1.423, 1.424, 1.425, 1.426, 1.427…!

Od poslednjeg finala nekog vaterpolo takmičenja u kojem nije pobedila Srbija prošlo je tri godine, deset meseci i 23 dana.

Ostali sportovi 27.06.2017 | 22:45
1.423, 1.424, 1.425, 1.426, 1.427…!
Bio je vreli letnji dan u Barseloni, tačnije 3. avgust 2013, kada je reprezentacija Mađarske u "tesnom" finalu sa Crnom Gorom uspela da stigne do pobede od 8:7 i treće titule prvaka sveta u svojoj bogatoj istoriji.

Ispostaviće se da je taj meč na "Bernjat Pikornelj" bazenu na olimpijskom brdu Monžuik bio poslednje finale nekog velikog takmičenja u kom nije nastupila vaterpolo reprezentacija Srbije.

Oprostite, u kom nije trijumfovala vaterpolo reprezentacija Srbije.

Današnjim preokretom u finalu Svetske lige i pobedom nad starim rivalima, Italijanima od 10:9, "delfini" ne samo da su nastavili dominaciju u tom takmičenju, već su nastavili da osvajaju sva moguća nadmetanja na kojima bi se pojavili.

Konkretno, od FINA Svetskog prvenstva u Španiji, na kojem je selekcija tadašnjeg debitanta na mestu selektora, Dejana Savića, ispala u četvrtfinalu od Crne Gore (9:8) i završila kao sedma, Srbija je do danas osvojila Olimpijske igre, Svetsko prvenstvo, Evropsko prvenstvo, dve Svetske lige i jedan Svetski kup.

Od tog 3. avgusta 2013. godine prošlo je 1.423 dana, odnosno tri godine deset meseci i 23 dana, tokom kojih je Srbija osvajala samo i isključivo zlatne medalje, a narednu šansu ostatak sveta dobiće na FINA Svetskom prvenstvu u Budimpešti, koje počinje 17, a završava se 31. jula.

Da li će časovnik nastaviti da "kuca" i nakon što se umiri voda na "Alfred Hajoš" bazenu na dunavskoj adi koja deli Budim i Peštu, Margitsigetu, ili će se možda naći neko bolji od momaka sada već legendarnog selektora, Savića... saznaćemo za nešto više od mesec dana.

Kada se već igramo brojkama i datumima, možda je zanimljivo reći da je prošlo preko 34.150 časova od poslednjeg finala bez "delfina".

Šta su sve naši vaterpolisti osvojili od Španije?

2014.

Svetska liga (Dubai)
Evropsko prvenstvo (Budimpešta)
Svetski kup (Almati)

2015.

Svetska liga (Bergamo)
Svetsko prvenstvo (Kazanj)
Evropske igre (Baku)

2016.

Evropsko prvenstvo (Beograd)
Svetska liga (Huejdžou)
Olimpijske igre (Rio)

2017.

Svetska liga (Ruza)

Selektor Savić rekao je danas da je završni turnir Svetske lige bio težak i da su igrači veoma umorni.

"Odradili smo sve što smo planirali. Težak turnir za sve ekipe. Deo umora od jakih treninga se preneo na igru. Početak je bio psihološki loš. Kada smo počeli da mislimo na prave stvari, počeli smo našu igru i zasluženo pobedili. Ostaje nam još glazura jer je malo do Svetskog prvenstva. Eto, Fina u kratkom periodu organizuje dva velika takmičenja, ali koga to zanima kako se osećaju igrači", rekao je Savić posle finala Svetske lige.

Jedan od junaka Stefan Mitrović igrao je sa otokom ispod oka.

"Bitno je da smo sve odigrali kako treba. Pravi finale. Videlo se da smo umorni, ali pokazali smo da smo dalje gladni trofeja. Pokazali smo pravo lice. Kako sam video? Nikako, kao konj kad mu staviš povez", kazao je Mitrović.

Njegov saigrač Radomir Drašović kazao je da presrećan.

"Da se ne ponavljam koliko sam srećan... Bilo je napeto. Znali smo da neće biti rezultatske reprize kao iz grupe. Digli smo se kad treba i odradili meč do kraja", kazao je Drašović.

Golman Branislav Mitrović rekao je da je zadovoljan trenutnim stanjem.

"Primili smo neke neuobičajene golove za nas. Posle smo namestili igru. Imali smo i mali pad na kraju, ali to je deo umora. Teško je igrati sa ekipama koje si već ubedljivo dobio. Nemaju šta da izgube. Trenutnim stanjem možemo da budemo zadovoljni",

Umalo da "izgubimo" FićuKapiten reprezentacije Srbije, Filip Filipović, imao je mali peh tokom dodele pehara - vrh ga je udario u glavu.

"Zamalo da se završi pogubno. Šalim se... Hvala momcima što su mi omogućili da i ja jednom podignem pehar. Hvala stručnom štabu, ljudima iz MOS i VSS koji su nam omogućili da dođemo ovde. Nadam se jos većoj podršci".

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je danas vaterpolo reprezentaciji Srbije petu uzastopnu titulu u Svetskoj ligi.

"Naši najbolji vaterpolisti nastavljaju zlatnim slovima da ispisuju istoriju srpskog vaterpola. Sjajan niz apsolutne svetske dominacije se nastavlja, i ove godine je Srbija osvojila Svetsku ligu. Svaka čast majstori, svaka čast šampioni, hvala vam što ste i ovaj put pokazali kako se bori za svoju zemlju i sve nas učinili ponosnim", naveo je Udovičić u čestitki.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar