Državljani BiH ne putujte u...

Ministarstvo inostranih poslova BiH na svojim zvaničnim internet stranicama objavilo je listu zemalja u koje državljani BiH ne bi trebali putovati. Ovaj spisak postoji već mesecima i još je ''na snazi''.

Bosna i Hercegovina 25.06.2017 | 15:07
Državljani BiH ne putujte u...
Jemen

Ministarstvo inostranih poslova BiH poziva državljane BiH da do daljeg ne putuju u Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja bezbednosne situacije u toj zemlji.

 
BiH u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija). Ova činjenica značajno utiče na mogućnost direktnog pružanja pomoći i podrške građanima iz BiH u vandrednim situacijama, te s toga molimo sve građane koji nameravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljnio shvate, navodi se, piše N1.

Libija

Do daljeg građani su pozvani i da ne putuju u Libiju zbog značajnog pogoršanja bezbednosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji.

Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim delovima zemlje u kojima su se već dešavali ili se dešavaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih pretnji, da u saradnji sa rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Irak

Državljani BiH su pozvani i da razmotre mogućnost napuštanja Iraka čim se za to steknu sigurni uslovi. Potrebno je da se državljani BiH, zbog bezbednosnih razloga, pridržavaju mera bezbednosti i izbegavaju javna okupljanja.

Ukrajina

Ministarstvo inostranih poslova BiH poziva državljane BiH da se suzdrže od putovanja u delove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu. Potrebno je da se građani BiH pridržavaju mera bezbednosti i izbegavaju javna okupljanja.

Sirija

Preporučuje se da zbog složenih bezbednosnih prilika državljani BiH ne putuju u Siriju, do daljeg.

Preporučuje se građanima BiH oprez, posebno na javnim mestima i savetuje se izbegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija, te praćenje uputstava lokalnih vlasti.

Na stranicama Ministarstva takođe se poziva na oprez građana koji putuju u Tursku i Francusku.

(N1)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

OUT

25.06.2017 14:48

Fuj, preporučuje balkanski CNN u liku i djelu N1 da ovdašnji građani ne putuju tamo-vamo...kao da oni negdje putuju i kao da imaju standard koji im omogucava putovanja. Bolje bi bilo da se CNN-ova filijala pozabavila brojnim zemljama koje svojim građanima NE preporučuju putovanje u BiH takvih je mnogo više.

ODGOVORITE
Name

rock

25.06.2017 16:45

Bas sam razmisljao za vikend u Jemen...

ODGOVORITE
Name

EE

27.06.2017 18:09

Ja kontala malo trknuti do Ukrajine.

Name

glavicorak

26.06.2017 13:35

Tzv "drzava" bih ,fakticki i ne postoji,zato je i tretirana kao"nula"..

ODGOVORITE
Name

Re glavicorak

27.06.2017 18:15

Drzava postoji,nije postovana jer u njoj zivi puno glavicoraka poput tebe,e to je pravi razlog nepostovanja.

Name

dewac

26.06.2017 16:36

Narod prezivljava na slamcicu a oni o putovanjima pa ko to ima pare da tamo putuje.

ODGOVORITE
Name

Pa

27.06.2017 12:31

Ne bih se složio,kad odes bilo gdje u svet i kažeš da si iz BiH odmah kažu aha,to je tamo na balkanu između hr i sr,a kad prelazis granicu moraš pokazati pasoš sa grbom BiH

ODGOVORITE
Name

Xxxx

28.06.2017 13:12

Day ne putuju u Srbiju zbog sigurnosni razloga.

ODGOVORITE