali pod vlascu druga Tita,to ne treba polemisati.Ovo sve,poslije 1991 je ziva patnja.Zato fino lijepo da svi tu fotku skinemo na ekrane racunara,tableta i telefona,i iz postovanja-da socno poljubimo straznjicu druga Tita.Zasluzio je to on,a i mi svi.Nismo htjeli socijalizam,samoupravljanje,dobar zivot,bratstvo i jedinstvo naroda,slogu i srecu.....Htjeli smo sukobe i propast.Zato,sada fino tu sliku skinut i poljubit je socno. Steta sto nije fotografisan i s prednje strane....Poslije svih ovih godina propasti,fotografija je izasla u pravo vrijeme.Pogledajmo sta smo ucinili poslije njegove smrti,a sta nam je sve ostavljeno.

Sta je bilo bilo je... juce se ne vraca...

Pero

05.07.2017 22:54

Da je valjalo jos bi trajalo...

Milo

06.07.2017 06:09

NEKA NEMA NI KOM.PARTIJE PA DA JEDEM SVAKO SESTI DAN....ZLOTVORI.

xxl

06.07.2017 20:12

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.