Srebrenica ima resurse za razvoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je danas u Sarajevu s načelnikom Srebrenice Mladenom Grujičićem o zajedničkim naporima koje je važno poduzimati za razvoj te lokalne zajednice.

Bosna i Hercegovina 27.06.2017 | 16:21
Srebrenica ima resurse za razvoj
Grujičić je izjavio novinarima, nakon sastanka, da ta lokalna zajednica ima potencijala i vlastite resurse od kojih bi se mogla samostalno razvijati, ako bi bili u potpunosti stavljeni u funkciju.

S tim u vezi istakao je razumijevanje Šarovića za područje Srebrenice, navodeći da bi ulaganje u razvoj tog područja značilo mnogo za BiH, posebno za Srebrenicu „koja je pretrpjela takva  ljudska i materijalna razaranja u proteklom ratu“.     

- Sad moramo tražiti pomoć da bismo, barem približno, našu industriju podigli, odnosno doveli na prijeratni nivo jer je Srebrenica bila jedna od industrijski najrazvijenijih opština. Nadamo se da ćemo, uz pomoć dobrih ljudi koji imaju osjećaj prema tom području i nama koji živimo tamo, uspjeti vratiti sjaj Srebrenici  - naglasio je Grujičić.        

On ističe da Srebrenica ima potencijalne investitore koji žele ulagati, a lokalna zajednica se trudi stabilizovati političku scenu i stvoriti ambijent pogodan za ulaganje, da bi bili otvoreni pogoni i zaposleno tamošnje stanovništvo.

- Ministar Šarović je dao dobrih ideja i prijedloga koje ćemo iskoristiti. Otvorili smo mnoge mogućnosti za koje nismo niti znali da ih imamo, a tiču se pomoći resornog, ali i drugih ministarstava na državnom nivou - kazao je i naglasio da žele kvalitetnu suradnju i sa svim drugim nivoima vlasti ali i sa susjednim državama", rekao je Grujičić.

Šarović je rekao da je važno da Srebrenica iskoristi svoje resurse i sve ono što može dobiti s bilo kog nivoa, te da ide ka ekonomskom razvoju i napretku.

Kaže da je dogovoren kontinuitet saradnje na nivou informacija o potrebama i mogućnostima opštinee Srebrenica, posebno o tome da i Savjet ministara BiH izvrši obavezu s investicijske konferencije koja je održana prije nekoliko godina. Ta konferencija usmjerena je, kako je rekao, na razvoj infrastrukture i razvoj opštine Srebrenica, a ostali sudionici koji su obećali investirati uglavnom su svoje obaveze izvršili.    

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

MK

27.06.2017 14:26

AKO IH SE SNSD DOCEPA TU RAZVOJA NEMA KUDA ONI HODAJU TU TRAVA NE NICE.

ODGOVORITE
Name

Kiki

27.06.2017 14:28

Pa da proizvodite cackalice i rajsnegle?? Ne bi bilo lose.

ODGOVORITE
Name

Rs

27.06.2017 19:44

Radi Mirko kao sat... Vazda tema ekonomija i napredak... ne mlati praznu slamu kao ostali iz svih stranaka. ovi u SDSu da njega slusaju satrali bi ovu crvenu sektu 2018.

ODGOVORITE
Name

Sale

27.06.2017 20:28

Vala baš.