Počast "Mladoj Bosni"

Ispred spomen-kapele pripadnicima ''Mlade Bosne'' na groblju Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo u Sarajevu danas je odata počast učesnicima Sarajevskog atentata, na godišnjicu tog događaja.

Bosna i Hercegovina 28.06.2017 | 16:13
Počast "Mladoj Bosni"
Cvijeće su položili i počast odali rukovodstvo i članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Sarajevo, predstavnici Ambasade Republike Srbije u BiH te Srpske pravoslavne crkve - Crkvene opštine Sarajevo i Humanitarnog udruženja "Dobrotvor".

Član Upravnog odbora ''Prosvjete'' Slobodan Šoja je kazao da se dugo godina okuplja ''šačica ljudi'' da bi pozdravila mladobosance koji su živjeli svoju ideju koja je, smatra, modernija nego što se danas može i zamisliti.

"Možda je u tome tajna zašto mi njih dovoljno ne razumijemo, zbog toga što nismo dovoljno svjesni njihove žrtve i njihove veličine", rekao je Šoja.

Svojevremeno je, tvrdi, učinjeno nešto što se danas ne cijeni.

"To je bila žrtva za BiH, Jugoslaviju i Evropu", poručio je Šoja te dodao da se ne radi o priči o srpskom dugu, o Vidovdanu, te da je ovo priča svih ljudi bez obzira na naciju i religiju koji su željeli više slobode i pravde nego što su imali.

Naglasio je da ne treba nikada u njima veličati one koji su ubili nekoga jer ubiti oca i majku troje djece nije nikakvo herojstvo.

"To je bila mladalačka ludost, ali u njima treba i u tom činu cijeniti ljubav prema svojoj domovini i slobodi", istakao je Šoja.

Uime Ambasade Srbije u BiH Damir Kovačević je kazao da su danas došli da odaju počast ljudima koji su dali najvrednije što svaki čovjek ima, a to je život.

Član ''Mlade Bosne'' Gavrilo Princip 28. juna 1914. godine izvršio je u Sarajevu atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, a od posljedica ranjavanja preminula je i njegova supruga Sofija. Sarajevski atentat bio je povod za početak Prvog svjetskog rata.

Svi atentatori uhapšeni su i suđeno im je od 12. do 28. oktobra 1914. godine. Njihovi posmrtni ostaci preuzeti su iz zatvora zemalja bivše Austrougarske monarhije u kojima su tamnovali, nakon čega su 7. jula 1920. godine sahranjeni u zajedničkoj grobnici u Sarajevu. Spomen-kapela posvećena njima otvorena je 19 godina kasnije.

(Agencije)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Dragutin

28.06.2017 15:02

Samo da se zna da je Gavrilo Princip pucao u austrugarskog prestolonaslednika na svojoj zemlji u BiH-i,a ne u Beču?!Kao što je i Miloš Obilić ubio Murata na Kosovu Polju,a ne u Ankari i to na isti datum?!Ali su nas Srbe,opet te iste zapadne sile izmanipulisale 1918-te zajedno sa Krađorđevićima...Šta vredi kad su na prostoru nekadašnje Jugoslavije samo Srbi ratovali i prolivali svoju krv, oslobađajući teritoriju od svih vrsta okupatora,a zapadne sile dodeljivale tu istu oslobođenu teritoriju onima koji su bili na strani tog istog okupatora ili su sedeli kod kuće i čekali da se rat završi,a njima zapad dodelio posle najviše,sve ono što su Srbi mukom oslobodili?!I nikom ništa?Danas svi uzimaju tuđe,a kad je trebala zemlja da se oslobađa nigde nikog osim Srba?A gde je danas Srpsko more?A Srbi oslobodili celu današnju hrvatsku i Slovenačku obalu?Gde je zgazio Srpski opanak 1918-te tu je današnja slovenija, makedonija,hrvatska i naravno BiH...Prevari nas i ote nam NATO,EU i SAD sve krvlju i teškom mukom što stekoše naši preci Srbi...

ODGOVORITE
Name

re dragutin

28.06.2017 15:30

Pa nesto nisam primjetio da je u Srbiji tokom 2 svjetskog rata bilo neki bitaka,,ofanziva..nekako to bas i nepije vode...vecina bitnih borbi i ofanziva je odigrana u BiH...Desant na Drvar,,bitka na Sutjesci,,Kozara..bitka na Neretvi...

Name

Svedska

28.06.2017 15:32

Preskocio si terapiju Dragutine.

Name

Re

28.06.2017 15:34

Kme kme sta kmecis non stop...

Name

ŽUĆO

28.06.2017 15:55

RE, TA MLADA BOSNA NAS JE KOŠTALA PUNO. TREBALI SMO PUSTITI A.UGARSKU DA OSTANE OVDE I DA VLADAJU JER SVAKAKO SVI ŽELE DA IDU NA ZAPAD DA RADE. GAVRILO JE BIO ZAVEDEN I NAIVAN I NIŠTA NAM NIJE DOBRO DONIO.

Name

@Dragutin

28.06.2017 16:08

Tako bude kad se uci kafanska istorija,mitovi gusle,legende,nebeski narod itd.

Name

Dr

28.06.2017 19:18

Steta sto se oslobodismo. Davno bi bili dio Evrope ovakp nismo jos ni na kapiji a kamo li u kuci. Steta stvarno steta.

Name

Ofanzive

28.06.2017 20:04

Sve ofanzive u Drugom svjetskom ratu koje si ti naveo su bile na teritoriji koju je naseljavao srpski narod u vecini. Sta ti to govori, a? Ni jedna nije bila u Zenici i Visokom, Bihaću...a zašto, šta misliš?

Name

Zvornik

28.06.2017 15:28

Dragane j.... li ti sta van svog sela matereti hahahahaha...

ODGOVORITE
Name

istina

28.06.2017 15:37

Da je ostale austrija niko nebi iso da radi tamo svako bi radio kod svoje kuce a sto smo glup narod niko nam nije Kriv citam gluposti o dodiku i komentare glupe a u prevodu ko je..:be narod.

ODGOVORITE
Name

Čuj ludost

28.06.2017 20:19

"To je bila mladalačka ludost, ali u njima treba i u tom činu cijeniti ljubav prema svojoj domovini i slobodi", istakao je Šoja. Nije to nikakva mladalacka ludost bila.

ODGOVORITE