Slikari obišli manastir Osovica

Učesnici ovogodišnjeg saziva Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“ bili su gosti manstira Osovica kod Srpca, gdje su se upoznali sa istorijom ove svetinje koja je nastala početkom četrnaestog vijeka kao zadužbina kralja Dragutina. Umjetnici su bratstvu manastira poklonili sliku, zajednički rad, kao uspomenu na višečasovni boravak u ovom hramu koji je iz temelja obnovljen za deset godina.

Republika Srpska 28.06.2017 | 22:21
Slikari obišli manastir Osovica
Na poklonjenoj slici umjetnicima se zahvalio jeromonah Teofil, namjesnik  manastira  Osovica, koji je posebno istakao da ovaj hram posjeduje i repliku  ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, koja privlači veliku pažnju vjernika i ostalih posjetilaca. Slikari su bili impresionirani zdanjem manastira i ambijentom u kome se nalazi.

Direktorka Javne ustanove Centar za kulturu i sport Srbac Sandra Miholjčić naglasila je da je ova ustanova već 34 godine organizator ove kulturne manifestacije i da je njenim programom rada pored ostalih sadržaja planirana i posjeta manastiru Osovica. Trinaest slikara već četiri dana rade punim kapacitetom u rezervatu Bardača i do 02. jula imaju zadatak da urade po tri rada, od kojih  po jedan ide u fundus kolonije, kao trajna kulturna baština opštine Srbac, a ostala dva namijenjena su za sponzore i donatore.



Medju akademskim slikarima je i Vojislav Tanasijević iz Beograda, koji je prije pet godina učestvovao u radu ove kolonije.



„Sjećam se Bardače sa jezerima, a sad je gotovo ne prepoznajem. Ali vjerujem da ću uraditi kvalitetna djela koja će ostati kao trajna uspomena, ali i opomena da se prirodna dobra ne smiju uništavati“, kaže Tanasijević.

Inače, tema rada kolonije glasi  „Čuvari Bardače“.



U okviru  programa  bardačke kolonije počela je sa radom i škola slikanja koju pohadja 12 talentovanih učenika srbačkih osnovnih i srednjih škola. Osnove slikarske vještine  njima će prenijeti upravo već afirmisani i iskusni slikari, učesnici ovog saziva kolonije.

(BN/S. K. )

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ssss

28.06.2017 21:05

Ovaj bradati samo dijeli slike,

ODGOVORITE