Odjek NBA drafta...

odličan posao za Jaramaza! Gde je Gudurić i zašto ne mora da brine?! Nijedan Španac na listi od 60 pikova! Francuzi slave rekordera Ntilikinu.

Košarka 23.06.2017 | 18:45
Odjek NBA drafta...
Ovogodišnji NBA draft smatra se možda i najboljim još od 2003. godine i gotovo neponovljive lutrije u kojoj su glavne uloge imali Lebron Džejms, Darko Miličić, Karmelo Entoni, Kris Boš, Dvejn Vejd... S tim da, za razliku od Drafta s početka veka, ovog puta nije bilo iznenađenja. 

Bar ne iz američkog ugla.

Oči srpske klupske košarke bile su uperene na Mega Leks, koji je i ove sezone napravio istorijski rezultat sa nova tri imena na listi. Alfu Kabu je birala Atlanta, Vlatka ČančaraDenver, a čast Srbije branio je jedino Ognjen Jaramaz. Koga je kao 58. pik uzeo Njujork. 

Što se supertalentovanog plejmejkera tiče, dobio je odličan klub. Istina, Niksi se godinama unazad nalaze u velikom padu i uprkos dolasku legendarnog Fila Džeksona ne mogu da pronađu dobitnu formulu i skockaju tim koji bi doneo uspeh. Zato se Niksi spremaju za novi veliki "restart sistema", gde će čak i Kristaps Porzingis biti trejdovan. Velike organizacione probleme imaju Niksi i jasno je da je klub daleko od poslednjeg uzleta u vreme Patrika Juinga. Ipak, to ne bi previše trebalo da brine Jaramaza. 

Srpski plejmejker nalazi se u velikom usponu, nedavno je proglašen za najkorisnijeg igrača prestižnog "adidas Eurocampa", na kojem se okupljaju najtalentovaniji mladi košarkaši Starog kontinenta. Taj iskorak doneo mu je plasman na Draftu, pošto u poslednjim "Mock Draft" prognozama (predikcijama), nije bilo njegovog imena na spisku. Niksi su prepoznali Jaramazov talenat i zaključali njegova NBA prava. Koja bi, u perspektivi, mogla da se pretvore u ugovor. 

Jaramaz je ove sezone izneo veliki teret, bio je mozak ekipe i jedan od glavnih organizatora igre ekipe sa 22 godine, dok su mu zamene bili debitant u seniorskom pogonu Kostja Mušidi (19) i Jovan Novak. Srbin ima veliki potencijal, potentan je igrač, moderan je tip plejmejkera koji ume podjednako dobro da poentira i asistira i poseduje sasvim solidne atletske predispozicije. Voli brzu igru u tranziciji i igru na lopti, mada je imao dobru saradnju i sa ostalim organizatorima. 

Pojedini kritičari i poznavaoci košarkaških prilika u Srbiji predviđaju mu zvanje prvog plejmejkera reprezentacije Srbije u budućnosti. I kao takav već sada ima prostor za odlazak "preko bare", iako je jasno da bi na početku morao da bude strpljiv i čeka minutažu. Mega mu je pružila gotovo savršene uslove za napredak - dala mu je veliku minutažu, a trener Dejan Milojević u njega ima veliko poverenje. Zato mu i daje slobodu u igri. 

Mada ne bi pogrešio ako bi ostao u Megi još jednu godinu, po ugledu na Nikolu Jokića, potom i donedavnog kapitena Radeta Zagorca, rad u SAD otvara potpuno nove frontove. Posebno za igrača njegovih karakteristika. 

I dok je Jaramaz bio jedini srpski igrač na listi draftovanih igrača, možda je iznenađenje to da Marko Gudurić nije izabran. Levoruki šuter je ove godine bio "izlazno godište" i kao takav bio je automatski prijavljen na Draft. Nije tajna da su NBA skauti, kad god su dolazili u Beograd, gledali i Gudurića i pratili njegov napredak. Uostalom, kao i ostalih igrača. Ali, nije prošao. Naravno, to ništa ne mora da znači, jer uvek postoji opcija da ga neki klub iz NBA uzme, ako bude privukao pažnju u budućnosti. A sigurno hoće. Jer, kao levoruki strelac prilično je nezgodan za čuvanje, a ove sezone je kod Dejana Radonjićadosta radio i na svojim organizacionim sposobnostima. Jer je, u trenucima povredaStefana Jovića i Nejta Voltersa, zajedno delio veliki teret zajedno sa Čarlsom Dženkinsom. I pokazao da ima šlifa. 

Za njega nema zime, jer donedavno je bio na radaru madridskog Reala, koji je čak pokazao ozbiljno interesovanje za njega. Ima kvalitet da izraste u još korisnijeg klupskog igrača i još kvalitetnijeg strelac. Veliki prostor za njegov napredak postoji. Samo je bitno da veruje u sebe i nastavi da radi na pravi način. Da i dalje bude posvećen treninzima kao što i sada jeste, da pazi na svaki detalj u treningu, da bude uporan i strpljiv

Draft je ove godine bio po mnogo čemu specifičan. Čak 16 od ukupno 30 izabranih košarkaša iz prve runde su "frešmeni" (igrači s prve godine koledža), dok su samo dvojica "seniori" (igrači sa završne godine koledža). I to su dva rekorda. Pozitivan i negativan. 

Ono po čemu će se pamtiti sinoćna lutrija je i to da nijedan španski igrač nije izabran. A na spisku su bili talentovani Ilimane Diop iz Baskonije, Valensijin Alberto Abalde, koji je prošlu sezonu proveo na pozajmici u Huventudu, te Sebas Sajz, sa Univerziteta Ole Mis. 

S druge strane, Francuska slavi supertalentovanog Franka Ntilikinu, igrača sa najboljom pozicijom na Draftu od svih sunarodnika. Dosadašnji najbolji plasman držao je Žoakim Noa na devetoj poziciji. 

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar