Kredit MMF-a mora biti spasen

Članovi Fiskalnog savjeta BiH dogovorili su da budu razmotrene sve mogućnosti za spas aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i upozorili da ne smije doći do najavljenog povećanja plata policijskim službenicima u institucijama BiH.

Bosna i Hercegovina 24.06.2017 | 17:39
Kredit MMF-a mora biti spasen
Aranžman vrijedan 1,078 milijardi KM blokiran je nakon što u maju u Parlamentu BiH nisu prošle izmjene Zakona o akcizama, a koje su bile uslov za nastavak njegove realizacije.

Dodatni problem je izvjesno usvajanje izmjena zakona koje podrazumijevaju povećanje plata policijskim službenicima, što bi otvorilo vrata rastu zarada i drugim službenicima u institucijama BiH. Time bi ponovo bio gurnut prst u oko MMF-u, kojem su vlasti u BiH obećale da će biti redukovani troškovi za plate.

''Razmatrali smo trenutnu situaciju i mogućnosti za nastavak aranžmana sa MMF-om. Istaknuto je da ne treba ići sa povećanjem plata policiji niti vojsci jer bi se lančano krenulo sa povećanjem plata i ostalima. Na sjednici Fiskalnog savjeta je jasno rečeno da povećanja ne dolaze u obzir i svi su, koliko smo mogli vidjeti, svjesni da bi to otvorilo spiralu povećanja plata'', rekli su "Glasu Srpske" u Ministarstvu finansija RS.

Osim udaljavanja od aranžmana sa MMF-om, povećanje plata policiji otežalo bi i usvajanje već utvrđenog globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za naredne tri godine jer to donosi zahvatanje dodatnih najmanje desetak miliona KM iz budžeta.

U Ministarstvu finansija RS istakli su da bi u narednih petnaestak dana Fiskalni savjet trebalo ponovo da zasjeda kako bi bio donesen globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period od 2018. do 2020. godine.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je nakon sjednice Fiskalnog savjeta, održane u četvrtak uveče, da povećanje plata sasvim sigurno ugrožava aranžman sa MMF-om i ruši sve fiskalne kriterijume definisane u okviru plata i fiskalnom okvirnom planu i politikama budžeta.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da aranžman sa MMF-om nije ugrožen i da će BiH realizovati preostale obaveze.

''Ostajemo čvrsto opredijeljeni za realizovanje svih prethodnih strukturnih mjera i obaveza iz aneksa sporazuma koji je BiH potpisala sa MMF-om. Aranžman sa MMF-om je vrlo bitan za BiH i njen razvoj'', rekao je Zvizdić i dodao da će BiH sigurno imati i budžetski okvir za naredne tri godine.

Premijeri RS i FBiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić su u srijedu na sastanku u Banjaluci rekli da su upozoreni da će, ako ne dođe do izvršenja svih obaveza na svim nivoima vlasti, aranžman biti preispitan i da će eventualno biti pristupljeno zaključenju novog. Istakli su da je problem u institucijama BiH jer su entiteti ispunili sve obaveze.

U slučaju raskida aranžmana entiteti bi se zaduživali na domaćem i inostranom tržištu kapitala, odnosno kod komercijalnih banaka što je lošije rješenje od aranžmana sa MMF-om jer je zaduživanje skuplje.

Ignorisanje Savjeta ministara

U Ministarstvu finansija RS istakli su da je začuđujuće da Ministarstvo finansija i trezora BiH, a samim tim i Savjet ministara, da negativno mišljenje za povećanje plata policiji, a da to bude predloženo u Parlamentu BiH.

''Da kojim slučajem Vlada RS da negativno mišljenje o nekom zakonskom prijedlogu koji se tiče novca, nema šanse da to podrži Narodna skupština RS'', istakli su u Ministarstvu finansija RS.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kk

24.06.2017 16:27

Taman sansa da zgrada vlade ode u stecaj..bravo stranci..nedajte kredit.

ODGOVORITE
Name

Gojko

24.06.2017 21:15

Zapadne zemlje svojim daju plate od 3000 evra u j.sektoru, a nama uslovljavaju koliko je dozvoljeno. Okupirani smo kao 1943.

ODGOVORITE