Ispraćena djeca sa Kosmeta

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević sa predsjednikom banjalučkog Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Miloradom Arlovom i rukovodstvom opštine danas je ispratio 500 od ukupno 650 djece i nastavnika sa Kosova i Metohije koji su boravili u sedmodnevnoj posjeti Republici Srpskoj.

Republika Srpska 24.06.2017 | 12:48
Ispraćena djeca sa Kosmeta
Malešević je rekao da je protekla sedmica prošla brzo i da se nada da su djeca koja su boravila u Srpskoj mogla da upoznaju bar dio onoga što su planirali.

"Bili su u Gradini, na Kastelu, Kozari, primili smo ih u zgradi Vlade, ali i kod svojih drugara u lokalnim zajednicama koji su im otvorili širom svoja vrata i prihvatili ih kao rođene. Vjerujem da je jutros bilo puno suza", kaže Malešević.

On se nada da je uspostavljeno trajno prijateljstvo djece sa Kosmeta i iz Srpske, što treba njegovati, a ovaj projekat nastaviti, jer će od njega imati koristi djeca i sa Kosmeta i iz Srpske.

Ministar Malešević je poželio da se "prenese" na Srpsku ono što porodice na Kosmetu imaju, a to je po troje i više djece.

Arlov je istakao da je završen šesti projekat posjete djece sa Kosmeta, i da ta djeca treba da znaju da je Srpska uvijek sa njima.

"Mi ćemo i narednih godina nastaviti ovaj najhumaniji projekat srpskom narodu na Kosmet. Želimo im da čuvaju Kosmet, da čuvaju uspomenu na Srpsku, da budu dobri ljudi i zajedno sa porodicama srećno žive na našem Kosmetu", rekao je Arlov.

On je zahvalio Vladi, resornom ministarstvu i svima koji su učestvovali u projektu, te dodao da će iduće godine biti proveden projekat za socijalno najugroženiju djecu sa cijelog Kosmeta.

On je istakao da su u planu brojna bratimljenja osnovnih škola Srpske sa školama na Kosmetu, a to je znak kolika je volja da srpski narod bude zajedno i da jedni druge podržavaju.

Predsjednik Skupštine Šamca Nikolina Škrbić istakla je da je jako bitno da prijateljstva koja su stvorena ostanu i za ubuduće.

"To je suština svega, mi smo isti narod. Opština Šamac će uvijek podržavati ovakvu vrstu projekata. Kosovo je naš ponos. Mi podržavamo ljude na Kosmetu", kaže Škrbićeva.

Djeca sa Kosmeta koja su boravila u Bijeljini i na Palama sačekaće drugare na Pavlovića mostu u 14.00 časova, a mališani smješteni u Trebinju će preko Crne Gore otputovati na Kosovo i Metohiju. 

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Милан

24.06.2017 18:43

Нешто најбоље што ради Влада Републике Српске. Уствари друго ништа и не ради.Али за ове пројекте чиста петица.

ODGOVORITE