Intervju selektora Srbije, Đorđevića...

Igrači me zovu i kad imaju privatne probleme, reprezentacija im je podigla ugovore.  „Uz Ameriku i Španiju smo najbolja reprezentacija u poslednje tri godine“, poručio legendarni as u razgovoru za Politiku.

Košarka 27.06.2017 | 00:00
Intervju selektora Srbije, Đorđevića...
Srebro na Mundobasketu, pa još jedna medalja istog sjaja na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama. Možda je vreme da sjajna generacija srpskih košarkaša pozlati mukotrpan rad na Evropskom prvenstvu u Turskoj.

Iako nije to rekao u opširnom intervju za Politiku sigurno se tome nada i selektorAleksandar Đorđević. On je za najstariji srpski dnevnik govorio o svim dostupnim temama. Kaže da je najponosniji zbog činjenice da je veliki broj igrača u reprezentativnom dresu podigao tržišnu vrednost, odnosno da je spoznao timski duh koji je potreban u dresu sa državnim obeležijima.

„To je naša najveća pobeda. Svi oni i te kako žele da igraju za reprezentaciju, a izborili su se za svoje mesto i košarkaškim i ljudskim kvalitetetima. Odani su timu i spremni su da se podrede timskoj ideji. Da bi neko istisnuo nekog od njih mora da bude mnogo, mnogo dobar. Kad nas vlada meritokratija:vrednujemo rad, talenat, zasluge, veštinu. Sa dtuge strane nemamo predrasuda. Svi ostali imaju podjednačku šansu da se izbore za svoje mesto, ali moraće da pokažu da su vredni toga“, poručio je selektor Đorđević u intervju za Politiku.

Nekada najboljeg plejmejkera Evrope mnogi karakterišu kao zahtvenog i vrlo strogog trenera. Njegov saradnik Miroslav Muta Nikolić bi rekao da je Đorđević perfekcionista. Ali igrači su pokazali da mu veruju. Možda i zbog toga što su rapidno napredovali u reprezentaciji.

„To je ogromna satisfakcija za svakog od nas iz stručnog štaba. Meni lično imponuje što me mnogi reprezentativci zovu za savet u nekim delikatnim trenucima. Pitaju me i za privatne stvari, ali i kad se opredeljuju za klubove. Naši igrači su podigli ugovore kroz reprezentaciju. Setite se samo da je prve tri godine na snazi bio stav da, osim Teodosića, nemamo one koji su nosioci u svojim klubovima. Svi zajedno smo doprineli da imaju veće samopouzdanje nego pre. Svi zajedno smo porasli kroz reprezentaciju. Igrači su nas trenere učinili boljim“.

I još malo o atmosferi u reprezentaciji, kao i o tome da je spreman da posluša svačiji savet.

„Kada steknete određeni kredibilitet, kada pokažete da znate o čemu pričate, onda je lako konuciriate i da vam igrači veruju. Volim da slušam. Kao što je neko lepo rekao: kada slušate samo sebe gubite šansu da nešto naučite od onih oko sebe! Iako sam nekad isključiv, volim da slušam druge. Otkako sam objavio spisak za Evrobasket razgovarao sam maltene sa svim igračima, jer želim da čujem šta oni misle“.

Selektor je govorio i o problemima u košarkaškoj organizaciji. Tačnije, o odluci FIBA da uvede kvalifikacije koje se kose sa terminima u Evroligi i NBA. To znači da će sve reprezentacije, razumljivo i Srbija, biti desetkovane.

On je rekao da mu nije jasna ta nasilna hijerahrija koju pokušava da zavede krovna organzacija.

„Srbija je uz Ameriku i Španiju najuspešnija reprezentacija na svetu u poslednje tri godine. Ali FIBA nas nije nagradila za to. Kao olimpijski i svetski viceprvaci nismo uspeli da obezbedimo dodatna sredstva. Marketing se zasniva na ekspolataciji vrhunskog proizvoda, a mi u kvalifikacijama ne možemo da ponudimo ono najbolje što imamo. Tako da će to sve biti kontraproduktivno. Rasterećamo i ono malo sponzora. A imamo 20 puta manji budžet od najbogatijih evropskih saveza koje godišnje računaju na 40 miliona evra“, dodao je Đorđević.

Izvor: mozzartsport

Foto MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar