Mladost počela Višegradsku stazu

-„Na početku svih staza i puteva u osnovi same misli o njima stoji oštro i neizbrisivo urezana staza kojom sam, prvi put u životu prohodao. Bilo je to u Višegradu. . . “ napisao je Ivo Andrić u eseju „Staze“.

Republika Srpska 27.06.2017 | 17:08
Mladost počela Višegradsku stazu
A na početku ovogodišnje „Višegradske staze“, kulturne manifestacije posvećene imenu i djelu Ive Andrića, pored Spomen-obilježja čuvenom piscu, pored čuvene Ćuprije na Drini, učenici škole koja nosi ime slavnog nobelovca govorili su njemu u čast.

Bili su tu i kostimirani Andrićevi likovi iz romana „Na Drini ćuprija“ Ćorkan, Lotika i lijepa Fata Avdagina.



Učenica Ana Sarić glumila je lika Ćorkana.

“Ja sam Ćorkan, obećani sin kasabe. Ja živim od tuđe milostinje, hrani me ova uboga kasaba. Pripadam svima a nisam ničiji“.

Lijepa Fata Avdagina bila je u bijeloj vjenčanici u kojoj se, prema Andriću, sa Ćuprije vinula u Drinu da ne bi pogazila očevo „da“ i svoje „ne“. Glumila ju je učenica Valentina Кuljanin.

„ Vještina u govoru nije bila ništa manja od moje ljepote. Zato se i u pjesmi pjevalo „ Mudra li si , lijepa li si, lijepa Fato Avdagina“.

Učenica Anastasija Inđić pokušala je da učesnicima obilježavanja početka Staze dočara lik hotelijerke Lotike, Andrićeve junakinje.

„ Sa svima sam ljubazna ali smjela i otresita. Brze sam pameti i muškog srca . Stasita sam, zagasito bele kože , crne kose žarkih očiju ...„.



Program izveden pred Spomen-obilježjem Ivi Andriću u parku pored Ćuprije pripremila je profesorica Dijana Inđić.

„ Iz magičnog Andrićevog pera iskapale su besmrtne riječi o besmrtnom mostu, višegradskoj kaldrmi i ljudima ove nikad uspavane kasabe „, rekla je Inđićeva.

Profesorica Divna Vasić je podsjetila na početke „Višegradske staze“.

„Godinu dana nakon Andrićeve smrti, već 1976. održala se jedna manifestacija pod nazivom „Vrijeme i mostovi“ koja je bila uvod u „Višegradsku stazu“. Ova Staza živi četiri pune decenije i ostvaruje svoje programske ciljeve zacrtane na početku kad je bila jugoslovenska manifestacija“, dodala je Vasićeva.

Učenici srednje škole položili su zatim cvijeće ispred spomenika braniocima Republike Srpske i spomenika Andriću u kompleksu Andrićgrada .

Program Staze traje pet dana i obiluje nizom kulturnihh dešavanja.

(R. Tasić)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

No paseran

27.06.2017 15:48

Jos da bagra crevena zavrsi bazene Visegrad je medju najboljim turistickim destinacijama BIH.

ODGOVORITE
Name

Bagra nego sta

27.06.2017 23:14

To nema nigdje na svijtu da neko zatrpa 900000 km samo zato sto je taj projekat pokrenula predhodna vlast...

Name

nino ninić

28.06.2017 06:17

A gdje je u svemu ovom gospodja Stojka!

Name

Hercegovina

28.06.2017 09:28

TURCI IZ TURSKE SU VAM NAJBOLJI GOSTI.A,TURCI I ULAZU U VISEGRAD !