FIBA dobila Evroligu na Sudu!

Jedan od dva sudska spora koja jedni protiv drugih vode "glavešine" iz Barselone i Minhena završen je pobedom FIBA. Videćemo šta će se dalje događati. . .

Košarka 26.06.2017 | 21:00
FIBA dobila Evroligu na Sudu!
Odlukom Kasacionog suda u Luksemburgu, preduzeće "Euroleague Properties SA", kojim upravlja kompanija ECA i koje je zaduženo za organizaciju i vođenje takmičenja pod nazivom Evroliga i Evrokup, dužno je da uplati 900.000 evra na račun FIBA Evrope.

Parnica koja je dugo trajala, a koja je izazvana nakon što je Evroliga raskinula 2010. godine potpisan ugovor sa FIBA Evropom, oko ustupanja prava na vođenje takmičenja za sumu od 400.000 evra godišnje, završeno je pravnom pobedom FIBA.

Evroliga će konkurentu iz Minhena morati da plati i zateznu kamatu koja je nastala od jednostranog raskida saradnje 2012. godine, kao i kompletne troškove suđenja.

Evroliga je u decembru 2012. godine poništila ugovor koji je imala sa FIBA, nakon što je krovna košarkaška organizacija odlučila da uvede kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u košarci u toku same sezone, što je samo po sebi, prema mišljenju čelnika ECA iz Barselone, bilo svojevrsno kršenje ugovora.

Ipak, posle dugog sudskog spora, ustanovljeno je da FIBA na taj način nije prekršila ugovor o ustupanju prava na vođenje takmičenja privatnoj kompaniji ECA, što je automatski značilo da će Đordi Bertomeu i njegovi saradnici morati da uplate obeštećenje na račun FIBA, jer je saradnja važila do 2015. godine.

Evroliga ima pravo žalbe na ovu odluku.

Ono što se u izveštajima sa suđenja ne pominje, jeste odgovor na pitanje da li nešto sprečava ECA da i dalje vodi Evroligu sada, kada ugovoro o ustupanju sa FIBA ne samo da ne važi, već je i raskinut prevremeno.

S obzirom na to šta se sve događalo od 2012. do danas u evropskoj košarci, očigledno je da ne postoji prepreka da najjači evropski klubovi igraju takmičenje koje žele i da FIBA u tome, uprkos pritiscima, ne može da ih spreči.

Inače, u toku je još jedan sudski spor između ECA i FIBA, gde se kancelarija u Minhenu nalazi u svojstvu optužene strane, a sve zbog procene ljudi iz Barselone da je ucenjivanje saveza i klubova da moraju da izaberu FIBA Ligu šampiona protiv zakona, odnosno da se radi o jednoj vrsti mobinga.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar