Ignorišu povrat imovine SPC

Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) još nije vraćena oduzeta imovina u Sarajevu i Federaciji BiH, dok je to učinjeno Rimokatoličkoj crkvi i Islamskoj zajednici, iako BiH nema zakon o restituciji, piše beogradska "Politika".

Bosna i Hercegovina 26.06.2017 | 09:53
Ignorišu povrat imovine SPC
List navodi da su svi dosadašnji pokušaji da SPC bude vraćena imovina nacionalizovana poslije Drugog svjetskog rata završavali neuspješno zbog opstrukcije vlasti u Sarajevu kako kantonalnih, tako i federalnih.

Sarajevski paroh Vanja Jovanović rekao je da se zakon o restituciji navodi kao glavni problem svaki put kada se pokrene pitanje vraćanja imovine SPC.

"Ovaj odgovor bio bi prihvatljiv kada bi se situacija u kojoj se mi nalazimo odnosila i na sve ostale. Dakle, imovina je u `dobroj volji` vraćena drugima, ali ne i SPC", rekao je Jovanović za "Politiku".

Riječ je o nekretninama koje se uglavnom nalaze u centru Sarajeva, a među kojima su i zgrade Bogoslovije iz 1882. godine, gdje je sada Ekonomski fakultet i Kola srpskih sestara, nekoliko desetina stanova, te zemljište na Marijin dvoru na kojem su izgrađene današnje zgrade parlamenta i Savjeta ministara BiH, hotel "Holidej in", kao i sportska dvorana "Zetra" na Koševu.

Protojerej Jovanović kaže da se u međuvremenu kompletna priča o vraćanju imovine SPC u Sarajevu promijenila samo utoliko što su lokalne vlasti odobrile Crkvi da može da koristi jedan od prostora koji je u njenom vlasništvu, i to pod uslovom da svakog mjeseca plati zakupninu.

Prije skoro osam godina predstavnici Vlade Sarajevskog kantona, Federacije BiH i sarajevske opštine Stari grad potpisali su protokol kojim su se obavezali na vraćanje Bogoslovije. Taj protokol su potpisali i visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko i njegov zamjenik Rafi Gregorijan.

List ističe da protokol nije realizovan, niti je ispunjeno obećanje koje je prije Incka dao i njegov prethodnik Miroslav Lajčak 2009. godine na božićnom prijemu u Mitropoliji dabrobosanskoj u Sarajevu.

Lajčak je tada izjavio da se "njegovi ljudi ozbiljno bave tim pitanjem" i da su "nadomak konačnog sporazuma o ovom izuzetno važnom pitanju".

"Politika" podsjeća da je Incko prije nepunih osam godina tvrdio da zbog simbolike i poštenja treba vratiti zgradu Bogoslovije. "Ne uzimaj što nije tvoje. OHR radi na vraćanju imovine SPC. Meni bi bilo drago da se studenti Bogoslovije vrate u Sarajevo", rekao je Incko u oktobru 2009. godine.

Izvor: Politika

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

kmeco

26.06.2017 08:11

SPC želi imovinu koja je bila oduzeta poslije Drugog svjetskog rata? A da vi prvo uklonite crkve izgradjene na oduzetim zemljistima,kao sto je ono u Konjevic polju

ODGOVORITE
Name

Info.

26.06.2017 09:28

Crkva u Konjević polju je 100% legalna jer je zemljište Fatima Orlović prodala SPC i uknjiženo je 1/1 na SPCO Bratunac. To što se ona predomislila i pokajala u pravnom smislu ne znači ništa. Mnogi se kaju zbog postupaka iz prošlosti, a neki idu malo dalje kao ona pa vrše veliku nuždu u crkvi i skrnave istu. Bilo kako bilo, trebali biste malo da se informišete o slučaju pa da onda komentarišete. Pozdrav.

Name

@info

26.06.2017 11:28

Smanji doživljaje, te laži prosipaj nekome drugom. Crkvu su napravili u ženinoj avliji čisto iz provokacije. Nikakvo zemljište nije prodato niti bi nekome palo na pamet prodavati plac crkvi u sred muslimanskog naselja.

Name

kmeco

26.06.2017 21:20

Crkva je izgradjena u ljeto 1996, fata se je prvi put vratila u konjevic polje 2000 godine, i kazes ona prodala zemlju SPC za izgradnju crkve, baš si bistar

Name

Gej=okej

26.06.2017 08:23

Nije istina da su vratili sve "oduzeto" Islamskoj Zajednici i Katoličkoj crkvi. Pored moje kuće je zgrada koja je navodno pripadala Vakufu-IZ u kojoj su vlasnici otkupili stanove i nema nikakvih priča da se zgrada vrati. Katolička crkva je "dobila" nazad zemljište u Pionirskoj dolini gdje je nekada bio poligon za obuku policijskih pasa i isti ponovo dala/ustupila na korištenje MUP-u. Ispade cijela država u vlasništvu crkvi i džamija, svi građani uljezi i podstanari. Bolje neka se ušute svi redom jer su odavno skrenuli s tzv božijeg puta i prešli u partijsku mafiju!

ODGOVORITE
Name

Mare

26.06.2017 10:01

Kod mene u gradu su oduzeli zemlju tj sazidali zgrade na dzamijskoj zemlji oko nje. Sto jest,jest.Nismo ni mi zlatni kako se pise.

Name

bakica

26.06.2017 08:28

Vlada RS treba obustaviti sve komunikacije sa Sarajevom dok se ne izvrsi povrat imovine SPC.

ODGOVORITE
Name

blbl

26.06.2017 08:41

Slazem se 100%. Istina da ne bi izdrzali ni 24 sata sami al ko ga j..e jest cemo korenje al necemo nikakve odnose sa Federacijom BiH, drzavom,komsijama,Evropom....

Name

Gej=okej

26.06.2017 08:46

Ti im bakice prepiši svoje imanje ako ih žališ.

Name

bl bl re

26.06.2017 09:29

Vala i jeli go*na a ne korijenje i umirali od gladi samo da nemamo nikakve veze sa vama iz federacije, daleko vam kuća

Name

Gej=okej

26.06.2017 11:32

Korijenje pojedini već jedu, odavno su i mekinje postale luksuz. Ubrzo ćete pojedini sa Dodikom preći i na govna, ali i dalje unutar jedne i jedine Bosne i Hercegovine. Je*i ga, ni život nije uvijek pošten... ❤❤❤

Name

Fon

27.06.2017 07:44

Ovaj Gej=okej ima komentar na svaki tekst. Kao da mu je vidovita Džemila tetka. Daj malo prostora i drugim

Name

re Bl bl re

26.06.2017 11:11

Nema problema , to se moze angazirati za tebe Srbija nije daleko.

ODGOVORITE
Name

Ahaaaa

26.06.2017 16:03

Jeste Srbi sve vratili muslimani nista ne vracaju.I to pravda.I to drzava.

ODGOVORITE
Name

Re

26.06.2017 17:54

Pa tzv beiha I nije drzava.