EP do 21, 1/2-finale: Revija bisera za sve fudbalske gurmane!

Vreme je za klasike u polufinalu Evropskog prvenstva za mlade u Poljskoj. Engleska - Nemačka (18. 00) i Španija - Italija (21. 00).

Fudbal 27.06.2017 | 17:30
EP do 21, 1/2-finale: Revija bisera za sve fudbalske gurmane!
Čekanju je došao kraj, danas ćemo saznati putnike u finale Evropskog prvenstva za mlade u Poljskoj. U polufinalnim obračunima sastaće se Engleska i Nemačka (Tihi, 18 časova), odnosno Španija i Italija od 21 čas u Krakovu na stadionu Krakovije.

Opšti je utisak da ćemo u samoj završnici gledati četiri najbolje ekipe na prvenstvu. Ovi momci su pokazali najveći kvalitet i zasluženo su se plasirali u borbu za titulu prvaka Evrope. Na nama je samo da uživamo u igrama, već sada, fudbalskih zvezda Starog kontinenta.

ENGLESKA - NEMAČKA (18.00)

Stari znanci, vole se kao psi i mačke. Imaju mnogo obračuna u svom istorijatu, ali jedan je posebno isplivao pred ovo polufinale. S obzirom na to da je selektor Nemačke Štefan Kunc bio strelac pogotka Nemačke u polufinalu Evropskog prvenstva 1996. godine, pravilo se mnogo paralela oko tog meča i ovog sada, kao i oko toga da li su se timovi spremali za penale (Nemci tada dobili penal seriju na Vembliju, otišli u finale i na kraju i osvojili turnir).

“Moraćemo da budemo bolji nego u meču protiv Italije. Nismo dobro koristili prostor. Protiv Engleske će biti potpuno drugačiji meč“, istakao je selektor Nemačke.

Panceri će motivaciju crpeti iz selektora, a Englezi su pred ovaj obračun obišli koncetracioni logor iz Drugog svetskog rata - Aušvic, pa su i na taj način potražili snagu i motivaciju za naredni duel.

Natanjel Čaloba i Nejtan Redmond će imati dodatne preglede kako bi se utvrdilo da li će moći da zaigraju protiv Nemačke. Englezi su tu u većem problemu od Nemaca koji nemaju problem sa povredama, ali je Gordi Albion u prednosti gledajući broj dana za odmor.

Selektor Engleske Ejdi Butrojd je istakao da to može da bude prednost Engleske, ali da se ipak sve to  odnosi na “papir”, a ne na teren.

Ove reprezentacije imaju istoriju susreta i na U-21 nivou, 2009. godine su igrali u finalu kada je Nemačka slavila s čak 4:0. To je ujedno i poslednji susret na turnirima ove dve reprezentacije (golove davali Kastro, Ozil i dva puta Vagner). Do sada su se u ovom uzrastu susreli 10 puta. Engleska je odnela četiri pobede, Nemačka dve.

Engleska juri treću titulu prvaka na ovom nivou. Gordi Albion je dva puta dizao trofej - 1982. i 1984. godine. Ovo je deveto polufinale Englezima. Do sada su imali skor od tri pobede i pet poraza. Nemačka je bila samo jednom prvak Evrope u ovom uzrastu, baš 2009. kada je savladala Englesku.

Gordi Albion se dosta  oslanja na defanzivu, na golmana Pikforda i Mosona u odbrani, dok su Nemci opasni u ofanzivnom veznom redu gde ordiniraju Mejer i Gnabri, dok im zaleđinu drži sjajni Daud. Pancerima nedostaje i sedam igrača koji su na Kupu Konfederacija, ali ipak, deluje da su Nemci favoriti u ovom polufinalu.

Očekivani sastavi:

ENGLESKA (4-4-1-1): Pikford - Holgejt, Čejmbers, Moson, Čilvel - Vord Prauz, Čaloba (Hjuz), Redmond, Grej - Svift - Abraham

NEMAČKA (4-2-3-1): Polersbek - Toljan, Štark, Kempf, Gerhart - Daud, Arnold - Ganbri, Mejer, Vajzer - Zelke

ŠPANIJA - ITALIJA (21.00)

Gledajući imena - atraktivniji susret polufinala. Na terenu će se naći igrači poput Đanluiđija Donarume, Saula Njigeza, Ektora Beljerina, Marka Asensija, Federika Bernadeskog, Đerara Deulofeua… Prava promenada vrhunskih mladih fudbalera koji će ubuduće vedriti i oblačiti Starim kontinentom.

Italijani su se provukli u finale pobedom nad Nemačkom u poslednjem kolu grupne faze, dok je Španija izdominirala u grupi B (gde je bila i Srbija) i bez problema došla do završnice turnira sa sve tri pobede.

Azurini praktično ceo turnir igraju pod pritiskom događanja oko Đanluiđija Donarume, ali su uspeli da se dokopaju završnice. Problem za selektora Di Bjađa je što neće moći da računa na Domenika Berardija i Andreu Kontija koji će biti odsutni zbog kartona. Njihovo mesto bi trebalo da zauzmu Petanja i Ferari. Takođe, Matija Kaldara je imao problema sa povredom i neizvestan je za ovaj duel. O njegovom nastupu će se odlučivati u poslednjem momentu.

Biće to susret dve najuspešnije nacije u istoriji Evropskih prvenstava za mlade. Poslednji put su se sastali u finalu 2013. godine  koje je igrano  u Jerusalimu, a Španci su ga dobili s 4:2. Sastajali su se do sada osam puta, a rezultat u pobedama je nerešen 3:3. Igrali su u finalu 1996. kada je Italija postala prvak posle penala, a igrali su i u finalu deset godina ranije i Španci su dobili takođe posle izvođenja jedanaesteraca.

Španija je u poteri za svojom petom titulom prvaka Evrope posle uspeha 1986, 1998, 2011. i 2013. godine. Italijani su bili prvaci čak pet puta i po tome su rekorderi (1992, 1994, 1996, 2000. i 2004), ali kao što vidite čekaju na slast trijumfa već 13 godina. Ovo će Azurinima biti ukupno 11. polufinale (šest pobeda i četiri poraza do sada).

Gledajući sastave Španija je jači tim, ima dužu klupu, ali je Italija veoma iskusan i namazan sastav. Tek kada ih gledate uživo shvatite kakvi su to majstori prljave  igre, provokacije, “navlačenja”  protivnika na nervozu. Konstatno guraju protivnike kada sudija ne gleda, vuku za dres, a o ”treš tokingu” i brbljanju nećemo ni da govorimo. Teško je ostati smiren protiv ovakvog protivnika. Koji je pre svega iskusan i jedinstven.

Prva violina je Violina vedeta Federiko Bernardeski koji je u nekoliko navrata u meču protiv Nemačke pokazao da je pravi virtuoz. Sada kada Berardi neće igrati njegova uloga u napadu će biti još važnija, kao i neugodnog Kijeze koji je pokazao da je veoma opasan po gol protivnika, posebno u kontranapadima i u situacijama kada ima prostora.

Očekivani sastavi:

ŠPANIJA (4-3-3): Kepa - Beljerin, Mere, Valjeho, Gaja - Saul Njigez, Ljorente, Denis Suarez - Deulofeu, Asensio, Sandro

ITALIJA (4-3-3): Donaruma - Ferari, Kaldara, Rugani, Bareka - Galjardini, Pelegrini, Benasi - Kijeza, Petanja, Bernardeski

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar