Uskoro stiže vakcina za snižavanje lošeg holesterola

Naučnici su stvorili vakcinu za snižavanje holesterola da bi sprečili probleme sa srcem i sada se proverava njena bezbednost po ljude, saopštili su istrživači sa Medicinskog fakuteta u Beču.

Zdravlje 24.06.2017 | 11:24
Uskoro stiže vakcina za snižavanje lošeg holesterola
Ova vakcina je pokazala fantastične rezultate na miševima, i trenutno se testira na 72 volontera. Vakcina je napravljena tako da sprečava taloženje masnih naslaga na arterije. Pacijentima bi bila ponuđena alternativa da uzimaju pilule svakodnevno kako bi smanjili rizik od moždanog udara, angine i srčanih bolesti.

Biće potrebno mnogo godina da bi se dokazala bezbednost i efikasnost injekcije po ljude, o čemu je pisao dr Ginter Stafler za časopis Europen Heart Journal. Čak i kad postane dostupna, verovatno za šest godina, ne bi smela da bude izgovor za izbegavanje fizičke ishrane i jedenje visoko masne hrane, kažu naučnici.

Ova vakcina pomaže imunom sistemu da napadne protein pod nazivom PCSK9 koji dozvoljava "lošem" holesterolu (LDL) da se vezuje za arterije. Kod miševa, ovakav način lečenja je smanjio LDL holesterol za 50 procenata u roku od godinu dana i sprečio taloženje masnoća na arterijama i razvoj arteroskleroze.

Danas se uzimaju statini da bi smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali iako su vrlo jeftini i efikasni, ne mogu da deluju baš za sve bolesne.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

x

24.06.2017 16:27

Ta vakcina je vec polucila rezultat, pouzdano - mom saputniku je spasila zivot nakon - placebo - testiranja u post klinickoj smrti od posljedica infarkta

ODGOVORITE
Name

popaj

25.06.2017 09:43

Kada ce biti dostupna na teritoriji bivse jugslavije u obliku pilule .