EU dala podršku vladi u Skopju

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han izjavio je u Skoplju da je EU spremna da podrži implementaciju hitnih reformskih procesa i vraćanje Makedonije na evroatlantski put integracija.

Svijet 26.06.2017 | 19:22
EU dala podršku vladi u Skopju
Han je prisustvujući tematskoj sjednici makedonske Vlade, posvećenoj hitnim reformskim prioritetima poručio da bi Makedonija trebalo što prije da sprovede neophodne reforme kako bi dobila obnovljenu preporuku za početak pregovora o pristupanju EU.

"Srećan sam što vidim demokratsku tranziciju i posvećenost novim reformama Vlade", rekao je Han na konferenciji za novinare i naglasio da bi svi stranački lideri trebalo da imaju konstruktivnu ulogu.

Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je da će Vlada do 1. jula, pripremiti dokument pod nazivom "Putokaz", koji će se između ostalog baviti pitanjem vladavine prava, slobode medija, kao i okvirnim sporazumom o izvještaju njemačkog eksperta Rajnharda Pribea.

Premijer je ocijenio da je prisustvo Johanesa Hana sjednici vlade "jak signal", da je evropska perspektiva Makedonije realnost.

Zaev je ranije izjavio, da u narednoj godini očekuje otvaranje pojedinih poglavlja za članstvo Makedonije u EU.

Makedonija je prva zemlja, koja je na zapadnom Balkanu dobila preporuke za članstvo, ali do sada nije otvorila nijedno poglavlje.

Crna Gora je do sada otvorila 28, a Srbija 10 poglavlja.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Brzi

26.06.2017 19:13

Dobili su podrsku,i sad je sve u redu.Krepi magarce dok trava ne naraste.

ODGOVORITE