SPC treba da uživa ista prava

Novi mitropolit dabrobosanski vladika Hrizostom rekao je večeras u dnevniku TV1 da će 03. septembra preuzeti dužnost u Sarajevu. Kaže da nije očekivao ovu mogućnost i podsjeća da je prije četiri godine izabran za episkopa zvorničko-tuzlanskog.  Zabrinjava ga ekonomska i politička situacija u BiH. , kao

Bosna i Hercegovina 26.06.2017 | 22:11
SPC treba da uživa ista prava
"Mjesto i uloga mitropolita dabrobosanskog je veoma značajna i vrlo važna za cijelu Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i za srpski narod u BiH, zato što treba da vrši funkciju objedinjavanja svih eparhija, svih važnih uloga i misija u BiH, kako crkvenih tako i drugih kretanja u našoj crkvi i u našem narodu", rekao je novi mitropolit.

Nada se da je mitropolija u prilično dobrom stanju i da će što se tiče prioriteta u radu se prvenstveno zabaviti situacijom na terenu, upoznavanje sveštenstva, monaštva, manastira, prosvjetnih institucija, zatim upoznavanje i uspostavljanje saradnje sa poglavarima drugih crkava i vjerskih zajednica, zatim uspostavljanje komunikacije i saradnje sa lokalnim zajednicama grada Sarajeva, KS, FBiH, ali i drugih institucija, koje su vrlo bitne za normalmno funkcionisanje mitropolije, ali i stanja u BiH uopšte.

"Pred nama je veliki posao, jer je sama uloga mitropolita u tome da te poslove obavlja za dobrobiti crkve i naroda na području ne samo svoje mitropolije, nego i na području BiH", rekao je mitropolit Hrizostom.

Na pitanje hoće li raditi da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi vrati imovina u Sarajevu i u FBiH, kao što je to učinjeno Rimokatoličkoj crkvi i Islamskoj zajednici, mitropolit Hrizostom je rekao da će sigurno raditi na tome.

"To ćemo imati pred sobom kao jedan od glavnih zadataka, ali ćemo to raditi u saradnji i dobrim odnosima sa lokalnom zajednicom i institucijama FBiH, grada Sarajeva, KS, ali i sa poglavarima Katoličke crkve, Islamske zajednice i jevrejske zajednice. To treba dovesti u jednu normalu, da ne bude diskriminacije po toj osnovi. Očito je da tu ima dosta problema i da je potrebno nešto učiniti da Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u Sarajevu, ali i u FBiH uopšte, uživaju ista prava i isto poštovanje koje imaju vjerske zajednice u FBiH", kazao je Hrizostom.

Naveo je da je jedna od funkcija mitropolita ie da razvija dobru saradnju, dobru komunikaciju i dijalog sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama.

"To je za opšte dobro, ne samo mitropolije, mitropolita i srpskog naroda, već svih naroda sa kojima treba da živimo, radimo i sarađujemo. Hoću da postavimo neke nove stranice naših odnosa i saradnje.

Praktičan sam čovjek, više volim da konkretno uradimo i tražimo direktne rezultate na terenu, nego da možda više pričamo ili nešto planiramo, a da od toga ništa ne biva. Mi tražimo konkretne rezultate u prostoru i vremenu u konkretnim situacijama. Na tome ćemo sigurno sa ostalim našim sagovornicima raditi. Apsolutno sam spreman na to. Svaki mitropolit koji je prihvatio da dođe u Sarajevo mora biti spreman na takvu saradnju i komunikaciju koja je ne samo obavezujuća, proizilazi iz funkcije mitropolita dabrobosanskog", kazao je Hrizostom.

Što se tiče miješanja u politiku, mitropolit kaže da se vjerski poglavari ne miješaju u politiku.

"To se možda pogrešno tumači ili izvlači iz konteksta naših odnosa i kontakata sa ljudima koji obavljaju političke funkcije. Na kraju krajeva, naša zadaća i zadatak jeste da vodimo računa o svom narodu kao političkom biću. Crkva nije samo neka zajednica negdje pored društva, mi smo u društvu i sastavni smo dio tog društva. Sigurno se moramo pitati o nekim pitanjima, kako živ naš narod, naši vjernici. Oni su članovi društva i imaju ista prava kao drugi ljudi, drugi faktori u društvu i politici.

Prema tome, ne bih rekao da se mi miješamo u politiku, niti smo se miješali, već želimo da damo do znanja da moramo barem biti informisani i obaviješteni, ako ne konsultovani po nekim pitanjima koja se tiču naših vjernika i našeg naroda. Mi smo stalno u kontatku sa narodom, koji nam postavlja pitanja i mi moramo dati odgovor narodu, ponekada braneći političke odluke, a nekada sigurno i drugačije razmišljajući od političara kada je u pitanju ono što je životno i bitno. Mi se ne bavimo političkim pitanjima, nego pitanjima praktičnog života ljudi, našeg naroda", kazao je mitropolit.

Govoreći o vezama sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom, rekao je da ga je upoznao kada je on bio ambasador i da sa njim ime korektne i prijateljske odnose, ništa posebno.

"Cijenim Incka za sve ono što je činio kao ambasador Austrije u BiH, te dok je u Beogradu bio ataše za kulturu sa organima Srpske crkve i tada Jugoslavije. Znamo koliko je Incko uradio za Bogoslovski fakultet u Beogradu. On lično je najveći priložnik, kao ličnost, kao osoba, ovog fakulteta. Veliki je dobrotvor naših manastira u Srbiji", rekao je mitropolit Hrizostom, dodajući da ga nezavisno od toga, poštuje jer je Incko i kao visoki predstavnik pokazao veliku političku mudrost i umijeće da sve stvari dovede u neke mirne vode.

"Ja to poštujem i cijenim. Iako često trpim kritike pojedinih ljudi, ja ostajem pri svojoj ocjeni da mi moramo poštovati ljude koji znaju i koji hoće da pomognu ovom narodu i ovoj državi", kazao je novi mitropolit.

Osvrćući se na stanje u BiH, rekao je da politička situacija baš i nije zadovoljavajuća.

"To i sami znate i vidite kakvo je stanje kada je u pitanju politika u BiH. Mi bismo željeli da se to sve popravi i da budu što bolji odnosi i komunikacija među ljudima, naročito iz sfere politike. Ono što nas posebno brine jeste ekonomska situacija u BiH, jer vidimo da svakog dana, mjeseca i godine veliki broj mladih ljudi odlazi iz ove zemlje, tražeći bolji život i bolja rješenja za svoju budućnost. To je ono što nas posebno brine i o čemu ćemo i mi kao poglavari morati da razgovaramo ne samo međusobno, nego i sa odgovornim ljudima koji treba da kreiraju bolju ekonomsku i političku situaciju u BiH", kazao je dabrobosanski mitropolit Hrizostom.

(BN/Vijesti.ba)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bošnjak

26.06.2017 20:43

Bogdom da se što više Srba vrati u Sarajevo i da im se daju sva prava koja uživaju drugi narodi, amin.

ODGOVORITE
Name

BanjaLuka

26.06.2017 21:07

Amin.

Name

MILE FUKARA

26.06.2017 21:18

Kakvo pravo to tražiš da nemaš , lažete čitav život

Name

Re

26.06.2017 21:36

Bosna i Hercegovina je naglaseno klerikalna Drzava i samo suprostavljenost tri osnovne konfesije daju privid sekularnosti.Zajedno sa svojim politickim cedima, nacionalnim partijama, vladaju ovim prostorima i valjda su zato jedini dio drustva zajedno sa politickim elitama koji pored unistene drzave, drustva, moralnog sunovrata uzivaju povlasten polozaj u drustvu prije svega ekonomski i primarno ekonomski .Postali su dio drustvene elite i kao takvi zaboravili na poslanje koje imaju.Ako kojim slucajem podrze incijativu Katolickog Pape da se iz njihovih vjerskih zajednica iskljuce mafijasi i korumpirani ostacemo bez velikog broja vjerskih sluzbenika. Inace poziv Mitropolita na ekumenizam i medureligijski dijalog je za pozdraviti ali bi bilo dobro da na tom pitanju naprave diferencijaciju u svojim redovima a onda na tome porade u javnosti i medu narodom jer su do sada bili vise na strani sukoba a ne pomirenja i suzivota na ovim prostorima.

Name

Sale

26.06.2017 21:40

Teško brate kad je pola istočne Bosne u njemu. A svi protjerani... Teško

Name

Kal

27.06.2017 05:23

Svako na svoje

ODGOVORITE