Šta se događa organizmu 20 minuta nakon gašenja cigarete?

U duvanskom dimu se nalazi više od 7. 500 štetnih hemijskih jedinjenja, među kojima je 80 kancerogenih, za koje je medicinski dokazano da uzrokuju rak. Dospevaju u svaki deo tela i odgovorni su za nastanak karcinoma pluća u čak 90 odsto slučajeva.

  • Magazin
  • Zdravlje


U značajnom procentu izazivaju i karcinom grla, jednjaka, želuca, debelog creva, jetre, pankreasa, grlića materice, bešike... A, kod trećine obolelih od svih malignih bolesti, duvan je krivac za smrtni ishod. Evo šta se pozitivno dešava u organizmu čim prestanete da pušite...

Samo 20 minuta nakon gašenja cigarete, krvni pritisak i puls se normalizuju, kao i temperatura u rukama i nogama jer duvan blokira cirkulaciju i ubrzava rad srca. Nakon 12 sati od poslednje cigarete, nivo ugljen monoksida opada, a kiseonika raste do normalnog nivoa u krvi.

Već posle dva dana, nervni završeci počinju da se regenerišu, a čulo mirisa i ukusa se polako oporavlja. Istovremeno, bes i uznemirenje zbog apstinencije od cigarete dostižu vrhunac.

Nakon godinu dana od prestanka pušenja, rizik od svih koronarnih bolesti se dvostruko smanjuje, kao i verovatnoća smrtnosti od karcinoma pluća.

B 92
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST387

© Aleksandar Kamenjašević 2016.
Sva prava zadržana.