Bakir uputio kritike Čoviću

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je novinarima u Sarajevu da smatra predizbornom kampanjom „postupke Dragana Čovića – odlazak šestorici čelnika takozvane Herceg-Bosne u Hag, i njegovu tendenciju za etnički čistim dijelovima BiH“.

Bosna i Hercegovina 26.06.2017 | 16:20
Bakir uputio kritike Čoviću
"Mislim da Čović dobro zna da on ne može uticati na definiciju udruženog zločinačkog poduhvata i dobro zna da to jeste bio izvršilački poduhvat koji je porušio gradove i odnos Bošnjaka i Hrvata u Hercegovini. Ovakve stvari slušat ćemo još budući da je predizborna kampanja krenula godinu dana ranije", kazao je Izetbegović.

Šestorica čelnika takozvane Herceg-Bosne Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić, Bruno Stojić i Berislav Pušić prvostepenom presudom proglašeni su krivima i osuđeni na 111 godina zatvora. Pravomoćna presuda očekuje se krajem godine.

Čovićev postupak, mišljenja je Izetbegović, neće uticati na to da bude drugačija definicija haške presude, niti da se nešto bitno mijenja u strukturi kako je organizovana zemlja, a niti da se zakoni provuku koji su u ovom času u proceduri.

"Sve će to s 2018. godinom proći", poručio je Izetbegović odgovarajući na pitanja novinara u Sarajevu.

Takođe, uputio je komentar na izjavu ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnadka da "jedan član Predsjedništva BiH koči smjenu ambasadora BiH u Holandiji Mirsade Čolaković", koja je odbila da njegovo pismo u vezi s revizijom presude po tužbi protiv Srbije proslijedi Međunarodnom sudu pravde u Hagu, ali nije precizirao na kog člana tačno misli.

"Uopšte nije bilo prijedloga za smjenu Čolaković, niti dolazi u obzir da bude smijenjena. Prije svega Crnadak je slao pisma za koja nije imao ovlaštenja, upustio se u to da tumači međunarodnu politiku uime Predsjedništva BiH, a onda se čudi zašto je Čolaković postupila kako je postupila. Tako da je vrijeme da ta čitava stvar ostane iza nas", konstatovao je Izetbegović.

(Fena)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ACO V.

26.06.2017 14:33

Cim se vratio,triling kriminalaca krece po starom.Sav normalan svijet o ekonomiji,boljem zivotu,a ovi razbojnici o ratu,krvi...

ODGOVORITE
Name

mile

26.06.2017 14:50

Upravu je Bakir, Covic je naj gori politicar u Bosni zajedno radi sa Dodikom.

Name

Re mile

26.06.2017 18:50

Sta oce kakir.prima okoreli teroristu orica koji je ubijao I srpske bebe u tzv presjednistvo beiha I ve jednog ratnom zlocinca zlocinacke a beih onda mu nije krivo a kad drugi onda kmeci na sav glas.

Name

Mitar

26.06.2017 15:01

Svi su oni u velikom biznisu, neki zavrsi na robiji, neki na crnim listama, ali svi profitiraju.. neki bolje neki losije.

ODGOVORITE
Name

Daca

26.06.2017 16:18

Bakire tata ti je bio ratni zlocinac to bar svi znamo a ti si mu bio desna ruka i to znamo de malo o tome.

ODGOVORITE
Name

Gej=okej

26.06.2017 16:48

Boga mi Bosna osta u granicama za koje se je borio Bakirov babo, Slobin i Tuđmanov mali ne odnese ni centimetara u komšiluk. Sve što su dobili je robija u Hagu, a ti sad vidi ko je ratni zločinac...

Name

komedija

26.06.2017 16:39

Mozda je i slao pisma na svoju ruku sa kojima se nije slagalo predsjednistvo a razlog je tuzba koju si pokrenuo sa kojom se takodje nije slagalo isto to predsjednistvo.Jadno je ovo i zato gas odavde sto dalje.

ODGOVORITE
Name

MK

26.06.2017 17:01

NIJEDNOM NIJE SPOMENO TRECEG IGRACA STIZU IZBORI OPET ISTA PJESMA I OPET TRI ISTE BALERINE ALI ISTU PREDSTAVU NEMAMO VOLJE NI GLEDATI NI SLUSATI DAJTE VI SE GONITE U TUNGUZIJU.

ODGOVORITE