Brojni požari širom Crne Gore

U Tivtu su požari aktivni na 20 lokacija, situacija se pogoršala zbog vetra, a u gašenje vatrene stihije, na zahtev komandira tivatske Službe zaštite, Zorana Barbića, uključila se avio-helikopterska jedinica MUP-a, javlja RTCG i navodi da požari gore i u Podgorici.

Region 04.07.2017 | 17:54
Brojni požari širom Crne Gore
Na području glavnog grada Grne Gore aktivno je 15 požara, ali stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

Barbić je Televiziji Crne Gore rekao da se situacija na požarištu kod Plavih horizonata iz časa u čas "strahovito menja".

Poznata plaža Plavi horizonti u Radovićima nadomak Tivta je evakuisana iz preventivnih razloga.



''Odjednom je dunuo jak vetar i rasplamsao 20-ak požara. Stiže ekipa iz Kotora, a pozvani su i avioni ako mogu da uzlete zbog jakog vetra'', kazao je Barbić.

Iz Službe za zaštitu i spašavanje saopšteno je RTCG da su avioni MUP-a do rano jutros pomagali vatrogascima u Tivtu i da su, nakon što je u jednom trenutku požar bio delimično pod kontolom, napustili teren.

Međutim, nakon informacije da se situacija pogoršava MUP je ponovo poslao kanadere, koji su u ovom trenutku angažovani u gašenju požara.



Oko 11 časova, nakon preduzetih aktivnosti na gašenju požara iz vazduha, avioni su se povukli kako bi vatrogasci na terenu, u skladu sa procedurama, mogli da ugase ostatke požara.

Dogovoreno je da ukoliko komandir lokalne službe zaštite i spašavanja uputi ponovni zahtev za angažovanje aviona MUP-a, da će avioni biti stavljeni na raspolaganje ukoliko to meteo uslovi dozvole, saopštio je crnogorski MUP.

Kako je nešto posle 13 časova komandir Službe zaštite i spašavanja Tivat uputio pomenuti zahtev, avioni Avio-helikopterske jedinice MUP-a neposredno potom su, u skladu sa procedurom, krenuli na područje zahvaćeno požarom, stoji u saopštenju.

Direktorat za vanredne situacije je, napominju, u stalnoj komunikaciji sa službama na terenu, što podrazumeva angažovanje u skladu sa zahtevima.



Stoga su svi kapaciteti, pa i oni koji se odnose na avione MUP-a, spremni da reaguju kada za to postoji potreba i kada to uslovi, u prvom redu meteo prilike, dozvoljavaju, pojasnio je MUP.

I u Podgorici od jutros aktivno 15 požara. Kako je RTCG saopšteno iz Vatrogasne službe, vatra je pod kontrolom, pa nigde nije ugroženo stanovništvo ili objekti.

Načelnik podgoričke Službe zaštite i spašavanja, Andrija Čađenović, rekao je Televiziji Crne Gore da su na području Podgorice aktivni požari na lokacijama Malo brdo, Jelin dub u Bratonožićima, u Štekama i na Vranjskim njivama.

''Gašenje požara otežava vetar, za sad nema ugroženih stanovnika i objekata'', rekao je Čađenović.

Izvor: Informer

Komentari / 0

Ostavite komentar