Zvezda sigurno dobija - ili Bolden ili novac!

Epilog win-win situacije za crveno-bele nazire se posle izjave generalnog menadžera Filadelfije, Kolanđela. Evo o čemu se radi. . .

Košarka 25.06.2017 | 15:30
Zvezda sigurno dobija - ili Bolden ili novac!
Situacija oko australijskog košarkaša Džone Boldena, koji je sezonu 2016/17 odigrao odlično u dresu FMP Železnika, a onda u pravi čas (pred sam NBA draft) promovisan u novog košarkaša Crvene zvezde, zapravo je win-win za šampiona Srbije.

Crvenoj zvezdi će ovog leta ili pripasti obeštećenje na ime Boldenovog odlaska u NBA ili će dobiti nazad 21-godišnjeg krilnog košarkaša, koji je u dresu "pantera" u ABA i Superligi u više navrata nagoveštavao da bi mogao da bude evroligaško pojačanje za sezonu 2017/18.

U ovom trenutku još nije poznato da li će se Bolden, nakon što ga je Filadelfija Seventisiksers draftovala u drugom krugu prethodne noći, izboriti već ovog leta mesto u postavi koju trenira njegov zemljak, Australijanac Bret Braun, a u kojoj je od ranije još jedan "ozi", Ben Simons.

Ukoliko to bude slučaj, Filadelfija će morati da uplati obeštećenje Crvenoj zvezdi, koja je veštim manevrom potpisala Boldena do leta 2019. i koja će zaraditi na njemu iako nije odigrao nijedan meč za tim sa Malog Kalemegdana.

Koliko bi tačno zaradila Crvena zvezda? Teško je reći, jer bi i to bio predmet pregovora, ali su pravila takva da su neke stvari poznate već sada - Filadelfija, kao i ostali NBA klubovi, ne može da plati više od 650.000 dolara za bilo kog igrača.

Ukoliko bi Zvezda tražila veće obeštećenje od toga, ostatak bi morao da plati sam igrač ili, eventualno, njegova menadžerska agencija.

S obzirom na to da je Bolden izabran u drugom krugu drafta, malo je verovatno da će Zvezda tražiti više od NBA maksimuma.

U slučaju da trener Siksersa, Braun, i njegovi saradnici procene da je za Boldena bolje da još neko vreme igraju "preko", tada bi Crvena zvezda imala igrača na raspolaganju, ali i mogućnost da momka iz Melburna proda nekom drugom evropskom klubu gde u pregovorima ne bi bilo ograničenja poput onog NBA od 650.000 dolara, odnosno 585.000 evra po aktuelnom kursu:

Naredne nedelje daće konačan odgovor na ovo pitanje, a sudeći prema prvim porukama iz Penslivanije - Bolden je bliži ostanku u Crvenoj zvezdi nego odlasku u NBA ovog leta.

Predsednik košarkaških operacija i generalni menadžer Filadelfije, Brajan Kolanđelo, rekao je nedugo posle drafta da su, citiramo, "Anžejs Pasečniks, Matijas Lesor i Džona Bolden najverovatnije ostati u inostranstvu".

Siksersi su dva pika potrošili na francuskog košarkaša iz Nantera, Lesora, kao i Boldena, dok su letonsku nadu Pasečniksa uzeli nedugo po završetku drafta u trejdu sa Orlando Medžikom.

Da Zvezda može da bira...

S obzirom na to da se Crvena zvezda nalazi u ozbiljnoj finansijskoj krizi i da klub tokom većeg dela sezone 2016/17 nije uspevao da plaća igrače i trenere na vreme, bilo bi zanimljivo čuti stav čelnika kluba - šta bi bio njihov izbor da mogu da biraju, Bolden ili novac?

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar