Na današnji dan: Jugoslovenski drim tim...

. . . i četvrto evropsko zlato! Na današnji dan Plavi su postali šampioni Evrope u Zagrebu. . .

Košarka 25.06.2017 | 20:45
Na današnji dan: Jugoslovenski drim tim...
Jugoslovenska košarka tokom većeg dela 80-tih godina prošlog veka, tačnije od Olimpijskih igara u Moskvi, čekala je na povratak u sam vrh i to u velikom stilu. A upravo to su dobili sa generacijom koju je 1988. godine počeo da stvara Duda Ivković.

I posle srebrne medalje u Seulu, došlo je prvenstvo Evrope u Zagrebu godinu dana kasnije i jugoslovenski drim tim je stupio na scenu. I to ne tiho, već je nogom razvalio ulazna vrata.

Na putu do titule redom su padale Grčka, Bugarska, Francuska, Italija, i na kraju ponovo Grčka u finalu. Jugoslovenska reprezentacija je svoje protivnike redom dobijala sa preko 20 poena razlike, a na startu je Grčka savladana sa čak plus 35.

Zagreb je tada ugostio najbolje košarkaše kontinenta, a osnovu tima Jugoslavije činili suDražen Petrović, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Jure Zdovc, Vlade Divac, Dino Rađa i Predrag Saša Danilović. Za tu reprezentaciju Jugoslavije može vrlo lako da se kaže da je bila jedna od najdominantijih na Starom kontinentu.

Mnogi su Sovjetski savez videli kao glavnog konkurenta Jugoslaviji za tron, što je i bio do polufinala, kada ga je pobedila Grčka. Grci, međutim, nisu imali šta da traže u finalu protiv izabranika Dušana Ivkovića koji su ih pregazili sa 98:77. Petrović je proglašen za najkorisnijeg igrača, a uz njega u najboljem timu šampionata našli su se i Paspalj i Rađa.



Takođe, jedna veoma važna stvar, bilo je vreme u kojem se u Zagrebu i dalje klicalo Jugoslaviji i Plavima, mada se to relativno brzo promenilo. I ono što je podjednako važno kao osvajanje titule prvaka Evrope - Ivković je udario čvrst temelj ekipi koja je godinu dana kasnije postala svetski šampion, a 1991, sa povratnikom u tim Sašom Đorđevićem odbranila titulu najboljeg na Starom kontinentu.

A ko zna, da nije bilo raspada zemlje i sankcija UN, ova ekipa svakako bi bila u stanju da pruži adekvatan otpor legendarnom američkom Drim timu u Barseloni 1992. 

JUGOSLAVIJA - GRČKA 98:77 (54:35)

Hala: Dom Sportova.
Gledalaca: 10.000.
Sudije: Krouli (SAD) i Jungebrand (Finska).

Jugoslavija: Divac 16, Kukoč 6, Paspalj 8, Rađa 25, Zdovc 6, Danilović 4, Petrović 28, S. Vranković 1, Čutura, Radulović 2, Radović, Primorac 2.

Grčka: Patavukas, Stergakos 10, Angelidis, Hristodulu 11, Andricos, Fasulas 22, Papadopulos, Galis 30, Kaburis, Filipu, Janakis.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar