EP do 21: Srbi kući! Kao i Portugalci - za gol!

Rezerve Španije poslale "Orliće" kući bez pobede! Mladi fudbaleri Srbije završili su nastup na U21 Evropskom prvenstvu minimalnim porazom od Španije u Bidgošću.  Dečačkim isključenjem u svet muškaraca: Srbija izgubila od drugog tima Španije! Manojlović odbranio pet zicera! Naši se vraćaju iz Poljske samo s jednim bodom! Surovije ne može - Portugalci za gol propustili polufinale! I pored sjajne partije i trijumfa nad Makedonijom od 4:2 selekcija Ruija Žorža se vraća kući!

Fudbal 23.06.2017 | 23:20
EP do 21: Srbi kući! Kao i Portugalci - za gol!
Tim Nenada Lalatovića je bio bolji u prvih pola sata susreta, propustio tri odlične šanse za vođstvo preko Veljkovića, Đurđevića i Živkovića, a onda upropastio sve za svega dva minuta.

Španci promašaje kažnjavaju posle sjajne kombinacije Alvara Odriasole i Denisa Suaresa u 39. minutu, a tačku na meč dva minuta kasnije stavlja drugi žuti karton Uroša Đurđevića.

"Orlići" su krenuli ofanzivno protiv rezervnog sastava Španije, selektor "Furije" je zamenio svih 11 igrača iz prethodnog susreta kako bi odmorio najveće zvezde Njigesa, Delofea, Asensija, Beljerina za polufinale turnira.

Već u četvrtom minutu Veljković propušta zicer, promašuje ceo gol neometan sa pet metara, a u nastavku prvog poluvremena Đurđević je pogodio Lopesa posle brzoplete završnice, dok Živković nije uspeo da šutira sa 11 metara.

Kazna je bila surova i brutalna. Šest minuta pre poluvremena Suares zakucava loptu u mrežu nakon prodora Odriasole po desnoj strani pored Radonjića, da bi dva minuta kasnije kapiten Srbije Đurđević zbog udaranja laktom rivala u borbi za poziciju dobio drugi žuti karton.

Usledila je dominacija "Furije" u drugom delu, stezali su Španci obruč oko srpskog kaznenog prostora, Suares, Odriasola i Ojarsabal su tražili Solera i Vilijamsa, ali su oni propuštali šanse, a sjajno je branio i Manojlović.

U samoj završnici susreta Živković je zamalo sprečio poraz Srbije, šutirao je dobro pod prečku sa ivice kaznenog prostora, ali je sjajno branio i rezervni golman Španije Pau Lopes.

Srbija je tako U21 EP u Poljskoj završila sa samo jednim bodom u Grupi B, remijem sa Makedonijom 2:2 u drugom kolu, dok je na startu šampionata Poražena 2:0 od Portugala.

Talenat - u redu. Ideja - u redu. Smisao - u redu. Samo, ni talenat, ni ideja, ni smisao nisu dovoljni ako stoje odvojeni od kuražnosti kakva nas je krasila na Novom Zelandu ili efikasnosti, pa i odbijanja da odustanemo što je bio jedan od zaštitnih znakova za vreme mandata Veljka Paunovića. Kad je selektor zlatnih omladinaca otišao u Sjedinjene Američke Države kao da je preko Atlantika preneo sastojke bitne za moderan fudbal, bez kojih su njegovi dečaci, umesto da još jednom procvetaju, uvenuli u Poljskoj.

Tamo gde smo očekivali medalju - s pravom najavljivalnu i iz našeg tabora - dobili smo spoznaju da još nismo zreli za ozbiljan fudbal. Onaj na visokom nivou. I da nam osim ambicija štošta nedostaje da bismo prešli na stepenicu na kojoj su, trenutno, Španci. Oni su toliko bolji od nas da mogu da izvedu rezervni tim i da nas opet „peške“ dobiju. Za ispraćaj ekipe Nenada Lalatovića za Prvenstva Evrope mladih selekcija - 0:1.

Presudio je Denis Suarez, ali je presuda ispisana pre nego što je vezista Barselone zakucao loptu iza leđa inače veoma dobrog Filipa Manojlovića. Put Crvenoj furiji do našeg gola otvorio je Nemanja Radonjić, zaboravljajući da fudbal nije samo sport u jednom pravcu. Dozvolio je Injakiju Vilijamsu i Odriazoli da ga prevare na krilu, na povratni pas natrčao je Suarez i nemilosrdno kaznio jedan od propusta naše selekcije.

Pravili su ih i Španci, međutim, u završnom meču Grupe B mi nismo znali kako da ih koristimo. Možda nismo imali sreće, možda koncentracije, možda ni dovoljno spretnosti. Šta god da je po sredi problemi u realizaciji bili su uočljivi još od četvrtog minuta kad je Miloš Veljković na drugoj stativi prebacio gol posle centaršuta Živkovića iz kornera ili kad je Uroš Đurđević u 15. izašao sam pred Paua, u 29. pucao pravo u golmana Totenhema, odnosno kad je pet minuta ranije dao jaku loptu koju Živković nije mogao da ukroti.

A po igri su ga, ima i takvih mišljenja, zaslužili.

Jer, šta reći za stabilnu partiju Saše Lukića na sredini terena? Koliko smirenosti, koliko tačnih pasova. Nije li Andrija Živković zaslužio više od prelazne ocene zbog načina na koji je prodirao po krili i(li) šutevima s distance mučio špansku odbranu? Zar nije Aleksandar Filipović nagovestio da može - i te kako - da igra kvalitetnu odbranu? I zar nismo, ako ništa drugo, dobili golmana koji brani sve što može da se brani.

Filip Manojlović je bio jedna od retkih svetlkih tačaka Srbije ove večeri u Bigdošću, pošto je branio redom Gonzalesu, Denisu Suarezu (dvaput), Majoralu, Injaki Vilijamsu i Ojarzabalu. Nije slučajno, ali valja i s njim i s drugima, pravilno raditi (i na taktici i na psihologiji) da posle nekog narednog turnira ne bismo opet konstatovali:

„Nešto nam je nedostajalo“.

Portugalci su u trećem kolu savladali Makedoniju 4:2, ali taj im rezultat nije doneo polufinale jer će im zbog gol razlike izmađi pozicija najbolje drugoplasirane selekcije u Poljskoj.

To je trenutno Slovačka, a šansu da prođu dalje imaju još Italija i Češka, ukoliko savladaju Nemačku ili Dansku sa najmanje tri gola razlike.

Gajili su Portugalci do nekih desetak minuta pre kraja utakmice nadu da mogu da dođu do pobede od tri gola razlike nad Makedonijom i domognu se pozicije najbolje drugoplasirane selekcije na Evropskom prvenstvu (ujedno i plasmana u polufinale), ali im je snove srušio Kire Markoski.

Fudbaler Rabotničkog je samo šest minuta po ulasku u igru majstorski kaznio ispadanje Portugalaca i pogotkom za 2:3 faktički je poslao ekipu selektora Ruija Žorža kući. JesteBruma drugim golom na meču u nadoknadi vratio malu nadu Portugalcima u finišu, ali je odmah posle tog pogotka Žota dobio crveni karton, koji je označio i definitivnu eliminaciju Portugalije uprkos trijumfu od 4:2 u meču poslednjeg kola u grupi B.  

Jer iako imaju šest bodova iz tri utakmice, slabija gol razlika (7:5) u odnosu na Slovačku (6:3), znači i da za njih nema više mesta na Evropskom prvenstvu, na koje su stigli sa velikim ambicijama. I igrali su sasvim solidno Portugalci na ovom šampionatu, uzeli su meru i nama i Makedoncima u grupi, ali dva olako primljena gola na večerašnjem meču u Gdinji skupo su ih koštala.

Tako će Renato Sančez i drugovi i pored dobrog utiska morati da spakuju kofere. Odlčno su otvorili meč, za dvadesetak minuta stekli su dva gola prednosti i izgledalo je da će lako zabeležiti potreban trijumf od tri pogotka. Međutim, u finišu prvog dela Enis Bardiim je sjajnim golom sa distance otežao posao, a i već spomenuti Kirovski odlučio je da im zagorča život u završnici.

Možda nisu Portugalci zaslužili ovakav ishod na kraju, ali fudbal je ponekad surov i to je važna lekcija koju su njihovi mladi igrači dobili večeras u Poljskoj.

U21 EURO, 3. kolo:

Srbija – Španija 0:1 (0:1)
Suares 39
Portugal – Makedonija 4:2 (2:1)
Edgar 2, Bruma 22, 90+2 Podense 57 – Bardhi 40, Markoski 80

Srbija U21: Manojlović – Antonov, Veljković, Jovanović, Filipović – Gaćinović, Maksimović, Lukić (Plavšić 87) – Živković, Radonjić (Ristić 71), Đurđević

Španija U21: Lopes – Gaja, Merino, Gonsales, Odrijasola – Suares, Ernandes, Soler – Ojarsabal, Vilijams, Majoral Moja

Grupa B:

1. Španija U21 3 3 0 0 9:1 9
2. Portugal U21 3 2 0 1 7:5 6
3. Srbija U21 3 0 1 2 2:5 1
4. Makedonija U21 3 0 1 2 4:11 1

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar