Dopingovana CIJELA reprezentacija Rusije?!

Novi udar na Ruse: Ceo tim dopingovan na SP 2014. godine?! Prema saznanjima britanskog lista "Dejli Mejl", FIFA istražuje da li je čitava fudbalska reprezentacija Rusije sa Svetskog prvenstva u Brazilu 2014. bila dopingovana kao deo "sistemskog dopinga" koji je već potresao sport. Neko će reći da je u pitanju novi udar na Ruse, a neko da je u pitanju nastavak razotkrivanja najveće sportske prevare u protekloj deceniji.

Fudbal 25.06.2017 | 17:15
Dopingovana CIJELA reprezentacija Rusije?!
Zbog navodnog organizovanog dopinga uz pomoć države ruski sportisti već trpe sankcije, a mnogo atletičara nije učestvovalo na Olimpijskim igrama u Riju 2016.

Kako god da bude nema sumnje da će novi skandal vezan za ruske sportiste imati neke posledice.

Britanski „Mail on Sunday“ objavio je da Svetska fudbalska federacija (FIFA) vodi istragu o tome da li je ceo ruski fudbalski tim bio dopingovan tokom Svetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine.

Rusija je, inače, trenutno domaćin Kupa konfederacija, i posle jučerašnjeg poraza od Meksika (2:1) završila je učešće, a nekoliko igrača iz tog tima igralo je i na poslednjem Mondijalu, a to su Igor Akinfejev, Denis Glušakov, Maksim Kanunikov, Aleksandr Semedov i Jurij Žirkov.

FIFA, navodno ima podatke o “nepravilnostima u uzorcima urina” za 23 fudbalera Rusije sa SP 2014. godine, kao i za još 11 drugih ruskih fudbalera koji su testirani u različitim prilikama.

Sumnja se da su i fudbaleri bili deo navodnog “nacionalnog programa”, u kojem su stotine elitnih ruskih sportista koristili razne “šeme za varanje” uz asistenciju ili znanje ruskih državnih sportskih institucija.

Čitav sličaj dolazi i do predsednika Vladimira Putina, a Rusi su, po saznanjima Engleza, uništili dobar deo dokaza.

I posebno im je zasmetala srdačnost Đanija Infantina, predsednika FIFA i Putina, na utakmicama s početka Kupa konfederacija gde se smeju u svečanoj loži.

Naravno, sada mnogi dovode u pitanje kredibilitet Rusije i postavljaju pitanje da li je podobna da i dalje ostane organizator Svetskog prvenstva, koji se naredne godine igra u toj zemlji.

“FIFA konačno mora da uzauzme ozbiljan stav po fudbalera i dokaza koje imaju u vezi sa njihovim problemima. Oni su dugo odbijali da priznaju da postoji doping u fudbalu. Ovakva stvar mora da se reši pre narednog Svetskog prvenstva. Kredibilitet FIFA nije visok i čelni ljudi više ne mogu sebi da dozvole ignorisanje ovakvih slučajeva”, rekao je advokat Dik Pound, bivši šef Svetske antidoping agencije (WADA), a sada član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

“Mail on Sunday” ide toliko daleko da u tekstu piše kako su dva iskusna antidoping činovnika Vjačeslav Sinev i Nikita Kamaev “misteriozno preminuli” tokom prošle godine.

Istraga je u toku, a očekuje se da se FIFA uskoro oglasi i bar saopšti u kom smeru teče istraga.

Više od 200 sportista, od najmanje hiljadu koliko je u izveštaju WADA, su atletičari, a još u 13 sportova, postoji dvocifren broj spornih slučajeva.

Prethodno je, podsetimo, 111 ruskih sportista je "izbačeno" sa Olimpijskih igara 2016. godine u Rio de Žaneiru zbog doping skandala.

Kući posle prvog kruga

Rusi se na Svetskom prvenstvu 2014. godine nisu proslavili. Oni su takmičenje završili posle učešća u grupi H, gde su odigrali nerešeno sa Alžirom (1:1) i Južnom Korejom (1:1), a poraženi su od Belgije (0:1).

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar