Kako na prirodne načine da se zaštitite od komaraca

Leto, osim lepog vremena i godišnjih odmora, donosi i komarce, muve i druge insekte. Izbegavajte toksične insekticide jer mogu da vam nanesu više štete od ujeda "malih napasti"

Zdravlje 29.06.2017 | 09:34
Kako na prirodne načine da se zaštitite od komaraca
Leto, osim lepog vremena i godišnjih odmora, donosi i komarce, muve i druge insekte. Izbegavajte toksične insekticide jer mogu da vam nanesu više štete od ujeda "malih napasti". Prirodni repelenti na bazi citronele, čajevca, jabukovog sirćeta, lavande i bosiljka su neškodljivi za zdravlje, a delotvorni kao kupovni.

* Postavite na prozore i kraj ulaza saksije s biljkama koje odbijaju komarce, kao što su mačja trava, citronela, lavanda, peršun, bosiljak, ruzmarin, nana. Palite aroma-lampe ili mirisne štapiće s mirisom ovih biljaka.

* Pomešajte eterično ulje citronele s maslinovim ili suncokretovim i utrljajte u kožu pre izlaska napolje.

* Sipajte 60 ml ulja čajevca u bocu sa raspršivačem od 200 ml i dopunite destilovanom vodom. Pre upotrebe promućkajte, poprskajte kožu i razmažite. Nanosite češće ako je potrebno.

* Jabukovo sirće ne samo da odbija komarce, već i rashlađuje za vreme vrućina i pomaže u održavanju pH vrednosti kože. Dodajte iseckani peršun, pa tu mešavinu utrljajte u kožu.

* Eterično ulje lavande, razređeno u maslinovom ulju, odlična je zaštita, a ublažava i svrab posle uboda. Pogodan je i za nežnu bebinu kožu ako stavite kap, dve.

* Šaku svežeg bosiljka prelijte sa pola šoljice kipuće vode i posle četiri sata procedite. Pomešajte s pola šoljice votke i sipajte u flašicu s raspršivačem. Pre upotrebe promućkajte.

Savet plus: Crvenilo od uboda ublažava sok od aloje vere, čuvarkuće, limuna, rastvor sode bikarbone, ulje crnog kima, glina ili bolno mesto istrljajte unutrašnjom korom banane.

SLATKA ZAMKA

Sve što vam je potrebno su litar vode, 25 g smeđeg šećera, gram svežeg kvasca i plastična flaša od 1,5 ili 2 litra. Odsecite joj vrh, rastopite šećer u zagrejanoj vodi i kada se ohladi sipajte u flašu. Donji deo obmotajte crnom trakom ili tkaninom, a po površini vode pospite izdrobljeni kvasac. Odsečeni vrh stavite naopako u flašu, tako da između otvora i tečnosti ostane malo prostora. Klopku postavite blizu mesta gde spavate i duže boravite. Komarce će privući miris kvasca, a kada jednom uđu u zamku, nema im izlaska.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar