Sparta obori rekord, Slavija odgovori Danijem!

Praški klubovi dovode zvučna pojačanja, nakon što je Sparta dovela Marka Janka, Tala Ben Haima i Srđana Plavšića, stigao je odgovor gradskog rivala Slavije.  Prag podivljao! Sparta u danu potrošila 4. 200. 000, Slavija dovela Danija, Altintopa i Ruslana Rotana! Čeka nas nikad uzbudljivije prvenstvo Češke!

Fudbal 28.06.2017 | 08:45
Sparta obori rekord, Slavija odgovori Danijem!
Novi igrači kluba koji je pomogao Vojvodini u teškim vremenima posle I svetskog rata su Portugalac Migel Dani, Ukrajinac Ruslan Rotan i Turčin Halil Altintop.

Sva trojica su u četvrtoj deceniji života, ali sa ogromnim i kvalitetetnim iskustvom iza sebe, a stigli su kao slobodni igrači.

Dani ima 33 godine, a dolazi posle devet godina u Zenitu koji ga je svojevremeno učinio najskupljim igračem u istoriji ruskog fudbala.

Rotan ima 35 godina, a dolazi iz Dnjipra za koji je takođe igrao devet sezona. Klub u kojem je ponikao napustio je nakon što je eliminisan iz ukrajinske Premijer lige.

Altintop ima 34 godine, prethodne četiri godine igrao je u Bundsligi za Augzburg. Tokom karijere je nastupao i za Šalke.

Rotan sam ima 93 nastupa za reprezentaciju Ukrajine, dok su Dani i Altintop odigrali po 38 za Portugal i Tursku.

Slavija je prošle sezone osvojila titulu šampiona Češke, prvu od 2009, pa će igrati u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Neće biti potencijalni rival srpskom šampionu Partizanu.

Sparta napravila najveći transfer u istoriji Češke

Praška Sparta oborila je transfer rekord Češke dovođenjem iskusnog Izraelca Tala Ben Haima. Krilni napadač plaćen je 2,9 miliona evra Makabiju iz Tel Aviva. On je drugo zvučno pojačanje Sparte ovog leta, posle Austrijanca Marka Janka. Praški tim je u utorak doveo i Srbina Srđana Plavšića koji je plaćen 1-1,3 miliona evra Crvenoj zvezdi.

Izgledali su ozbiljno kad bismo ih - a nikada se nismo tome obradovali - na raznim žrebovima izvukli baš Čehe za rivale. Međutim, liga kao liga malo koga je zanimala izvan granica. Ali od ovog leta mnogo ćemo pažljivije pratitie tamošnji šampionat, pošto su nas dešavanja u prelaznom roku prosto naterala. Uostalom, samo zamislite da ove naredne redove čitate u Srbiji i da umesto Slavije i Sparte imate Crvenu zvezdu i Partizan. Dakle, Sparta je danas - u jednom danu - na pojačanja potrošila 4.300.000 evra, dok je Slavija odgovorila potpisivanjem ugovora sa proslavljenim fudbalerima kakvi su Dani, Hamit Altintop i Ruslan Rotan.

Krenimo prvo od Sparte. Posle Srđana Plavšića, za koga su Česi izdvojili 1.300.000 evra, Sparta je dovela i 27-godišnjeg Izraelca Tal Ben Haima, dakle ne onog starijeg koji je igao za Čelsi i Mančester Siti. Na ime obeštećenje platila je Makabiju iz Tel Aviva čak 2.900.000 evra i Ben Taima učinila najskupljim igračem u istoriji češkog fudbala, dok je krilnog napadača darivala četvorogodišnjim ugovorom vrednim 1.000.000 po sezoni! Prethodni rekord držala je takođe Sparta i to od prošlog leta kada je Mitjilandu za Vaclava Kadleca platila 2.700.000 evra.

Sve skupa, u ovom prelaznom roku Sparta je na pojačanja već spiskala više od 6.000.000 evra, pošto je prethodno kaparisala i Lukaša Štetinu iz Dukle (1.000.000 evra plaćeno je rivalu iz lige), Eldara Čivića, našeg Vukadina Vukadinovića i Martina Dubravku. I ni to nije sve. Austrijski reprezentativac Mark Janko stigao je bez obeštećenja, a čeka se i francuski defanzivac iz Udinezea Tomas Orto.

I samo da ne zaboravimo, otvorila se Sparta i za trenera, pa je Andrea Stramaćoni za dvogodišnji ugovor dobio čak 1.500.000 evra! Plus očigledno jak budžet da troši na pojačanja.

Na odgovor šampiona Slavije, koja je u vlasništvu bogatih kineskih biznismena, nije se dugo čekalo s tim da su se u crveno-belom delu Pragu služili drugačijom filozofijom. Jer barem prema prvim informacijama na samu kupovinu nije se mnogo trošilo, ali je veliko pitanje kolika su primanja morali u Slaviji da namene poznatim imenima kakva su Dani, Altintop i Rotan. Za sada, zna se samo da su Altintop i Dani kao slobodni stigli iz Augzburga, odnosno Zenita, dok je Rotan imao ugovor sa Dnjeprom.

Pre planetarno poznatih igrača, mada i veterana koji su prošli zenit, Slavija je dovela i Jakuba Jugasa iz Zlina, Jana Laštuvku iz MFK Karvine, te Jakuba Hromadu iz Sampdorije. Reprezentativni golman Jirži Pavlenka je za nešto više od 3.000.000 evra otišao u Verder. Član U21 selekcije Poljske Jaroslav Mihalik završio je u Krakoviji za 850.000 evra. Ukupan profit od prodaje ovog leta već sada je prebacio 8.000.000 evra. Tako da očekujte da Slavija tek raspali iz sve snage.

Sreća pa Viktorija Plzenj uglavnom plaća samo za domaće fudbalere...

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar