Službena vozila u privatne svrhe

Posljednjim dopunama Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korišćenja službenih vozila Savjet ministara Bosne i Hercegovine omogućio je da se službena vozila mogu koristiti kontinuirano tokom 24 časa, saopštio je danas ''Transparency International BiH''.

Bosna i Hercegovina 27.06.2017 | 14:06
Službena vozila u privatne svrhe
Iako su revizori ranije više puta preporučili institucijama da interne akte usklade sa Pravilnikom, kako službena vozila ne bi mogla da budu korištena cjelodnevno, sada više neće postojati uporište da se ističu takve preporuke, koje se daju u cilju odgovornijeg raspologanja javnim sredstvima.

U TI BiH smatraju da je ovim dopunama Pravilnika Savjet ministara legalizovao neodgovorno raspologanje sužbenim vozilima, jer je omogućio njihovo korištenje u privatne svrhe,

“Službena vozila koriste se za službene potrebe institucija BiH, te zbog toga TI BiH upozorava da rukovodilac institucije ne bi smio imati diskreciona prava da sam internim aktom odlučuje kada je moguće službena vozila koristiti. Ovo pitanje bi trebalo biti regulisano na na način da se Pravilnikom taksativno nabroje situacije i okolnosti kada i u kojim uslovima je dopušteno dozvoliti upotrebu tokom cijelog dana, uz osiguranje upotreba vozila može biti jedino u službene svrhe”, pojašnjavaju u TI BiH.

U ovoj organizaciji podsjećaju na brojne ranije zloupotrebe službenih vozila u privatne svrhe, a jedan od najskorijih primjera je službeno vozilo Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, koje je koristila njegova supruga, i to u neslužbene svrhe, što je izazvalo veliko ogorčenje građana.

Međutim, umjesto unapređenja procedura i sprečavanja ovakvih zloupotreba, izmjenama Pravilnika Savjeta ministara ide se na liberalizaciju pravila i upotrebe ovih vozila, a sve kako bi se ona mogla koristiti u privatne svrhe i na netransparentan način.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

BOBA

27.06.2017 12:15

ZNAČI TREBA IZAĆI NA IZBORE DA ONI DONOSE ZAKONE SEBI I DA NJIMA BUDE DOBRO SRETNO JA NIKAD.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

27.06.2017 12:24

Ovdje mafija ima državu. Oni naprave zakon po kome nesmetano pljačkaju narodnu imovinu.

ODGOVORITE
Name

re

27.06.2017 14:15

Jeste mafija koja kad vidi da narod hoce postenu i pravednu vlast digne nacionalisticke trube i taj glas se vise necuje. Zato robujmo za nase njihove i vase.

Name

Smilje

27.06.2017 12:34

To nam je opozicija u Republici Srpskoj, oni trebaju promjene da urade, nema promjena ni za narednih 30 godina kada je mentalitet kod ljudi takav, i kod naroda a posebno kod politicara.

ODGOVORITE
Name

Dragan

27.06.2017 13:01

Sami sebi pišu Zakone, i ponizavaju narod.

ODGOVORITE
Name

ap

27.06.2017 13:27

Tek sam sada ponosan što ne izlazim na izbore,niti glasam niti sam član bio neke stranke.Svi koji izlazite na izbore a još ako ste partijski poslušnici,jadovani,što se čudite ? Ovo stanje je neodrživo i mora propasti za godinu ili dvije a VI.samo glasajte,dijeca će nam biti slijepci i uličari osim tajkuna čija dijeca studiraju vani.E moj narode,bez uvrede al ovce ostaju ovce.

ODGOVORITE
Name

Sud

27.06.2017 13:32

Narod je ovca. A posebno Srbi.

Name

Đuro

27.06.2017 14:20

E ,,,,,moh narode!!!! šta ćutite????

ODGOVORITE
Name

Ja Antikomunista

27.06.2017 15:13

Izgleda da mi nemozemo bez extremnog komunizma!!! Ostali sistemi kod nas neprolaze.

ODGOVORITE